Lærerne gjør opprør mot anonym retting

I dag fikk politikerne et opprop underskrevet av 1000 lærere som markerer misnøye mot vedtaket om anonym retting.

Publisert: Publisert:

Illustrasjonsbilde. Foto: Scanpix

  • Hein Georg F. Haram
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Janne Johnsen, fylkesordfører. Foto: Pål Christensen

Anita Olufsen, fylkesleder i Utdanningsforbundet Rogaland. Foto: Jon Ingemundsen

Lærerne i distriktet er svært sinte om dagen. I dag sendte Utdanningsforbundet sammen med Lektorlaget, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganiasjon et opprop med nær 1000 underskrifter til fylkesordfører Janne Johnsen (H) for å markere sin misnøye. Her skriver de at de opplever vedtaket som detaljstyring og en mistillit til jobben de gjør.

— Vi håper dette kan bidra til at saken kommer opp igjen. Vi håper at politikerne lytter til lærerstemmene og vektlegger dette, sier Anita Olufsen, fylkesleder i Utdanningsforbundet Rogaland.

— Det er greit at politikerne har en mening om skole og utdanning, men dette er å gripe inn i selve utøvelsen av yrket. Det oppleves som ugreit, sier Olufsen.

Janne Johnsen, fylkesordfører. Foto: Pål Christensen

— Ser du at noen oppfatter dere som arrogant og lite ydmyke når dere ikke engang er villige til å prøve ut dette i to år og bare på 30 prosent av prøvene i enkelte fag?

— Mange lærere driver jo en form for anonym retting allerede og spør kollegaene til råds hvis de er usikre. Lærerne er kompetente nok til å vurdere dette selv.

- Men dersom lærerne selv skal vurdere sin objektivitet og bruk av trynefaktor – er vel ikke dette særlig mye verd?

— På eksamen er det allerede anonym retting og avviket mellom standpunktkarakter gitt av faglærer og eksamenskarakter satt av anonym sensor er ikke stort, kun 0,34 poeng. Altså er ikke dette et stort problem.

- Men hvorfor er det så farlig å teste dette?

— Dette kommer på toppen av andre vedtak som vi oppleves som inngrep i lærernes yrkesutøvelse. Kanskje hadde dette blitt oppfattet annerledes i en annen setting, sier Olufsen, som også har fått sine advokater til å vurdere lovligheten i vedtaket. Utdanningsforbundet mistenker nemlig at det er brudd på vurderingsforskriftene som sier at faglærer skal være ansvarlig for vurderingsarbeid overfor sine elever.

Fylkesvaraordfører Terje Halleland (Frp) sa følgende etter å ha lest innholdet fredag formiddag:

— De er i sin fulle rett til å komme med et slikt opprop. Vi kan bare ta i mot det og satse på at vi kan svare på dette på mandag. Det er veldig positivt at det finnes engasjerte ansatte, sier Halleland til Aftenbladet.

Fylkesordfører Janne Johnsen er sykemeldt og derfor ikke tilgjengelig for kommentar, og Tina Bru i opplæringsutvalget ønsket ikke å kommentere saken.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Pinseutfart skapte lange køer

  2. Color Line kjører med fulle skip fra 15. juni - men for nordmenn er det en hake

  3. Norled: – Vi forventer like lange køer på mandag

  4. Mann ble anmeldt etter å ha urinert ved Kvadrat

  5. Viking-legende enig med breddetrener: – Klart det er urettferdig

  6. Lærer var smittet - skoleklasse i karantene

  1. Politikk