Hellvik fortsatt på trappene

Publisert: Publisert:

Trappespesialister på Hellvik. F.v. Henning Skaara, Svein Helvig, Henning Skailand og Svein Erik Helvig. Foto: Hans E.H. Jacobsen

  • Hans E.h. Jacobsen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
  1. januar overtok Hagen AS trappefabrikken Helvig & Skaara på Hellvik. Siden har tidligere eiere og ansatte fått nye trinn å stå på.

— Vi solgte oss ut i tide. Konkurransen ble for tøff. Ungdommen ville helst til "olja" for å tjene mer, sier Henning Skaara om avgjørelsen som ble tatt for ett år siden.

Av 15 ansatte ble fem igjen på Hellvik. De øvrige fikk jobb andre steder.

Henning Skaara er trappesnekker i tredje generasjon mens makkeren Svein Helvig er i andre. Deres respektive familiebedrifter fusjonerte i 2003; men selv det holdt ikke i lengden.

Fra å være altmuligmenn som målte, konstruerte, produserte, solgte og administrerte, er de nå salgskonsulenter for Hagen AS med to kjente merkevarer: Stryntrappa og den mer eksklusive Escalia. Samlet leverer disse omkring 25 prosent av alle norskproduserte trapper.

Rivende utvikling

Tidligere ble trapper tegnet i full skala før trinn, vanger, spiler og gelender ble sagd ut og så montert til ferdig trapp.

I dag tegnes trapper på data med forhåndsprogrammert varsel dersom man ikke holder seg innenfor kanskje Europas strengeste regelverk. Trappene skal for eksempel ikke være for bratte, de skal ha dype nok inntrinn og ikke for høye opptrinn for å redusere de vanligste ulykkene i et hjem: Fall i trapp. Så hvis noen har funnet en fancy trapp fra utlandet i et interiørmagasin, så kan den være ulovlig å montere i Norge.

— Produksjonen blir stadig mer automatisert. På Stryn er det bygd en produksjonslinje med roboter. Disse skjærer ut trappedeler ved å lese av datakoder som er limt inn i emner av laminert tre, forklarer Helvig. Noe tilsvarende hadde de neppe hatt råd og ordre nok til å forsvare hvis de skulle fortsatt for seg selv.

Utetrapper

Likevel dufter det fortsatt godt av nykappet, frest og pusset trappehåndverk på Hellvik. To tidligere ansatte dannet et nytt firma, MultiTre AS Egersund, som har spesialisert seg på utetrapper med rekkverk i impregnert tre og sklisikre trinn i galvanisert stål. MultiTre produserer fortrinnsvis utetrapper for Hagen AS. Ellers er det bare fantasien som hva de kan finne på spesialprodukter som du ikke akkurat får på IKEA.

Hva er det mest spesielle dere har laget?

— Et utendørs kors til speiderhytta på Lio i Sokndal, svarer Henning Skailand. Guttene har også funnet ut noe genialt særlig for trapper i trange hjem til 40.000 kvadratmeteren: Innebygde skuffer der det ellers ville vært hulrom.

Hva er så trenden for innetrapper?

— Den litt minimalistiske stilen med spiler i børstet stål er dominerer fortsatt. Men mer nostalgiske trapper med dreide eller profilerte trespiler i tre ser ut til å komme sterkere tilbake, sier Henning Skaara.

Men mens en "vanlig" trapp gjerne koster mellom 40.000 og 70.000 kroner, finnes det også ekslusive designutgaver i utsøkte tresorter og f.eks. sider i herdet glass. Prisen blir deretter.

Profilerte spiler kan bli "in" igjen. Men stål er fortsatt vanligst når folk bygger nytt. Foto: Hans E.H. Jacobsen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. - Nå vil stavangerfolk ha hytte i Ryfylke som aldri før

  2. Klagestorm etter NRKs id-sending

  3. SUS planlegger for ny koronabølge

  4. Kommunen vedgår at det er for grunt. Nå skal de sette opp skilt ved stupebrettet i Godalen

  5. Unesco: Syv norske vidunder du må besøke i sommer

  6. Syklist til SUS etter kollisjon på Lura

  1. Dalane