Magne Adolfsen er død

Maleren Magne Adolfsen er død.
  • Aftenbladet
Publisert: Publisert:

Magne Adolfsen er død. Han ble født i 1946 på Kvitsøy, der han også levde livet sitt. Han var stolt av å kalle seg kitschmaler, eller marinemaler, og ville nok ikke likt å bli kalt kunstmaler. Her er minneordet som hans niese Irene Adolfsen Wenæs har skrevet.

Onkel Magne, machomannen og drømmeren som betalte meg for å sitte modell da han ville forsøke å male noe annet enn hav – han var Norges beste på å male hav, det visste vi. Han satte på panpipes-moods, volume 8, og vi snakket om tyske dikt og Jonathan Måke, og han malte mens vi drakk spesial-teen med en hemmelig ingrediens som vokste i farmors gamle mørkerøde blomsterpotteskjulere.

’Du har skår i hagå Irene, akkurat så meg’, sa han. ’Du har høge kinnbein, akkurat så tante Ellen’, sa han, en forbindelse av slekt gjennom penselstrøk.

Onkel Magne som malte havet, igjen og igjen, vann, båter, naust og knauser. Hav. Onkel Magne som elsket delfiakake og fikk to stykker av mor til advent. Onkel Magne som elsket strekket mellom å erte og å provosere. Onkel Magne som drakk for mye.

Onkel Magne som stuet bobilen full av oljemalerier og akvareller av sjølandskap, dro til Tyskland, og kom hjem med lommene fulle av penger - som han kjøpte malerier for.

Onkel Magne som hadde kongepokal i boksing og hadde trent Ole Klementsen, det kunne jeg skryte av på skolen, og når jeg gjorde reint hos ham, pusset jeg kongepokalen med sølvpuss, en slags direktelinje til kongen.

Onkel Magne og bartevoksen. Onkel Magne med krystaller og støv i vinduskarmene og utallige VHS-kassetter med opptak fra boksekamper i hyllene.

Onkel Magne som drømte om skyformasjoner om natten og malte dem om dagen.

Nå vender han tilbake til havet igjen, snart, og bokstavelig talt.

Magne Adolfsen etterlater seg ikke egne barn, men har en gjenlevende tvillingbror.

Publisert:
  1. Minneord
  2. Kvitsøy

Mest lest akkurat nå

  1. Viking sjokkerte i Romania etter marerittstart: – Jeg er utrolig stolt

  2. Påkjørt bakfra på Madla­veien

  3. Overlegent EM-gull til Jakob Inge­brigtsen: – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

  4. Viking-børsen: «Stilnet hjemmepublikummet»

  5. Brann­stasjonen på Stor­haug har fått sitt navn

  6. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ