I mai vil friområdet i Kvernevik Ring være klart, 26 år etter vedtaket

I mai kan du endelig bade, fiske og spasere på et helt nytt friområde i Kvernevik Ring i Hafrsfjord - 26 år etter at det ble vedtatt i kommunen.

Denne landtungen skal i løpet av våren bære hobbyfiskere og andre turgåere. I bukta mellom landtungen og land skal det komme badestrand.
 • Christine Andersen Johnsen
  Christine Andersen Johnsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Eiendommen ligger eksponert til, like til venstre for Hafrsfjord bru når man kommer fra Tananger, og er i dag en grå flekk på kartet. Området er dekket av gjørme, steiner og en hel haug med rester fra forurensningen under kaiområdet til gamle Husebø Mek. Verksted som tidligere eide og holdt til på eiendommen.

I dag er gule gravemaskiner og blå containere det eneste som fargelegger Kvernevik Ring 197, men i mai skal området endelig være dekket av grønt gress, busker, trær og blomster.

Blir bademuligheter

Prosjektleder fra Park og Vei i Stavanger kommune, Even Blengsli, tror området vil bli både flott å se på og oppholde seg på når de omsider blir ferdig med friområdet i løpet av våren.

– Det vil komme badestrand, benker og bord, planter og turvei. Det skal også kjøres inn sand for å lage badestrand.

Det blåser kaldt, og et sjøbad her er lite fristende da Aftenbladet er til stede på eiendommen i begynnelsen av februar, så her er det bare å håpe på varme sommerdager.

– Det blir i hvert fall muligheter for å bade, sier Blengsli.

Planen til kommunen var å koble den kommende turveien med turveiene i Kvernevik, og de som går videre over Madlastø og inn til Møllebukta, men de planene settes på vent foreløpig.

Prosjektleder Even Blengsli tror Hafrsfjord-befolkningen vil ha stor glede av det nye friområdet.

– Det blir ikke gjort her i denne omgangen, men turstiene vil sannsynligvis kobles på et senere tidspunkt, sier Blengsli. I første omgang er det viktigere å få ryddet bort all forurensningen og få på plass friområdet.

Omstridt eiendom

Det har vært mye frem og tilbake med området i Kvernevik. For over 26 siden vedtok bystyret i Stavanger å lage friareal av eiendommen til daværende Husebø Mek. Verksted. Det var lettere sagt enn gjort, og kommunen måtte til slutt ta grep og gå til rettssak i 2011, da den tidligere eieren av området klorte seg fast til eiendommen.

Stavanger kommune kjøpte omsider området i 2014 for ti millioner kroner, men utfordringene stoppet ikke der. Det ble misforståelser mellom kommunen og entreprenørene om hvorvidt det var klart for å starte arbeidet med å rive gamle Husebø Mekaniske Verksted. Da entreprenørene begynte å rive før det ble søkt om tillatelse fra kommunen på forhånd, risikerte kommunen å få gebyr fra kommunen.

– Vi søkte om tillatelse i etterkant og fikk det, så den situasjonen ordnet seg, sier Ørjan Berven, som jobbet med prosjektet den gangen, i juridisk avdeling i Stavanger kommune. Såvidt han husker ble det heller ingen gebyr som følge av misforståelsen.

Stor opprydningsjobb

Entreprenørene fryktet at det, under den gamle kaien til Husebø Mek. Verksted, var forurenset med mye mekanisk utstyr, industriavfall, bilvrak og oljerester.

Her arbeides det med å sortere steinene som skal plastres rundt landtungen og resten av det kommende friområdet.

Men da de rev det gamle kaiområdet ble de positivt overrasket.

– Det ble ikke funnet noen oljerester. Men det er funnet mye jern, en del plast og bildekk, sier Blengsli og nikker mot en stor, blå container full av store og små bildekk.

Det ble satt av fire millioner til opprydning når kommunen kjøpte eiendommen i 2014. Nå gjenstår rundt fem uker med å renske området for masse som ikke skal være der, og på å plastre rundt området med store steiner.

I mai skal det plantes på området, slik at det står klart for å ta imot turgåere, badegjester og hobbyfiskere før sommeren.

– Det blir veldig flott her når vi blir ferdige, konkluderer Blengsli.

Les også

 1. Slik blir Kverneviks nye bydelshus

 2. Kvernevik skole får det til!

Publisert:
 1. Bygg og eiendom
 2. Friluftsliv
 3. Stavanger
 4. Stavanger kommune
 5. Hafrsfjord

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

 2. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 3. Drapssiktede kan ha vært siktet lenge uten å vite om det

 4. Tingretten i Egersund stengt med umiddelbar virkning

 5. Storspilte i Oilers’ drømmestart: – Jeg har lengtet etter dette

 6. Personen som ble funnet død i Loddefjord, var savnet 24-åring fra Stavanger