Bråstopp for nasjonalpark

Med stort flertall sier kommunestyret i Forsand nei til Preikestolen nasjonalpark. Dermed blir trolig nasjonalparken skrinlagt – igjen.

Publisert: Publisert:

TIJ_9954.jpg Foto: Tor Inge Jøssang

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Forslaget om nasjonalpark ble først lansert av Naturvernforbundet i 2008. Da de tre berørte kommunene behandlet forslaget, sa Strand ja, mens Forsand og Hjelmeland sa nei. Denne lokale uenigheten i Ryfylke gjorde at Stortinget skrinla forslaget i 2011.

Nå forsøker reiselivet å få nasjonalparken tilbake på stien. Preikestolen er foreslått som landets første reiselivsnasjonalpark, en potensiell gullgruve for lokalt næringsliv. Rådmannen i Forsand var positiv til ideen, men det politiske flertallet vendte tommelen ned onsdag kveld. Bare to stemte for å utrede saken videre.

Negative grunneiere

Med Forsands negative vedtak er forslaget i praksis lagt dødt allerede før saken har vært til behandling i nabokommunene Strand og Hjelmeland.

LES OGSÅ:

Les også

Ut i naturen

Les også

Omkamp om Preikestolen nasjonalpark

— Det er ikke bruk for en nasjonalpark. Vi har ikke ødelagt noe i marka og kan ha det som vi har hatt det. Det er vår herre som styrer hele greia, sier Høyre-politiker Reidar Høllesli til Aftenbladet.

Tidligere var han en av Preikestolens eiere gjennom Sameiet Høllesli. Nå har sønnen overtatt gården. Sameiet har hatt møte og er enige om at de ikke ønsker nasjonalpark. Dette støttes av flertallet i Forsand kommunestyre. Årsaken er at lokalpolitikerne er redde for å miste styringen med området. De har negativ erfaring med Frafjordheiene landskapsvernområde, som ble opprettet i 2003.

Redd restriksjoner

Andre nasjonalparker har vernebestemmelser som i utgangspunktet hindrer ethvert inngrep i landskapet. For eksempel bygninger, anlegg, innretninger, hensetting av campingvogner, bobiler, maskiner, båtopplag, gjerding, veibygging, bergverksdrift, vassdragsregulering, graving, utfylling, sprengning, boring, steinbrudd, fjerning av masse, drenering og annen form for tørrlegging, nydyrking, planering, kraftledninger og så videre. Forsand–politikerne ønsker selv å forvalte området i samarbeid med grunneierne og andre aktører innenfor gjeldende lovverk.

Må være enighet

— Det gjenstår å se hva de andre kommunene sier, men Forsand er viktigst fordi den blir mest berørt. Med dette vedtaket mangler den lokale oppslutningen som Miljødirektoratet krever. Dermed kan det ende med at det ikke blir noe av nasjonalparken, erkjenner Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen.

Hvis det hadde vært lokal enighet i ryfylkekommunene, skulle styret i stiftelsen behandle saken. Neste skritt ville vært å be Rogaland fylkeskommune ta opp saken med Miljødirektoratet med sikte på å sette i gang en verneprosess. Nå stopper saken trolig opp.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne fra Stavanger omkom i fallulykke i Sirdal - navnet er frigitt

  2. Nytt korona-tilfelle i Stavanger: – Var på reise i rødt land

  3. Forvirret? Dette er korona-reglene som gjelder nå

  4. Person smittet om bord i cruiseskip i Ålesund

  5. Smitte i topphåndball­klubb: Alle spillerne sendes i karantene

  6. Gjenopptok søket etter antatt omkommet kvinne ved Månafossen

  1. Ryfylke