Pelsdyrbønder fra Rogaland skal demonstrere utenfor Stortinget

20 pelsdyrbønder og fem fra bondelaget i Rogaland skal demonstrere utenfor Stortinget torsdag, når Stortinget skal avgjøre pelsdyrnæringens og pelsdyrbøndenes fremtid.

20 pelsdyrbønder og fem fra bondelaget i Rogaland skal demonstrere utenfor Stortinget torsdag, når Stortinget skal avgjøre pelsdyrnæringens og pelsdyrbøndenes fremtid.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi håper spesielt å få treffe og snakke med rogalandsbenken før de går inn i debatten og avstemningen over nedleggelsen av pelsdyrnæringen, sier leder av Rogaland pelsdyralslag, Jan Ove Horpestad til Aftenbladet.

Totalt 60 bønder, hvorav 25 kommer fra Rogaland, skal være med på demonstrasjonen såvidt Horpestad er bekjent.

Han sier de forstår at de har tapt kampen om å redde næringen, men ønsker å snakke med politikerne om ordentlig kompensasjonsoppgjør.

Jan Ove Horpestad, leder i Rogaland pelsdyralslag risikerer å havne i et økonomisk uføre som gjør at han kan måtte bli tvunget til å ta med seg familien og flytte fra gården. I dag bor han der med kone og to barn på 18 og 22 år.

– Vi ønsker at dette skal føres i en anstendig retning økonomisk for oss pelsdyrbønder. Det innebærer en kompensasjon som tilsvarer vanlige prinsipper for ekspropriasjonsrett.

Les også

Enighet om kompensasjon til pelsdyrbønder

Åpning for å øke den økonomiske rammen på 505 millioner kroner, individuell vurdering av gjelden ved hvert enkelt bruk, kompensasjon til de over 62 år og økt støtte til riving av byggverk er hovedelementer i kompensasjonspakken som foreligger. Kompensasjonen er allerede jekket opp i flere omganger.

Flere utbrytere

Avhoppere i regjeringspartiene truer nå regjeringspartienes flertall for avtalen om å avvikle pelsdyrnæringen. Disse vil ha nedleggelse av næringen, men ønsker å sikre de rammede bøndene med full erstatning.

– For meg er det en selvfølge at når du skal nedlegge en næring, skal det ytes full kompensasjon. Ingen skal komme ut av det med gjeld, sier Frps Carl I. Hagen til NTB.

Også Roy Steffensen i Frp har uttalt at han ønsker å stemme mot avtalen, for å sikre pelsdyrbøndene høyere kompensasjon. Fra Høyre har Kristian Tonning Riise bekreftet at han vil stemme imot.

Publisert: