– Vi kan ikke styre etter Matteus-evangeliet

Politikerne debatterte barnefattigdom, troens plass i samfunnet og hva vi skal leve av i fremtiden da IMI-kirken arrangerte verdidebatt.

SV-politiker Eirik Faret Sakariassen fikk mange i publikum til å humre da han fiffig kommenterte at vi bør være bekymret for hva vi skal leve av etter den siste oljen.
 • Andreas Veggeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tonen mellom debattantene var stort sett gemyttlig og fredelig under debatten i IMIs storstue lørdag kveld, men ikke da pastor og debattleder Egil Elling Ellingsen ville ha politikerne til å snakke om barnefattigdom i Stavanger.

Høyres ordførerkandidat John Peter Hernes påpekte at de styrende partiene blant annet har brukt ressurser på familiekoordinator i Stavanger kommune. Det fikk SVs Eirik Faret Sakariassen til å reagere.

Usikker på hva du skal stemme?

Les også

Finn ditt parti i Aftenbladets valgomat

– Feil måte å styre

– Jeg blir bekymret når noen mener at en familiekoordinator er løsningen på problemet. Det det blir mer mat på bordet av, er for eksempel gratis skolemat, sa Faret Sakariassen. SVs ordførerkandidat, som i tillegg stiller på Åpen Folkekirkes liste i kirkevalget, var strategisk nok til å sitere fra Matteus-evangeliet da han beskrev hvordan dagens flertall styrer.

– For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har, siterte Faret Sakariassen, som mener at dette er helt feil måte å styre på.

Politikerne under søndagens verdidebatt på scenen i IMI-kirka. Daria Maria Johnsen (MDG), fra venstre, Dagny Cesilie Sunnanå Hausken (Sp), Mats Danielsen (Frp), John Peter Hernes (H), Henrik Halleland (KrfF), Jan Erik Søndeland (V), Kari Nessa Nordtun (Ap) og Eirik Faret Sakariassen (SV)

En stor del av diskusjonen mellom debattantene gikk på hvorvidt barnetrygd skal regnes med i grunnlagsberegningen for sosialstønadsmottagere. SV hadde et forslag om dette til behandling sist høst, men ble nedstemt i bystyret.

Nå kan det virke som at vinden har snudd, for både Venstres Jan Erik Søndeland og KrFs Henrik Halleland gikk langt i å love at dette skulle ordnes i neste valgperiode.

– Det siste året har de stemt mot dette tre ganger, sa Faret Sakariassen, og fikk støtte av Daria Maria Johnsen fra MDG.

– Det er ganske frustrerende å høre at alle plutselig er så enige, for dette er noe mange har stemt ned, sa Johnsen og påpekte at MDG i motsetning til andre partier ønsker å satse på forebygging fremfor brannslokking.

Les også

Folkemøter, valgomat og tv-serie: Aftenbladet følger valget tett

Troens plass i samfunnet

Da debatten handlet om hvordan troens plass i samfunnet skal være, måtte alle partiene svare svært kort om hva de ville gjøre for å legge til rette.

MDGs Daria Maria Johnsen vil legge til rette for møteplasser på tvers av religion og mener at vi trenger flere livsynsnøytrale rom. Senterpartiet ved Dagny Sunnanå Hausken vektlegger god dialog med kirka gjennom fellesrådet. Fremskrittspartiets Mats Danielsen sier ja til frie skoler og barnehager.

Les mer om den ferske meningsmålingen:

Les også

Menings­måling for Stavanger: Ap er størst i Stavanger - men trenger hjelp fra sentrum

Les også

Høyre raser nedover – Frp flyr oppover

Les også

Tidenes valgthriller i Stavanger

Høyres John Peter Hernes vil ha mer dialog med de ulike menighetene og trossamfunnene, og det samme vektlegger både KrF og Venstre. Arbeiderpartiets Kari Nessa Nordtun sier at de vil videreføre den økonomiske støtten til trossamfunnene mens SV vil beholde søndagen som hviledag og forsvare private ideelle aktører.

Daria Maria Johnsen (til venstre) i MDG er fundamentalt uenig med Mats Danielsen (Frp) om hva vi skal leve av etter oljå. Dagny Sunnanå Hausken (Sp) står mellom dem.

Hva skal vi leve av i fremtiden?

Det siste emnet i debatten var hva vi skal leve av i fremtiden. Her var skillelinjene som ventet sterkest mellom MDG som ønsker en konkret plan for hvordan norsk olje- og gassproduksjon skal fases ut og Frp som mener at vi skal leve av oljen i mange år fremover.

– Vi er et miljøparti, men vi er enige med Frp i at det ikke nytter å sette en sluttdato for oljeproduksjonen, sa Venstres Jan Erik Søndeland. Han mener at teknologi og fornybare energikilder er fremtiden og vil satse på gründerbedrifter og ta sats fra ryggen til en sterk oljebransje.

– Oljen vil vi ha lenge, men den må utvinnes og brukes på en renere måte, mener Dagny Sunnanå Hausken (Senterpartiet). Mats Danielsen fra Frp er derimot soleklar på at oljenæringen må få gode kår fremover.

– Olje er det som gir oss velstand og arbeid. Svaret på hva vi skal leve av i fremtiden, er olje og gass, sier Danielsen.

Her kan du lese Aftenbladets direkterapportering fra debatten:

Siste innlegg
Send gjerne inn dine kommentarer eller spørsmål!
Send inn
 • DEL

  Hei! SV tok også opp i debatten at Norge må ta i mot båtflyktninger, som noen spurte om lenger nede i tråden her. Kjekk debatt!

  Eirik Sakariassen
 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Og med det avslutter vi denne direktedekningen av verdidebatten i IMI Forum. Takk for følget!

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Til slutt ber pastor Ellingsen en bønn der han ber om at Gud velsigner politikerne og gir dem visdom og mot til å ta gode valg for Stavangers befolkning.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Ellingsen avslutter nå med å ubeskjedent gi alle paneldeltagerne boken Godhetseffekten som han selv har skrevet.

 • DEL

  Hvem i panelet vil ta i mot båtflyktninger og øke antall kvoteflyktninger?

  Arne Mydland

  Dette kom de ikke innpå i denne lokalpolitikkdebatten.

  av Andreas Veggeland
 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Tenketankene får nå komme med sluttkommentarer.

  Sigrun Aasland: Jeg vil oppfordre til å jobbe politisk med forebygging fremfor brannslokking. 

  Lars Kolbeinstveit: For å drive en god kommune, må politikerne holde beina på jorda og drive de primære oppgavene og overlate noe til resten av samfunnet.

  Øyvind Håbrekke: Ved hvert valg vi har i Norge, så er det tilliten i det norske samfunnet som ligger på bordet. Her har dere en gjeng som stiller seg til disposisjon de neste fire årene, og det synes jeg er fantastisk. Jeg oppfordrer dere alle til å bruke stemmeretten.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Egil Elling Ellingsen avslutter nå debatten og publikum gir alle en langvarig applaus.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Ellingsen spør hva det viktigste tiltaket for nye arbeidsplasser er.

  KrF: Hav, landbruk og havbruk.

  Høyre: Hjelpe små og mellomstore bedrifter

  Frp: Olje og teknologi

  Sp: Bruke ressursene i hele kommunen

  MDG: Mennesker er vår største og viktigste ressurs

  Venstre: Satsning på forskning og utdanning

  Ap: Enig med Venstre!

  SV: Vil gjerne ha et innlegg fra de som går på profetilinjen. Offentlig styring.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  SV: Oljå tar slutt på ett eller annet tidspunkt. Lærdommen fra Lykkeland var at de lykkes på grunn av sterk offentlig styring. Det må vi også gjøre. 

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  SV: Det er mange tiltak vi kan gjøre for gründerbedrifter. 

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Hernes: Det finnes ingen trygge bransjer. Vi må ha mange bransjer, det trengs et stort mangfold.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Hernes: Vi er nødt til å finne penger til å få fram andre næringer. Små og mellomstore bedrifter må støttes og hjelpes ut i verden. Vi trenger mange nye arbeidsplasser.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Hernes: Stavanger er i en skjebnetid, slik som i Lykkeland på NRK. Han snakker om hermetikkindustriens fall.

  - Det samme vil ikke skje med oljå i Stavanger.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Nessa Nordtun vil ikke svare Venstre på hvor mange millioner de vil satse på gründervirksomhet.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Ap: Vi kommer til å leve av oljå også i framtiden. Vi må framsnakke næringen, men det er også viktig at næringen utvikler seg.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Ap: Vi blir også størst på verpehøns og sau.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Halleland: Oljå skal vi holde på med videre, for det kan vi. Men vi må holde på med det som er bærekraftig. Vi må satse på ny teknologi. Nye Stavanger blir Norges største tomatkommune. Hvis vi klarer å utvikle ny teknologi, kan vi få til nullutslippsløsninger. Vi vil også satse på havbruk. Der er det utrolige muligheter.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Venstre: Vi er et miljøparti, men vi er enige med Frp i at det ikke nytter å sette en sluttdato for oljeproduksjonen. Det handler om internasjonalt samarbeid. Hvis vi kutter, så er vi ikke lenger en internasjonal aktør. Nå har vi sjansen til å satse på gründere. Offshore havvind har et ekstremt potensial. Vi må satse fra ryggen på oljebransjen, sier Søndeland.

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  Frp: Norge produseres Norges reneste olje. Hva skjer dersom en legger ned oljenæringen, vil ikke andre produsere mer og skitnere olje?

 • av Andreas Veggeland
  DEL

  SV: Det å avfeie debatten som Frp ønsker, er uansvarlig. Vi må være litt bekymret for hva vi skal leve av etter den siste oljen, sier Faret Sakariassen, til lett humring fra kristenfolket.

Publisert:
 1. Daria Maria Johnsen
 2. Jan Erik Søndeland
 3. Barnefattigdom
 4. Verdidebatt
 5. Kari Nessa Nordtun