Knivraner krasjet etter vill biljakt gjennom Stavanger sentrum

Et høyt smell hørtes i Aftenbladets redaksjon, idet en biljakt endte i mediabygget fredag ettermiddag. Politiet kjørte til slutt inn i bilen, for å presse sjåføren (19) inn smuget mellom St.Petri-kirka og mediebygget.

Publisert: Publisert:

Både uniformert og sivilt politi var involvert i biljakten gjennom Stavanger sentrum fredag ettermiddag. Foto: Rune Flæsen

Bilen, en hvit Toyota Auris, kjørte rett inn i steinene som ble satt opp som sikring etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya i 2011. Den ene steinen ble skjøvet to meter og slo sprekker i glassfasaden på Aftenblad-bygget, vendt mot St.Petri-kirka.

Her kan du se videoen som viser hvordan den elleville biljakta endte med et smell:

Den 19 år gamle sjåføren ble straks lagt i bakken av politibetjenter. En rekke politibiler var raskt på stedet.

Innsatsleder Sigve Kolstad forteller at kollisjonen var slutten på en rundt ti minutter lang biljakt som startet på Hundvåg. Da ranet mannen til seg en bil med kniv. Politiet fikk melding om knivepisoden 16.30. Det utløste bevæpning og full utrykning.

Biljakta gjennom Sentrum

Det er foreløpig noe uklart hvilken rute biljakten tok. Men knivraneren skal ha kjørt gjennom Pedersgata i Stavanger, snudd og kjørt tilbake til Bybrua og Haugesundsgata, før han kjørte mot Stavanger sentrum. På et tidspunkt havnet han inne i Bergelandstunnelen. Der kjørte han ifølge Kolstad i motsatt kjøreretning. Underveis i biljakten kolliderte politiet med Toyota-en én gang. Mot slutten skal han ha kommet opp fra Klubbgata, opp Hospitalsgata og foretok igjen en u-sving som tydet på at han ville tilbake ned i sentrum. Dette ønsket politiet å forhindre, og kjørte bevisst inn i bilen for å tvinge den inn i smuget mellom St. Petri-kirka og Aftenblad-bygget, en plass som i praksis er en blindvei. Det var politibilen som allerede hadde kollidert med Toyota-en som kjørte inn i den.

– Bevisst kollisjon

Om den bevisste kollisjonen sier innsatsleder Sigve Kolstad:

– Vi ville ikke ha ham inn i sentrum igjen, og styrte ham inn her.

– Farepotensialet var høyt.

Sjåføren virket rystet, men ikke alvorlig skadd. En sjekk på stedet tilsa at han ikke var skadet, ifølge politiet. Aftenbladets reportere kunne høre at han snakket med politibetjentene som holdt ham nede.

Bilen hadde større skader og kollisjonspute ble utløst.

– Svært høy fart

Ifølge vitner skal bilen ha holdt relativt høy fart gjennom sentrum i forkant av kollisjonen. Bilen skal ha krasjet flere ganger før den endte sin ferd i Mediegården fredag ettermiddag.

Sjåføren er kjent for liknende forhold tidligere, opplyste innsatsleder på stedet. Den pågrepne 19-åringen ble kjørt til legevakten for sjekk. De har mistanke om at han var ruset.

Innsatsleder Kolstad satt i bilen som lå bak sjåføren gjennom biljakten.

– Jeg så ingen hendelser der folk måtte kaste seg vekk, men det er mye folk i sentrum, og det er et faremoment, sier han.

Foto: Fredrik Refvem

Foto: Fredrik Refvem

Bilen skal ha krasjet flere ganger på sin ferd gjennom Stavanger sentrum. Et av dekkene ligger igjen i Hospitalgata, bakken ned fra Storhaug mot Klubbgata. Foto: Leserbilde

Også i Kongsgata ved Breiavatnet ligger det dekkrester av bilen som til slutt krasjet inn i Aftenbladets bygg. Foto: Leserbilde

Føreren ble raskt overmannet av politiet etter å ha krasjet bilen. Foto: Janne Hagen

Bilen kjørte i så stor fart mot Aftenblad-bygget at to av de kraftige steinblokkene, som ble plassert foran Nykirkebakken 2 etter Anders Behring Breiviks terroranslag i 2011, ble rykket ut av posisjon. Den ene av steinene ble flyttet rundt to meter og knuste mediehusets glassfront vendt mot St. Petri-kirka.

Politiet sperret av hele området.

Bevitnet biljakta

Frode Myrhol, ordførerkandidat for «Folkeaksjonen nei til bompenger», er blant de mange som var vitne til biljakten. Han sier klokka var rundt 16.35 da han sto ved Cirkle K-stasjonen overfor BI i Haugesundsgata da han så en sort varebil sperre veien opp mot tunnelen til Bybrua. Inne i tunnelen så han at en uniformert bil stoppet en hvit bil.

– De fra den sorte bilen hadde gått inn i tunnelen. Hva som skjedde der, hadde jeg ikke oversikt over. Men så kom den hvite bilen ut, og fra den sorte bilen kom springende og heiv seg i bilen, og da var jakten i gang igjen, sier Myrhol.

Den hvite bilen kjørte deretter ned forbi Kjelvene og gjennom kulverten i retning sentrum.

Vitne til biljakta: Frode Myrhol Foto: Jon Ingemundsen

Frode Myrhol sto ved ved Cirkle K og krysset gaten mot bussholdeplassen etter at en sort bil sperret veien - markert med en rød ring.

Kort tid etter, da han sto på bussholdeplassen ved rundkjøringa ved bensinstasjonen, kom den hvite bilen kjørende oppover Harald Hårfagres gate, fra Badedammen, opp Hesbygata før den vred ned mot kulverten i retning sentrum igjen.

– Jeg forsto først ingenting. Kunne dette være en øvelse? Men jeg syntes i så tilfelle det var litt rart at det var en sivilist de jaktet. Det var kjøring i sikk-sakk mellom biler. Det kunne gått alt, sier Myrhol.

Men hans inntrykk er altså at politiet først klarte å stanse en hvit bil ved tunnelen til bybrua, mens bilen deretter stakk fra politiet. Bilen som til slutt dundret inn i Aftenblad-bygget var en hvit Toyota Auris.

– Det virket som de stoppen ham, og så kom han løs, sier Frode Myrhol.

Foto: Janne Hagen

Dekket på høyre forhjulet er vrengt av og ligger igjen i Hospitalgata. Foto: Janne Hagen

Foto: Janne Hagen

Her endte biljakten fredag ettermiddag. Bilen kjørte i så stor fart mot Aftenblad-bygget at to av de kraftige steinene som ble plassert foran bygget etter Charlie Hebdo-terroren ble rykket ut av posisjon. Den ene av steinene knuste mediehusets glassfront vendt mot St. Petri-kirka. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: