Takle Mæstad melder seg ut av KrF

Tidligere KrF-topp i Stavanger, Inge Takle Mæstad, har meldt seg ut av partiet.

Publisert: Publisert:

Inge Takle Mæstad. Foto: Marie von Krogh

 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist

– Tirsdag hadde jeg mitt siste møte som representant i kommunalstyret for levekår. Det ble også min siste dag i KrF etter 35 år. Det føles rart, men det føles riktig, sier Mæstad til Aftenbladet.

Inge Takle Mæstad sto på daværende partileder Knut Arild Hareides side under den opprivende striden om partiets veivalg høsten 2018.

– Dessverre har partiets kurs etter veivalget og etter inngangen i regjeringen vært av det forutsigbare slaget. Partiledelsens strategi gis merkelappen «tydeligere» men oppleves som smalere, sier Takle Mæstad.

– Hva legger du i det?

– KrF deltar i en regjering med tyngdepunkt så langt til høyre som det er mulig i norsk politikk. Dette utvisker på mange måter partiets rolle som et sentrumsparti. Når det sies at KrF skal være tydeligere, gir det seg utslag i at man går på tvers av regjeringen i en sak om å forby homoterapi, mens en i saken om ureturnerbare asylsøkere velger å bøye av. I sommer aksepterte en lett å bruke 10 milliarder i reduserte bompenger for å redde Frp sin valgkamp, mens man ellers stiller seg bak smålige kutt til svake grupper, enten det nå er de som trenger arbeidsavklaringspenger, glutenallergikere eller barn som trenger briller, sier Takle Mæstad.

Han reagerer også på retorikken KrFs ledelse retter mot blant andre MDG og Ap.

– Det velges en strategi der de som burde vært våre allierte gjøres til fiender, mens vi samarbeider med dem som står lengst fra oss politisk, sier han.

– Du satset på Hareide og tapte. Du tapte også duellen om førsteplassen på lista til Stavanger KrF. Er du ikke redd for å bli stemplet som en dårlig taper?

– Noen vil kanskje si det. Min motivasjon for å stå på den lista var at jeg så det som en mulighet til å profilere et annet KrF og en annen plassering her lokalt enn på nasjonalt hold. Jeg har ingen sårhet eller bitterhet knyttet til at nominasjonsmøtet valgte en annen førstekandidat. Jeg har fullført perioden min i politikken, og gjort jobben ferdig, men nå er det nok, sier Takle Mæstad.

Takle Mæstad har lang fartstid KrF, blant annet som personlig rådgiver for Valgerd Svarstad Haugland da hun var barne- og familieminister. I Stavanger har han vært i bystyret denne perioden og vært fast medlem i kommunalstyret for levekår. Han var inntil i fjor leder for «nye» Stavanger KrF.

Publisert:

Les også

 1. Inge Takle Mæstad: – Statsministeren viser fingeren til KrF

 2. Mæstad trekker seg - stiller ikke til valg

 3. Variabel form i KrF dagen derpå

 4. KrF- ordfører: – Om fleirtalet vel samarbeid med Ap, trur eg mange i partiet melder seg ut

 5. Finnøy-ordfører vant nominasjonskamp i Nye Stavanger KrF

 1. Inge Takle Mæstad
 2. Politikk
 3. Stavanger KrF
 4. Knut Arild Hareide
 5. Stavanger kommune