Regjeringen vil ikke ha avtale mot utbytte fra bedrifter som får krisestøtte

Ingen på Stortinget vil ha utbyttefest, men regjeringen vil ikke lage skriftlige garantier som hindrer at statlig krisestøtte havner i lomma på bedriftseiere eller konserntopper.

Publisert: Publisert:

Jan Tore Sanner (H) måtte etter pressekonferansen på Stortinget svare Stortinget og Hadia Tajik på om regjeringen vil lage skriftlige regler som hindrer utbytte eller berikelse for bedriftsledere eller -eiere fra bedrifter som mottar krisestøtte. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er 107 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Avtalepartnerne Høyre, Venstre, KrF, Ap, Frp, Sp og SV er ikke enige om reguleringer for å hindre at krisehjelp ender opp som utbytte eller personlig berikelse eksempelvis for konserntopper.

Les også

Enighet om ny krisepakke

Les også

Klar melding til bedrifter i krise: – Drit i å ta utbytte

Vil ikke regulere

SVs Lars Haltbrekken har gitt klar beskjed om at bedriftseiere «bør drite i å ta ut utbytte.»

I debatten i Stortinget torsdag ba Hadia Tajik (Ap) om forsikringer fra finansminister Jan Tore Sanner (H) om at statlig krisestøtte ikke går til en eller annen form for berikelse i form av utbytte eller økte godtgjørelser til konsernledelsen.

– Jeg har vært tydelig på at når staten nå stiller opp med gunstige ordninger, forventer vi også moderasjon, svarte Sanner.

– Det er nok et visst partipolitisk skille i denne saken. Å bruke begreper som «personlig berikelse» ... Jeg forventer at de med ansvar i banker og bedrifter, viser moderasjon og tar samfunnsansvar. Jeg synes ikke det er naturlig at vi går inn og regulerer dette fra statens side, svarte Sanner.

Hadia Tajik og Jan Tore Sanner avbildet på Stortinget torsdag. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Tajik lurte på hvordan forventninger om moderasjon ville bli formidlet.

Sanner svarte at bare det at Tajik stiller dette spørsmålet som han nå besvarer, er en viktig del av denne kommunikasjonen.

– Vi skal også vise vår støtte til bedriftsledere og -eiere i denne situasjonen. Jeg forventer at alle viser samfunnsansvar og at de som mottar støtte og garantiordninger, viser moderasjon og tar samfunnsansvar i den tiden vi er nå inne i, svarte finansministeren.

Tajik ville vite om denne forventningen bare vil bli formidlet muntlig og ikke gjort skriftlig på noen måte.

Sanner viste til at utbyttetemaet er naturlig å komme tilbake til i forbindelse med behandling av regjeringens nye forslag til næringslivstiltak.

Torsdagens krisepakke blir fulgt opp av nye krisepakker fredag i denne og neste uke.

Les også

Klar melding til bedrifter i krise: – Drit i å ta utbytte

Les også

Dette krever Ap, Frp og SV at Tina Bru (H) må gjøre

Les også

Rogaland: Over 3000 nye søkte dagpenger onsdag

Ingen vil ha utbyttefest

Under pressekonferansen på Stortinget tidligere på dagen sa Tajik er det ikke er tid for ekstraordinære utbytter i en ekstraordinær tid.

– Det vil vi sette en grense for. Vi vil ikke komme i en situasjon der underskuddet bæres av fellesskapet, mens overskudd går til private eiere, sa hun.

– Vi kan ikke sosialisere tap og privatisere gevinst. Lager vi et sånt system, ender man opp med å svekke tilliten til at pengene som blir brukt, skal gå til det til det de blir brukt til, sa Tajik.

Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV, skulle ønske at Stortinget regulerte utbytte.

– Vi mener at det er viktig at vi nå setter en absolutt grense for at selskaper som mottar statlige garantier eller støtte på annet vis, ikke skal kunne utbetale utbytte. Det gjelder også for bankene. Det er avgjørende at vi nå har en dugnad som også innebærer at vi ikke kan bruke statlige muskler på privat berikelse, sa hun.

– Når det gjelder utbytte, påpeker regjeringspartiene at vi selvfølgelig ikke skal ha en utbyttefest, men det er naturlig at vi tar dette når de nye ordningene kommer i nye tiltak fra regjeringen, sier parlamentarisk nestleder i Høyre, Svein Harberg, som har forhandlet krisepakken for Høyre.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Engelske puber åpnet igjen: – Jeg kunne ikke vente

 2. Lege- og sykepleierkonflikt ved intensivavdelingen på SUS: - Uryddig og utydelig

 3. Kjæresten til Donald Trumps eldste sønn koronasmittet

 4. En person innlagt med korona på SUS

 5. – Vi har en ordfører som er på lag med Stavangers næringsliv

 6. – Neste sommer finnes ikke for alle eldre heller

 1. Korona-viruset
 2. Svein Harberg
 3. Hadia Tajik
 4. Jan Tore Sanner
 5. Koronaviruset