Nå snakker alle grønt

Lage Nøst kommer fra det lille partiet som ikke ble invitert til TV-debattene. Under mandagens ungdomsdebatt var det De Grønne og miljøet som fikk oppmerksomheten.

Publisert: Publisert:

Lage Nøst (De Grønne) og Eirik Faret Sakariassen (SV) var blant de som stod nærmest i det som ble en miljødebatt på Tou Scene. Foto: Kristian Jacobsen

  • Atle Andersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det var faktisk så smekkfullt i Maskinhallen på Tou Scene at flere titalls personer måtte stå. Foto: Kristian Jacobsen

— Ap, Høyre og Frp er en fare for menneskeheten. Den viktigste oppgaven vi har nå, det er å gjøre dem irrelevante, sier Lage Nøst til Aftenbladet.

Partiet hans har fosset fram de siste ukene og er på flere målinger over sperregrensen. De har den minste organisasjonen. De har aldri vært i nærheten av en stortingsplass. Og de inviteres ikke engang på partilederdebattene på TV. Likevel er det De Grønne alle nå snakker om – og er årsaken til at miljø plutselig har blitt en het sak under valgkampen. Under mandagens ungdomsdebatt på Tou scene var det Lage Nøst fra De Grønne som fikk mest oppmerksomhet.

Les mer:

Les også

De Grønne kan få ni stortingsmandater

Les også

Hver flyreise i Sør-Norge bør koste 600 kroner mer enn i dag

Fikk mange spørsmål

— Hvis dere tror vi bare kan skru av oljekranene, da er dere dumme. Jeg skjønner ikke hvem dere i De Grønne skal samarbeide med hvis alle vi andre er noen smådjevler, spurte Leif Christian Andersen (Sp).

— Hvis dere i De Grønne vil slutte med norsk oljeproduksjon; skal vi da la de fattige drive på kull? Norsk olje er den mest miljøvennlige i verden, sa Marie Brekke (KrF).

— Hva mener De Grønne om asylbarn, skole og helse?, spurte en fra salen.

— Jeg må spørre De Grønne; hvordan skal dere finansiere velferdsstaten uten olje?, spurte Tina Bru (H).

Kritikk fra organisasjoner

Mange har spådd at De Grønne vil få motgang straks media begynner å sette søkelyset på større deler av partiprogrammet deres. Mandag formiddag var også flere miljøorganisasjoner ute med kritikk av partiet. Bellonas Frederic Hauge kalte dem «umodne, naive og gammeldagse». De Grønnes ungdomskandidat i Rogaland, Lage Nøst, fikk i hvert fall flere spørsmål enn ordstyrer Lars Helle ga ham tid til å svare på mandag.

— Når flere av partiene her snakker om at norsk olje og gass er reinest i verden, så er det som å juble for at vi har den minst dødelige formen for aids. Det er heller ikke sånn at fattige land får vår "rene" olje og gass. Og når det gjelder våre forslag om stans av oljeproduksjonen, så er det ikke på sekundet, men en utfasing over 20 år, sa Nøst.

- Hva er det som gjør at De Grønne plutselig får så mye oppmerksomhet først i denne valgkampen?

— Vi er den raskest voksende politiske bevegelsen i verden, men i Norge har vi hatt partier tidligere, som SV og Venstre, som har vært flinke til å ta opp i seg miljøsaken. Nå har vi endelig fått den store debatten om olje og en omlegging av samfunnet. Da har det åpnet seg opp et rom i norsk politikk for oss. Særlig med tanke på at de andre miljøpartiene er klistret til sine blokker hvor deres miljøkrav ikke blir lyttet til, sier Nøst, som ikke har inntrykk av at ungdom er særlig mer opptatt av miljø enn andre.

— Det ser dessverre ikke slik ut. Og den eneste forklaringen må være at de ikke er informert eller at de er lurt av foreldregenerasjonen. Vi burde egentlig protestert i gatene hver dag, sier Nøst.

Uansett var i hvert fall mandagens ungdomsdebattanter til de grader på det grønne sporet. Miljø og klima tok 90 prosent av tiden, og samtlige partier snakket varmt om viktigheten av fornybar energi og mindre oljeavhengighet.

  • Ap, Høyre og Frp er en fare for menneskeheten
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 17 turister ble stoppet på grensen. Prøvde å komme inn i landet

  2. Her er ti korte turer med god utsikt

  3. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  4. Beruset mann stjal planter på Sola

  5. Hun brakte pizzaen til Norge for 50 år siden. Slik bygget de opp Peppes

  6. Droppet ett tonn rødfarget vann over denne populære Sørlands-øya

  1. Politikk