– Spreng systemet

— Jeg oppfordrer alle ansatte i kommunen til å varsle om hvert eneste avvik og hver eneste ulovlighet de kjenner til. Politikerne kommer til å få sjokk, sier Annette Dahl Wiig, leder av Fagforbundet i Stavanger.

Publisert: Publisert:

- Ansatte kommer til meg og sier at de ikke har hatt matpause på tre år, sier Annette Dahl Wiig, leder av Fagforbundet i Stavanger. Men enten varsler de ikke, eller så varsler de på feil sted. Foto: Kristian Jacobsen

 • Geir Søndeland
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg oppfordrer alle ansatte i kommunen til å varsle om hvert eneste avvik og hver eneste ulovlighet de kjenner til. Politikerne kommer til å få sjokk, sier Annette Dahl Wiig til Aftenbladet. .

Fagforeningslederen mener alt for få av hennes 2300 medlemmer i Stavanger varsler om avvik og kritikkverdige forhold. Det anser hun som et alvorlig problem.

— Kommunes ledelse burde igangsatt en kampanje der ansatte ble oppfordret til å varsle alle avvik. Da ville politikerne fått et realistisk bilde av den beintøffe hverdagen til de ansatte på gulvet. Systemet for varsling ville ha blitt sprengt, sier Dahl Wiik, og sender like greit oppfordringen til sine medlemmer via Aftenbladet her og nå:

— Spreng systemet, er beskjeden hun gir de kommuneansatte.

Får ros for å stå fram

Aftenbladet skrev torsdag at 40 prosent av de ansatte i Stavanger som varsler, opplever å ikke bli tatt ordentlig på alvor av sine ledere. I flere avdelinger opplever så mange som hver femte varsler at ingenting blir gjort. "Urovekkende," konkluderer Rogaland Revisjon, som har stilt 3200 ansatte i Stavanger kommune en rekke spørsmål om etikk, deriblant om varsling.

Annette Dahl Wiig i Fagforbundet, Stavanger kommunes største fagforening, og andre fagforeningsledere roser nå tidligere avdelingssykepleier Linda Krüger og tidligere sykehjemsleder Mai-Britt Sivertsen, som torsdag sto fram og fortalte hvordan varsling ikke har vært populært hos kommuneledelsen i Stavanger.

— Ledere må være klare på at det er ønskelig at de ansatte varsler. En åpenhetskultur fører til bedre tjenester, og dessuten mindre internt misnøye, sier Dahl Wiig.

— Ordfører Christine Sagen-Helgø sier vi har gode systemer for varsling. Jeg er enig. Men HMS-arbeid er litt som bilproduksjon. Opel er gode til å lage Opel, men noen må kjøre bilene óg. Det er vi ansatte som må bruke systemene for varsling. Jeg tror ikke politikerne har tatt innover seg hvor få som kjenner og benytter disse systemene, sier Dahl Wiig.

Etter forrige etikkundersøkelse i 2008, opprettet Stavanger kommune et varslingssekretariat. I startåret 2009 behandlet sekretariatet ni saker, deretter seks saker de to påfølgende årene. I 2012 ble kun tre saker behandlet. I fjor? Kun én sak.

— Er det sant? de burde mottatt tre saker daglig, er reaksjonen til Fagforbundets leder.

- Ikke matpause på tre år

— Ansatte kommer til meg og sier at de ikke har hatt matpause på tre år. Når jeg spør om de har varslet det, svarer de at de har sagt i fra. Når jeg spør hvor, viser det seg at de ikke har registrert dette som et avvik. Eller de har registrert det feil sted. Andre mener det ikke nytter å si i fra. Kanskje lar noen være å varsle på grunn av frykt for ledelsen og for sin egen karriere. Men mest av alt tror jeg mangelen på varsling kommer av en av en avmaktskultur, sier Dahl Wiig.

INTERVJUET FORTSETTER UNDER

Fagforbunds-lederen mener det er stor forskjell på kommuneledernes holdning til varsling og åpenhet for intern kritikk.

— Omfattende underrapportering

— Mens noen ledere ber de ansatte om å varsle, fordi de har skjønt at det er positivt, er det også en del ledere som er redd for dette. De frykter at ansattes varsling og registrering av avvik, vil sette dem i et dårlig lys som ledere. Det er et alvorlig problem. Problemer blir undertrykt, og konsekvensene av ressursmangel og kutt i for eksempel helse- og omsorgssektoren blir ikke synlig for politikerne.

Hun minner om at de elektroniske varslingsskjemaene for alt fra avvik til kritikkverdige forhold vedrørende den daglige arbeidssituasjonen varsles ved å gå inn på systemet Synergi, som er tilgjengelig under tittelen Systematisk HMS-arbeid på kommunens Intranett.

— Det er en omfattende underrapportering av avvik i de ansattes daglige arbeidssituasjon, særlig i helse- og omsorgssektoren. Jeg oppfordrer jevnlig til mer rapportering. Og jeg gir meg ikke før vi får en økning på 3000 prosent, sier Dahl Wiig, som tror politikerne hadde fått sjokk hvis de fikk se hvor mange avvik som virkelig finner sted innen for eksempel hjembaserte tjenester.

— Lederne av kommunens tjenester må si til sine ansatte at de må melde avvik i Synergi, slik at politikerne får et rett bilde av hvordan politikken fungerer i praksis. Ansatte som ikke melder i fra er i praksis med på å skjule den fortvilte arbeidssituasjonen de til daglig må takle, sier hun.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Ber om svar i bystyret

 2. Nær halvparten har opplevd taushetsbrudd

Mest lest akkurat nå

 1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

 2. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

 3. Ung kvinne knuste rute i Stavanger sentrum

 4. Drømmeinnhopp for Hauge – scoret for Milan: – Jeg er veldig glad

 5. «Stavangermannen som formet det sosialdemokratiske Norge»

 6. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

 1. Stavanger