– Sikringsarbeidet kommer til å ta tid

Det kan ta tid før KNM «Helge Ingstad» blir fraktet bort fra Stureterminalen.

SIKRES: Her er en delegasjon like ved KNM «Helge Ingstad» fredag. Da var sikringsarbeidet med fartøyet i full gang.
  • Torunn A. Aarøy
  • Christian Nicolaisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det var natt til torsdag at fregatten KNM «Helge Ingstad» krasjet med tankskipet «Sola TS» sammen i Hjeltefjorden like utenfor Stureterminalen.

Flere hørte fortvilt kommunikasjon på radiosambandet før kollisjonen.

Nå ligger fregatten med kraftig slagside. Siden torsdag morgen har forsvaret jobbet med å sikre fartøyet, slik at det ikke skal gå ned.

– Dette sikringsarbeidet kommer til å ta tid. Vi er ennå ikke i fase to, sier presse- og informasjonsoffiser i Sjøforsvaret, Thomas Gjesdal.

Skal over på lekter

Målet er å få den over på en lekter, som skal frakte den tilbake til Haakonsvern.

– Om det blir aktuelt å gå videre på neste fase og å få den opp på en lekter, vil vi ikke spå om. Vi vet ikke om det blir aktuelt i dag eller om noen dager, sier Gjesdal.

Først skal Forsvaret sikre at skipet ligger stabilt og er skikkelig festet. Foreløpig har ingen vært inne i fregatten igjen for å se nærmere på hvilke skader den har etter kollisjonen.

– Er det håp om at KNM «Helge Ingstad» sjøsettes igjen?

– Det er for tidlig å håpe på og forvente. Før vi kan gjøre slike vurderinger må vi se nærmere på skadeomfanget. Denne fregatten kommer uansett til å være ute i lang tid, sier Gjesdal.

Forlot Norge

Lørdag morgen - to døgn etter kollisjonen - seilte tankskipet «Sola TS» mot sin opprinnelige destinasjon i Storbritannia.

Politiet har gjennomført avhør av besetningen.

– Vi har god oversikt over de faktiske forhold, og har gjennomført taktisk og teknisk etterforskning. Denne har belyst hendelsesforløpet på en god måte, sier seksjonssjef Frode Karlsen i Vest politidistrikt.

Han vil ikke gi ytterligere informasjon om hva politiet mener skjedde i minuttene og sekundene rett før kollisjonen.

– Prøvde å holde oss fast

Åtte personer om bord i fregatten ble sendt til sykehus og legevakter med lettere skader, men alle ble skrevet ut torsdag.

Fredag kveld fortalte flere av besetningen om de dramatiske timene natt til torsdag. Da hadde mannskapet på 137 personer vært til debrif og fått hjelp av psykologer og leger.

Blant dem var Tora Seth Reinertsen (22). Hun hadde akkurat gått av vakt og satt i messen like før kollisjonen.

– Vi var fire-fem stykker som hadde gått av vakt. Vi satt og spiste og ante fred og ingen fare da det smalt. Eller det var mer som et brak. Vi grep om bordet og prøvde å holde oss fast. Det fløy fat, kniver og gafler, fortalte Reinertsen.

Da hun firte seg ned skutesiden oppdaget hun en kollega som var på vei gjennom flengen i skroget.

45 i førstegangstjeneste

Om bord var det 45 personer som var i førstegangstjeneste. 92 personer var ansatte i Forsvaret. Også Knut Sander Blakkestad var en av dem som ble evakuert etter kollisjonen.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det. Jeg sitter nesten igjen med en følelse av at det egentlig ikke har skjedd, sa han til BT i går.

Besetningen er nå reist hjem til helgen og skal etter planen tilbake på Haakonsvern tirsdag.

– Da skal de gradvis om bord igjen i tjeneste, sier Gjesdal.

Også for andre som var i Hjeltefjorden ulykkesnatten ble det dramatisk. Båten «Vestbris» var til Florø med hvete om bord. De hadde parallellkurs med tankskipet «Sola TS» og var på vei forbi da skipet plutselig gikk til styrbord og slakket farten.

På broen sto den 28 år gamle styrmannen Oleg Kuryanov.

– Den eneste tanken jeg hadde i hodet var å redde skipet, og jeg måtte ta en unnamanøver for å unngå å krasje med tankskipet, sier Kuryanov.

– Vond sak

– Dette er forferdelig vanskelig og en vond sak for Forsvaret og marinen framover, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV2.

Fregattulykken i Øygarden utenfor Bergen vil få konsekvenser for Sjøforsvarets kapasitet, fastslår hun.

Solberg er lettet over at ingen av de 137 besetningsmedlemmene om bord på fregatten KNM «Helge Ingstad» ble alvorlig skadd.

– Det er klart at det er utrolig uheldig at det skjer med en så stor fregatt og for en sjøforsvarsnasjon som Norge. En slik stor ulykke har betydning for vår kapasitet framover, sier Solberg.

Statsministeren understreker hun at det ikke bør gjøres opp meninger om hva som er årsaken til ulykken, før granskingen er gjennomført.

Les også:

Les også

  1. Solberg om fregattulykken: – Vil svekke Sjøforsvarets kapasitet

  2. Besetningsmedlem fra fregatten på Facebook: «Jeg var knappe 10 cm unna å bli revet i stykker»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Bilverksted konkurs

  2. Vaaland Dampbakeri flytter etter over 30 år: – Gleder meg til å begynne her

  3. Ap-politiker dømt til fengsel for grovt bedrageri

  4. Sparte på strømmen, men Lyse fikk aldri målingene: – Mangelen på informasjon er under enhver kritikk

  5. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

  6. VG: Kongen har forkjølelsessymptomer og er sykmeldt de neste dagene