KrF åpner opp for reversering av Nye Sandnes

KrF sørger for at noen små, tvangssammenslåtte kommuner likevel fortsette som før. Partiet vil også åpne for å omgjøre Nye Sandnes.

KrF-leder Knut Arild Hareide og KrF sørger for at kommunene Leka og Bindal slipper tvangssammenslåing.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

KrF har bestemt seg. Partiet sier ja til at Leka og Bindal, som ble tvangssammenslått sammen med Vikna og Nærøy av stortingsflertallet før valget, kan få fortsette som selvstendige kommuner.

Det bekrefter kommunalpolitisk talsperson i KrF, Torhild Brandsdal, overfor Aftenposten.

Dermed er det flertall i Stortinget for at disse to småkommunene slipper tvangssammenslåing.

I alt 15 kommuner ble tvangssammenslått av Stortinget 8. juni i år. Men det er likevel bare Leka og Bindal som får muligheten til å be om reversering.

En oversikt Aftenposten laget rett før høstens valg, viste også at det var kun Leka og Bindal – av de 15 tvangskommunene – som var helt sikre på at de ville be om reversering hvis de fikk muligheten til det etter valget.

Stortingets vedtak fra 8. juni blir dermed opphevet når det gjelder tvangssammenslåingen av disse to kommunene. De andre tvangsvedtakene består.

Også Nye Sandnes kan omgjøres

Samtidig åpner KrF for at Nye Sandnes – sammenslåing av Sandnes og Forsand – som ikke var en tvangssammenslåing også kan omgjøres.

I Forsand er det nemlig blitt et politisk flertall mot den frivillige sammenslåingen etter at Stortinget fattet sitt vedtak i juni.

«Jeg mener at Forsand/Sandnes ikke er en tvangssammenslåing, men forankret i vedtak og med lokale prosesser. For Ap er det bare tvangssammenslåinger som er aktuelle å omgjøre», utttalte Ap-nestleder Hadia Tajik i sommer.

Nytt stortingsflertall

Bakgrunnen for at alt dette kan skje er at stortingsflertallet – Høyre, Frp og Venstre – bak tvangsvedtakene i Regjeringens kommunereform i forrige periode forsvant ved valget 11. september i høst.

Sp, og senere Ap, gikk til valg på å love at tvangskommunene kunne få opphevet sammenslåingen – hvis det ble rødgrønn regjering.

Det ble det som kjent ikke, men i det nye Stortinget ble det flertall mot å bruke tvang: De rødgrønne partiene pluss KrF.

Les også

Nye Sandnes rykker nærmere

Det har likevel vært knyttet spenning til om det nye «anti-tvang-flertallet» ville bruke den nye flertallskonstellasjonen til å oppheve stortingsvedtaket av 8. juni i år.

Delvis Sp-gjennomslag

Anledningen bød seg da Sp-leder Trygve Slagsvold og i oktober fremmet et lovforslag som åpnet for at tvangskommuner som ønsker reversering skulle få lov til det. Vedum håpet å få KrF med seg til å stemme mot Høyre, Frp og Venstre. Det har Sp lykkes med, men bare for 2 av de 15 tvangskommunene.

Stortinget vil dermed instruere Regjeringen og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) om å legge til rette for at de to kommunene slipper å bli tvangssammenslått.

Må formelt søke

Rent formelt må Leka og Bindal be om omgjøring av tvangsvedtaket og så må et flertall i stortingssalen si ja. Både Leka og Bindal har tidligere vært helt tydelige på at de vil be om reversering.

Ap, SV og Rødt har tidligere gjort det klart at de vil støtte Sps reverseringsforslag

Publisert:
 1. Kommunereform
 2. Regjeringen
 3. Sandnes
 4. Forsand
 5. Knut Arild Hareide

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehager og skoler i Stavanger settes på rødt tiltaksnivå – holder stengt onsdag

 2. Tiltakene på Nord-Jæren videreføres: – Vi sitter klare med både brems og gasspedal

 3. Vedtak i Stortinget: Et stort skritt nærmere anleggsstart for ny E39 i Sandnes

 4. Bekreftet: Viking spiller sin første treningskamp lørdag

 5. Mette Dybwad Torstensen mener hun fikk anoreksi etter å ha blitt veid på skolen. Nå overrasker ny studie om unge og vekt.

 6. Byggmestere har helt i det stille blitt klar til å bygge batteri­fabrikk på Høg-Jæren