Totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs

Vi venter på nedbør mens faren for skogbrann øker.

Rogaland brann og redning IKS har nå innført totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det er i perioden 15. april til og med 15. september generelt forbud mot å gjøre opp ild utendørs i Norge. Da er det ikke tillat å tenne opp bål, grill, eller engangsgrill i eller i nærheten av skog og annen utmark. Nå utvides dette til totalforbud i flere områder.

Dette kan du ikke gjøre under totalforbud

Totalforbudet opplyser om at det ikke er lov å grille eller lage bål i eller i nærheten av skog og mark, grille eller tenne bål i strandsonen, grille på tilrettelagte og godkjente bålplasser, eller brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn til avfallsmottak.

Derimot kan du fortsatt grille i egen hage, men med aktsomhet.

Heller ikke engangsgrill er lov i følge forbudet.

Bekymring for skogbrann

I en pressemelding onsdag 18. juli fra Rogaland Brann og Redning IKS, inntrer forbud mot å gjøre opp ild utendørs.

– Det fine været har ført til at det er svært tørt i flere områder i regionen vår. Skogbrannfaren er for øyeblikket stor i flere kommuner i Sør-Rogaland og indeksen er økende. Flere brann- og redningsvesen i Sør-Rogaland innfører nå totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs fra og med onsdag 18. juli 2018. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydning.

– De siste dagene har brannvesenet rykket ut til flere skogbranner i Sør-Rogaland. Når det er så tørt som nå skal det svært lite til før det begynner å brenne. Mange tror de har kontroll, men ild i tørt gress sprer seg som sagt fort.

Det er stor skogbrannfare i Rogaland

Forbudet gjelder i 19 kommuner

Inntil videre er det forbudt å gjøre opp ild i skog og mark i følgende kommuner: Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola, Kvitsøy, Finnøy, Hå, Strand og Forsand.

I kommunene Lund, Sirdal, Sokndal, Eigersund, Bjerkreim, Hjelmeland er forbudet allerede gjeldende.

Utsira, Sveio, Tysvær. Vindafjord, Etne, Suldal, Bokn og Karmøy er også omfattet av forbudet.

Viktige årsaker til skogbrann

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Uforsiktig omgang med ild, som blant annet bålbrenning og grilling, er den vanligste årsaken, men også gnister fra jernbane og kantslått lang vei kan føre til skogbrann.

Må få godkjenning på forhånd

– Vi gjør oppmerksom på at arrangementer som har godkjenning kan grille når det er et sikkerhetsopplegg rundt dette, eksempelvis Gladmat, står det i pressemeldingen.

Forbudet gjelder ikke Gladmat-festivalen, som har fått godkjenning av brannvesenet.

Les mer om tørken i Sør-Norge:

Publisert: