Birkedal: – Skal forberede mitt nye liv

Trond Birkedal er løslatt fra varetekt. – Nå er det familien som står for tur, sier den tidligere ordførerkandidaten.

 • Rolv Christian Topdahl
 • Elisabeth Seglem
  Journalist
 • Janne Hagen
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

– Det har vært greit å være i fengsel da det blåste som verst, sier Trond Birkedal, gjennom sin advokat Arvid Sjødin, til Aftenbaldet.no.

– Jeg er lettet over å være løslatt. Jeg skal nå i gang med å forberede mitt nye liv uten politikk, men da gjelder fortsatt slagordet; det viktigste først! Så nå er det familien som står for tur, sa Trond Birkedal til Rogalands Avis, kort tid etter løslatelsen fra Åna fengsel.

Pressekonferanse

–Trond Birkedal vil møte mediene neste uke, jeg regner med det blir ved en pressekonferanse, sier Sjødin til Aftenbladet.no.

Ellers kan ikke Sjødin kommentere Birkedals videre planer nå.

– Er Trond Bkirkedal bitter på politiet og fengselsvesenet?

– Nei, han mener at han har fått god behandling på Åna fengsel. Trond Birkedal føler at han har hatt det bedre i fengslet enn utenfor nå som stormen raste som verst.

Politiet ba om fengsling ikke bare på grunn av bevis, men får å sikre seg mot at Birkedal påvirket vitner. Dette er Birkedal innforstått med og det var ingen bitter mann som forlot fengslet i dag, sier Arvid Sjødin.

– Hva mener Trond Birkedal om mediedekningen av saken?

– Han føler i alle fall at han ikke skylder mediene noe. Men jeg skal si mer om dette på kveldens Skup-konferanse i Tønsberg, sier Arvid Sjødin.

Ti dager i varektekt

Trond Birkedal ble arrestert søndag 20. mars, siktet for utuktig adferd, senere også siktet for seksuell omgang med mindreårige.

Han ble varetektsfengsel i Stavanger tingrett for 14 dager, til onsdag 6. april.

Men som advokat Arvid Sjødin varslet i dagens Aftenblad, etter signaler fra politiet: Trond Birkedal ble løslatt tidligere.

– Vi har kommet så langt i etterforskningen at vi anser faren for bevisforspillelsen som liten. Derfor er det ingen god grunn til å holde ham i varetekst lenger, sier politiadvokat Karsten Monsen til Aftenbladet.no

Den tidligere formannen i Fremskrittspartiets Ungdom og ordførerkandidaten i Stavanger løslates etter ti dager i varetekt. Han er siktet for seksuell omgang med en person under 16 år, og for å ha filmet flere personer nakne uten at de var klar over det.

Ifølge Monsen er det ikke gjort noen endringer i siktelsen mot Birkedal.

– Nei, ingenting nytt. Siktelsen vil stå til saken er ferdig etterforsket. Da skriver jeg beslutning i saken. Men når dette vil skje, vet jeg ikke – i alle fall ikke i april, sier Monsen til Aftenbladet.no.

Birkedal er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, og for å ha filmet nakne personer uten at de var klar over det.

Etterforskingsarbeidet, med avhør og gjennomgang av data— og filmutstyret politiet beslagsla hos Birkedal har nå holdt på siden søndag 20. mars.

– Litt igjen

Monsen kan foreløpig ikke si noe om når etterforskningsarbeidet er ferdig.

– Vi har gjort mye, men det er litt igjen, sier han.

– Er dere ferdig med avhørene?

– De fleste er unnagjort, men jeg tør ikke garantere for at alle er tatt, sier Monsen til Aftenbladet.no.

Politiadvokaten opplyser Aftenbladet.no om den videre gangen i saken.

– Først avslutter vi det som er natulig i forhold til etterforskningen. Deretter blir saken overført til meg, som vurderer de forskjellige tingene som ligger i den, sier Monsen.

Videre foreslår politiadvokaten enten å henlegge saken eller så skriver han en siktelse. Statsadvokaten vurderer så om det skal tas ut tiltale. I så fall får Monsen saken i retur; han må da lage en tiltalebeslutning og be retten om beramming.

– Erfaringsmessig går det en viss tid, sier Monsen, som ikke ønsker å kommentere hvorvidt en eventuell rettssak kolliderer med høstens valgkamp.

Med familien

– Birkedal vil nå bruke helgen sammen med familien, sier Birkedals forsvarer, Arvid Sjødin til Nrk.no.

– Trond Birkedal har det greit, han klarer seg utmerket, sa Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til Aftenbladet.no tidligere i uken.

Sjødin har vært helt klar på at Birkedal ikke har problemer.

– Han er bygd for å kunne klare seg i en situasjon som denne, sa Sjødin.

– Venter mer nyansert bilde av saken

Nyvalgt ordførerkandidat etter Trond Birkedal i Stavanger Frp, Tore B. Kallevig, satt i nettmøte med Aftenbladets lesere da meldingen om løslatelsen kom.

– At politiet ser at det ikke lenger er grunnlag for fengsling, betyr vel kanskje og at de ikke vil komme flere oppslag om nye ting. Og kanskje vil vi og få et mer nyansert bilde av hele saken. Så langt har det vært mer ensidig gjerne enn det vi ønsker, sier Kallevig som hele tiden har hatt tett kontakt med Birkedals familie.

Kallevig vil snakke med Birkedal når han er klar for det.

– Jeg har hatt tett og god dialog med familien hans gjennom denne perioden og er blitt oppringt senest i dag. Nå vil jeg anbefale dem å bruke tid på hverandre. I den grad familien ønsker noen deltakelse fra min side, så skal de får det.

Frp i Stavanger bystyre har ennå ikke formelt valgt ny gruppeleder etter Birkedal. Stavanger bystyre må også godkjenne Trond Birkedals søknad om fritak fra vervet som folkevalgt i Stavanger.

Les også

 1. «Burde ikke du bare holde kjeft?»

 2. Ingen partirefs etterutfall mot Birkedal

 3. Birkedal: - Vil ta en eventuell straff og komme meg videre med et nytt liv

 4. Frp tilbake <br/>på mars-<br/>målingene

Tore B. Kallevig ble mandag valgt til ny ordførerkandidat for Stavanger Frp
Advokat Arvid Sjødin
Publisert:
 1. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 2. Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler

 3. Dansk sykkelhelt døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 4. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 5. - Vi som kom fra vanlige, kjærlige hjem, likte ikke å være hos Inger-Tone

 6. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.