Historisk møte i «Nye Sandnes» - men idyllen slo sprekker

Brede smil, faste håndtrykk og god stemning. Men det gikk ikke mange minutter før idyllen på Lysefjordsenteret slo sprekker.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad med Lysefjordbrua i bakgrunnen. Tirsdag etermiddag møttes de til første, formelle kommunestyremøte i den kommende «Nye Sandnes». Foto: Jon Ingemundsen

 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kommunestyrerepresentantene i Forsand og bystyrepolitikerne i Sandnes møttes tirsdag ettermiddag til sitt aller første formelle kommunestyremøte. Møte er et drøftingsmøte, og det gjøres ikke formelle vedtak.

– Velkommen til dette historiske kommunestyremøtet. Dere har deltatt i en prosess, nå er dere for første gang samlet til et fellesmøte, sa Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa, som har kalt inn til møtet.

Hun fortsatte.

– Jeg må gjøre noe klart innledningsvis. Det er slik at Fylkesmannen frarådde denne sammenslåingen. Det er et lukket kapittel i dag, nå er det Stortingets vedtak som gjelder. Det er ikke rom for omkamp i forhold til tilrådingen fra vår side.

Ole Tom Guse gjorde det klart at flertallet i kommunestyret i Forsand fortsatt ikke har gitt opp håpet om å slå seg sammen med Strand. Her sammen med Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Jon Ingemundsen

Lovlighetskontroll

Samtidig minnet hun om at Forsand skal håndtere en lovlighetskontroll på et kommunestyremøte 20. september. Bakgrunnen er at det per i dag er et flertall i kommunestyret i Forsand mot å slå sammen de to kommunene.

Hun informerte også om et initiativ om grensejustering, tatt av innbyggere i Forsand. Dette initiativet ligger nå på bordet hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Lovnaden fra departementet er at denne skal behandles i god tid før 1. januar 2020, sa Kleppa.

Vil ha omkamp

Dette hindret ikke Ole Tom Guse, KrF, som representerer det nye flertallet i Forsand, til å gå på talerstolen og minne om at flertallet i Forsand kommunestyre er imot å slå seg sammen med Sandnes.

– Demokratiet henger høyt i Norge. Det er flertallet som bestemmer, sa Guse.

Han ba om å få protokollført et par setninger.

– Vi er ni kommunestyremedlemmer som finner det rett å peke på at det i Forsand kommunestyre ikke lenger er flertall for sammenslåing med Sandnes, jamfør møte den 14. juni. Dette var tema for ekstraordinært møte 6. juni, men realitetsbehandlingen ble avvist av ordfører. Dette ligger nå til lovlighetskontroll hos Fylkesmannen. Etter Stortingsvalget vil vi be Regjeringen ta saken om framtiden for Forsand kommune opp på nytt og søke sammenslåing med Strand kommune. Fram til dette er avgjort vil flertallet i kommunestyret utsette eventuelle saker knyttet til etableringen av Nye Sandnes.

Til Aftenbladet sier Guse:

– Tilliten til rådmannen og ordføreren har fått en knekk.

Nytt flertall skapt i vår

Årsaken til at én representant i vår endret mening, og dermed skapte flertall i Forsand-politikken mot sammenslåing, er fortsatt usikkerhet knyttet til hva som skjer med ferjedriften over Høgsfjorden den dagen Ryfast åpner. Da legges dagens ferjesamband ned.

Et ekstraordinært kommunestyremøtet 6. juni endte med at saken om nytt flertall ikke ble behandlet. Nye Sandnes-fraksjonen forhindret det nye flertallet å gjøre vedtak. Dette skapte stor oppstandelse.

LES MER: Forsand-ordføreren fintet ut flertallet, reddet Nye Sandnes

Fylkesmannen i Rogaland mener finten i kommunestyret kan være ulovlig og har bedt Forsand ta saken om lovlighetskontroll opp i kommunestyret. Sak kommer til politisk behandling i Forsand 20. september.

Nei til protokolltilførsel

Etter Guses innlegg på Lysefjordsenteret tirsdag ettermiddag gjorde Fylkesmannen det imidlertid klart:

– Det er ikke åpning for protokolltilførsel, siden dette er et drøftingsmøte, og ikke et møte der det blir gjort vedtak.

Stanley Wirak var enig.

– Dette blir prinsipielt feil, dette er et drøftingsmøte. Departementet har lagt til grunn at det er fattet gjensidig vedtak om sammenslåing. Jeg vil motsette at det tas inn en slik tilførsel i protokollen. Dette får dere ta i kommunestyremøte i Forsand., sa Wirak.

Guse ba om raushet, men fikk ikke gjennomslag for sitt forslag.

Navnet blir Sandnes

Fra 2020 skal Forsand og Sandnes bli til ett. Navnet på den nye kommunen blir Sandnes, det har de gode naboene allerede blitt enige om.

I intensjonsavtalen vedtatt for over ett år siden heter det at navnet skal være Sandnes og at Preikestolen skal prege kommunevåpenet.

Det er Fylkesmannen som har invitert til det felles kommunestyremøtet. Forrige uke ble et lignende møte avholdt for de tre kommunene Finnøy, Rennesøy og Stavanger, som også blir én kommune fra 2020.

Alfred Haukelid, Astrid Haukelid og Torhild Berge satt på tilskuerbenken under møtet. Alle tre fra Forsand. Foto: Jon Ingemundsen

Publikum fra Forsand

– Tommel opp, sier Alfred Haukelid og Astrid Haukelid fra Forsand, som rett og slett tok turen til Lysefjordsenteret for å overvære det første felles kommunestyremøtet i den kommende nye kommunen. De er klare for å bli en del av Sandnes.

Det er også Torhild Berge, også hun tilskuer fra Forsand.

– Jeg ser mange fordeler Vi kan få mer kompetanse, noe vi trenger i ei lita bygd som Forsand, sier Berge.

– Og jeg tror det vil bli mindre kameraderi, sier Astrid Haukelid.

Les også

 1. Skal diskutere Forsand-ordførens Sandnes-finte

 2. Søker ferjedrift etter Ryfast

 3. Tuastad: – Maktmisbruk av Forsand-ordføreren

 4. Fylkeskommunens opptreden i Nye Sandnes og privat ferjesamband er kritikkverdig

 5. Flere interessert i Høgsfjord-ferje

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Sexvit­sene hennes endte i retten fordi arran­gøren ikke ville punge ut

 2. Selger sin første tweet - har fått bud på over 17 millioner kroner

 3. Rødt-politiker kom med oppsiktsvekkende beskrivelser av Sylvi Listhaug

 4. Vennene hadde store gullplaner. Den ene ble konge i VM. Den andre fikk sin drøm smadret.

 5. – Hallo? E det Israel og di? Kan eg kjøba 10.000 vaksiner?

 6. Noen få bydeler står for storparten av pasientene i Norge. Pandemien har rammet mye skjevere enn vi visste