Ekskludert som leder av Demokratene etter Breivik-sympati

Kjersti Margrethe Adelheid Gilje, leder for fylkeslaget til Demokratene i Rogaland, er ekskludert av partiledelsen fordi hun sympatiserer med Anders Behring Breivik.

Kjersti Margrethe Adelheid Gilje er ikke lenger leder av Demokratene i Rogaland.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sandneskvinnen som frem til nylig var leder av Demokratene i Rogaland har ved flere anledninger uttalt seg positivt om innholdet i Anders Behring Breiviks manifest. Det likte partiledelsen dårlig.

– Dette er sympatier som ikke har plass i noe parti i Norge. Ledelsen tolererer ikke medlemmer som støtter Behring Breivik. Gilje fikk valget mellom å trekke seg eller å bli ekskludert, sier Makvan Kasheikal, partileder for Demokratene.

Han understreker at Demokratene ikke er et sted for ekstremister.

I 2013 meldte Gilje overgang fra Kristent Samlingsparti til Demokratene. Begrunnelsen var at kampen mot islamisering ikke lot seg forene med å være leder i Kristent Samlingsparti. Gilje overtok istedenfor som leder av Demokratene i Rogaland, men etter fire år er hun ferdig i partiet.

I en pressemelding skriver Gilje at ekskluderingen har sammenheng med at hun nektet å fratre som leder av fylkeslaget i Rogaland etter press fra ledelsen i partiet.

«Utakk er verdens lønn»

Hun kaller prosessen udemokratisk og mener partinavnet Demokratene fremstår som en vits.

«At jeg kastes ut av partiet uten påviselig grunn er etter mitt syn ikke demokratisk. Partinavnet blir dermed for en dårlig spøk å regne. Jeg avsto fra å trekke meg fordi jeg har nedlagt et stort arbeide for partiet i Rogaland, og jeg vil gjerne se dette fullført innen stortingsvalget», skriver hun i pressemeldingen.

Østvold ny leder

Gilje er også aktiv medlem i Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) og National Defence League (NDL).

«På bakgrunn av ovenstående kan enn bare konstatere at utakk er verdens lønn», avslutter Gilje.

Torsdag ble Pål Andor Østvold valg til ny fylkesleder av partiet. Østvold ble valgt inn i bystyrerepresentant for Frp i Sandnes ved forrige kommunevalg, men meldte seg ut av partiet.

Publisert: