Kviamarka vil ha Jærlinja

Det kjører 40 000 lastebiler ut og inn av Kviamarka hver år. I dag er veien til E 39 elendig. Nå heier store aktører som Tine og Miljøgartneriet på Jærlinja.

Tore Svanes viser hvor nær Kviamarka kommer E 39 hvis Jærlinja blir valgt. Harald Gudmestad, Kåre Wiig, Idar Undheim, Randi Torsvik og Eili Løge studerer kartet. De tre sistnevnte jobber på Tine-anlegget.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kviamarka er en storbruker av E 39. Nå er det dannet en interessegruppe av næringslivsfolk som vil kjempe for Jærlinja. Tore Svanes koordinerer gruppa.

– Tine Meieriet kjører rundt 16.000 lastebiler inn og like mange ut av meieriet på Kviamarka hvert år. Altså rundt 30.0000 lastebiler kun fra Tine. Miljøgartneriet regner med at det går 1800 biler ut med grønnsaker.

Svanes forteller at Prima Jæren produserer kjøttvarer som blir fraktet i minst 2800 vogntog årlig.

– Egg og kyllingproduksjonen i Kviamarka utgjør rundt 9000 biler i året. Det er med andre ord formidable tall. Derfor er Kviamarka en aktør som må lyttes på når veivalget skal gjøres, sier Svanes.

Han har tatt med seg et kart til Kviamarka. Idar Undheim er sjåfør hos Tine.

– Hvis politikerne gjør det fornuftige og velger Jærlinja, så blir det kun 14 kilometer mellom Kviamarka og E 39. Seinest i sist uke måtte vi hjelpe en lastebil som havnet utenfor veien, forteller han.

De ulike alternativene

Eili Løge jobber med logistikk på gigantanlegget til Tine. Hun får ofte høre om de dårlige tilførselsveiene til E 39.

– Sett fra Kviamarka, er det ingen tvil om at Jærlinja er best. Vi får telefoner fra vanlige bilister som sier de blir redde når de store vogntogene fra oss kommer på de smale veiene. Det kjører et stort antall biler til og fra Kviamarka hver dag. Det beste er selvsagt å få E 39 så nær Kviamarka som mulig.

Kåre Wiig, med sitt gigantgartneri, er nærmeste nabo til Tine.

– Jeg kan ikke forstå annet enn at veien må legges der det bor mest folk. Det er jo det som er poenget med veier.

Harald Gudmestad følger opp.

– Og legger vi veien der det bor mest folk, så er det der næringslivet etablerer seg. Dermed blir Jærlinja den klart mest miljøvennlige av de to alternativene. Politikerne burde vært oppe i helikopter og sett det hele i fugleperspektiv. Da tror jeg trasevalget hadde vært temmelig opplagt, sier han.

Liste

Tore Svanes har lenge jobbet sammen med Rune Gjedrem for å fremme Jærlinja. Nå har han etablert en interessegruppa bestående av næringslivsfolk fra Jæren og Dalane. Her er lista:

Bjørn Risa, Risa-konsernet.

Vidar Volden, Sokndal

Bernt Blitzner, leder sentrumsforeningen, Egersund

Johnny Brekke, Bilservice

Oddvar Hølland, klubbleder Aker Solutions.

Kåre Wiig, Miljøgartneriet.

Inge Brigt aarbakke, Aarbakke AS.

Harald Gudmestad, investor og utbygger.

Randi Egeland, Hå element/betong

Ingvar Sikveland, Team Bygg

Christian Stabel, Brynebyen.

Petter A. Sirevåg, Tine Maieriet Jæren.

Willy Finnbakk, leder Time Bondelag.

Anbjørn Øglend, Prima Jæren.

Nye innspill

Torunn Lynnebakken er prosjektleder for nye E 39 i Vegvesenet. Hun reiser for tiden rundt i Rogaland og holder folkemøter om planene.

– Interessen varierer. Det er nok litt by og land. Det er stor interesse på landsbygda, mens i en by som Sandnes var det liten interesse. Det har nok noe å gjøre med hvor sterkt den enkelte kommune blir berørt. I Bjerkreim handler det for eksempel og tre mulige traseer, forklarer hun.

Runden i Rogaland har vært nyttig. Vegvesenet har fått nye innspill fra Bjerkreim og Gjesdal til trasevalg som de kommer til å jobbe videre med.

Til høsten får vi vite hva vegvesenet faller ned på. Så skal det igjen ut til høring og høsten 2018 faller dommen i regjeringen.

Publisert:
 1. Miljøgartneriet
 2. Bjerkreim
 3. Jæren
 4. Rune Gjedrem
 5. Tine

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 4. SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

 5. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 6. 8 myter om koronavaksinen