Preikestolen blir nytt kommunevåpen

Sandnes-ordfører Stanley Wirak og gruppeleder Thor Magne Seland (H) har ingen problemer med å bytte ut leirgauken med Preikestolen som nytt kommunevåpen.

Preikestolen blir nytt kommunevåpen for Nye Sandnes.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Dette er en bra dag for Forsand. En bra dag for Sandnes, og da er det også en bra dag for regionen, sier gruppeleder Thor Magne Seland i Sandnes Høyre.

Sterke krefter i Rogaland Høyre jobbet lenge mot en frivillig sammenslåing mellom Sandnes og Forsand. Men Sandnes Høyre har hele tiden vært for Nye Sandnes.

– Det var nok noen som sprettet champagnen tirsdag kveld, og det gikk noen meldinger fram og tilbake. Men jeg ville vente med å sprette korken til jeg hadde dette svart på hvitt. Det har jeg fått i dag, og de blir nok en feiring i kveld. Da tror jeg vi kan si at korken ryker, sier Seland. Han mener at Sandnes og Forsand har fulgt opp intensjonen med kommunereformen.

Intensjonsavtalen sier at Preikestolen skal bli det nye kommunevåpenet. Slik kan det nye kommunevåpenet se ut. Illustrasjon.
Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp), til venstre, gruppeleder Thor Magne Seland (H) og ordfører Stanley Wirak (Ap) er alle fornøyde med at Sandnes får slå seg sammen med Forsand. Arkivfoto.
Les også

Dette blir det nye kommune-Norge

Les også

Stortinget: Ja til Nye Sandnes

– Forsand har vært klare på at de har et stort behov for å styrke tjenestetilbudet til innbyggerne, og det gjør de sammen med Sandnes, sier Seland.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) var også en glad mann onsdag.

– Jeg har ikke fått tid til å feire, men skal til Forsand for å spise kake i ettermiddag. Dette betyr at vi skal bygge den nye kommunen vi har tro på, og det er veldig godt at vi har fått en avklaring og slipper å leve i uvisshet, sier Wirak.

Da fellesnemnda for Forsand og Sandnes hadde møte i forrige uke var Seland klar på at det var meningsløst å bruke tid og ressurser på en sammenslåing dersom Stortinget hadde en annen mening. Nå er han glad for at arbeidet ikke er bortkastet.

– Nå får vi igjen for den jobben vi har gjort og det arbeidet vi har lagt ned, og det føles meningsfylt. Oppgaven vår nå blir å jobbe for å få en best mulig kommune for innbyggerne på begge sider av fjorden, og det er jeg sikker på at vi skal få til, sier Seland.

Gruppeleder Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp) mener at folkeviljen har fått gjennomslag.

– Dette er rett resultat ut fra den prosessen som har vært. Nå kan vi gi full gass på hvordan vi skal rigge den nye kommunen til beste for innbyggerne, sier Selvikvåg.

Leirgauken forsvinner som kommunevåpen i Nye Sandnes.

– Hva betyr det at Preikestolen blir en del av Nye Sandnes?

– Preikestolen er Norges mest kjente turistmål, og det gir den nye kommunen store profileringsmuligheter. Sandnes har mange friluftsområder, men har ikke hatt de mest spektakulære attraksjonene. Det får vi nå, og med Sandnes sine muskler skal vi styrke turistnæringen i hele regionen, sier Seland. Han får støtte av Wirak.

– Det er klart det er stas å få Preikestolen. Det betyr mye hvis vi gjør mye med det. Stiftelsen Preikestolen jobber veldig godt, og vi vil jobbe sammen med dem for å se hva vi kan bidra med for å gjøre enda mer ut av denne turistattraksjonen. Jeg har veldig tro på at turisme blir en viktig næring i framtiden, og Nye Sandnes ska bidra godt til å utvikle turismen i hele regionen, både på Preikestolen, langs Lysefjorden og Kjerag. Vi skal også samarbeide med Jæren, Stavanger, Ryfylke og Sirdal. Her ligger det store muligheter, sier Wirak.

– Hvordan er det å gi slipp på gauken som kommunevåpen til fordel for Preikestolen?

– Vi vil fortsatt være sandnesgauker selv om gauken ikke blir en del av kommunevåpenet. Vi er enige om at det er bra å ha Preikestolen som kommunevåpen. Den er ikke bare kjent i Norge, men også utenfor landegrensene, sier Wirak. Seland er heller ikke redd for å gi slipp på gauken.

– Akkurat det kjenner jeg ikke så mye på. Vi vil ikke slutte å være stolte av historien til gauken og leirindustrien i Sandnes. Den historien er godt dokumenter og vil overleve helt fint selv om gauken forsvinner fra kommunevåpenet. Jeg skal selv sørge for å blåse i gauken på Preikestolen. Den nye kommunen skal hete Sandnes, og da er det viktig at vi får med Forsand i kommunevåpenet. Det står klart og tydelig i intensjonsavtalen at kommunen skal hete Sandnes og at Preikestolen skal være kommunevåpen, sier Seland.

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Forsand
 3. Preikestolen
 4. Kommunereform
 5. Thor Magne Seland

Mest lest akkurat nå

 1. 128 nye smittetilfeller på Nord-Jæren siste døgnet

 2. Sykepleiere på akutten på SUS: – Pasienter må vente i mange timer på hjelp

 3. Isoler huset ditt - få støtte fra staten

 4. Vaksine-sjef advarer om svakere effekt mot omikron

 5. Ingrid Fiskaa (SV) får skryt fra uventet hold

 6. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips