Store sprik for Rogaland Høyre på to målinger - her er Aftenbladets resultater

Målingen bestilt av Høyre ga partiet nærmere 50 prosent flere stemmer i Rogaland enn i Aftenbladets måling.

Publisert: Publisert:

Forrige gang Høyre bestilte en meningsmåling for Rogaland var før kommunevalget i 2015. Nå har partiet gjort det igjen, og resultatet er betydelig bedre enn det som kommer fram i Aftenbladets måling. Her studerer Christine Sagen Helgø og Erlend Jordal siste nytt under Høyres valgvake i 2015. Foto: Jon Ingemundsen

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Høyre ble i Rogaland målt til 20,3 prosent velgeroppslutning hos InFact, som Aftenbladet nå bruker, og 29,3 prosent oppslutning hos Sentio Research, i en måling utført på oppdrag fra Høyre.

Dermed fikk Høyre 9 prosentpoeng og 44,3 prosent større oppslutning i målingen partiet selv betalte for.

Begge målinger ble foretatt etter Høyre-landsmøtet. Essensen i spørsmålet hos begge var «Hva ville du stemt om det var valg i morgen?».

Hvordan kan resultatene bli så forskjellige?

Her er noen forskjeller:

 • InFact bruker såkalte automatiske telefonintervjuer. Sentio har folk som intervjuer folk.
 • InFact utførte 1010 intervjuer 16. mars. Sentio intervjuet 600 personer fra 13. til 19. mars.
 • InFact vekter mot kommunevalget i 2015. Sentio vekter mot stortingsvalget i 2013.
Les også

Ap og Sp kraftig fram på ny Rogalandsmåling

Tallene i målingen InFact gjorde for Stavanger Aftenblad og Haugesunds Avis.

Høyre er «obs» på InFact

Fylkessekretær Harald Eide Ellingsen i Høyre opplyser at Høyre sentralt bestilte målingen for to uker siden uten kjennskap til publiseringstidspunkt for målingen i Aftenbladet og Haugesunds Avis.

– Vi visste at vi alltid scorer lavt hos InFact.

– Dere visste at dere som oftest kommer bedre ut med Sentio?

– Nei, men vi ser at avviket hos InFact er stort. Om vi ikke er skeptisk, så er vi hvert fall obs. Det har også med at de bruker «robot-oppringning». Vi har spurt om å få råtall. Det er jo litt viktig å vite hvor mange som legger på uten å svare, sier Ellingsen.

Les også

Meiningsmåling for Rogaland: Veljarane straffar dei borgarlege

Tar innvendinger på alvor

InFact deler ikke råtallene. Sentios råtall viser at følgende antall personer oppga partipreferanse i Sentio-målingen: Høyre (128), Ap (113), Sp (51), Frp (50), KrF (38), Venstre (18), SV (14), MDG (9), Rødt (6), Pensjonistpartiet (2), andre (3) og usikker (143).

InFact-tallene viser at 17,7 prosent enten ikke vet eller ikke ville ha stemt «dersom det var stortingsvalg i morgen». Selve antallet oppgis ikke.

InFact-tallene viser også at Høyre står sterkest (22,1 prosent) blant dem i Rogaland som er over 65 år, mens partiet står svakest (17,4 prosent) blant den yngste velgergruppen på 18-29 år.

Knut Weberg, fagsjef i InFact, sier at InFact ikke går ut med råtall av to grunner:

– Vi vil presentere et politisk oppslutningsbilde som vi egentlig vil at hele verden skal forholde seg til. For det andre er det veldig tidkrevende hvis vi går ut med råtall. Med en gang vi publiserer, starter diskusjonen om vekting, avveininger og ting vi er ferdig med for lengst. Det er et tidkrevende miljø å engasjere seg i. Vi har fått faglige innvendinger, og det tar vi svært alvorlig, sier Weberg.

– Store avvik

– Det er ikke slik at vi tror at Sentio gjør det bedre. En måling er en måling, så får vi ta de resultatene som kommer, men vi ser jo at avvikene for Frp og Høyre er ganske store hos InFact, sier Ellingsen.

Klikk her for tall fra valgforsker Bernt Aardal som skal underbygge dette.

– Det er dumt for alle hvis det er utfordringer med tallgrunnlaget, både for Aftenbladet og Høyre, fordi en måling skal være mest mulig korrekt. Derfor synes vi det er litt spesielt og litt spennende å få vite hvorfor Aftenbladet gikk bort fra forrige leverandør.

– Du mener at Aftenbladet gikk bort fra sin leverandør fordi Høyre kom så høyt?

– Jeg er ingen fagmann og må bare stole på det fagfolkene sier. De mener det er litt utfordringer med InFact.

– Hva med at Sentio har et langt lavere utvalg enn InFact?

– Vi må gå ut fra at det er representativt, sier Ellingsen.

Rogaland Høyre gikk gjennom Høyre sentralt for å få gjennomført sin første måling siden januar 2015.

– Vi bestilte gjennom hovedorganisasjonen. De anbefalte Sentio, sier han.

Ifølge nyhetsredaktør Carl Gunnar Gundersen har Aftenbladet ingen grunn til å tvile på kvaliteten på målingen InFact har levert.

Aftenbladet har brukt Respons Analyse i mange år.

Denne gang samarbeidet Aftenbladet med Haugesunds Avis, som har hatt gode erfaringer med InFact.

– Vi fikk et pristilbud fra flere byråer og valgte InFact fordi de var billigst. Andre seriøse mediehus bruker InFact, og vi stusser ikke på det de leverer, sier Gundersen.

– Tukler med tallene

Seniorrådgiver Arve Østgaard i Sentio Research Norge antar at Høyres oppslutning i Sentio-målingen er preget av mediedekningen fra Høyre-landsmøtet.

– InFact har automatiske telefonintervju. Vi har mennesker som intervjuer mennesker. Utover det er det vanskelig å finne noe fasitsvar på hvorfor det spriker så mye, sier Østgaard.

Sentio og Infact vekter råtallene ulikt og henholdsvis mot forrige stortingsvalg og forrige valg.

– Jo nærmere et valg man kommer, jo mindre relevant blir forrige valg. Derfor korrigerer vi mot råtallene. Råtallene viser dem som sier de skal stemme på et parti. I dette tilfellet var det 128 Høyre-velgere og 113 Ap-velgere. Jo nærmere et valg man kommer, jo viktigere er råtallene, sier han.

– Da korrigerer vi for dette manuelt. Vi går altså inn og tukler med tallene for at det endelige resultatet i størst mulig grad skal harmonere med råtallene, sier Østgaard.

– Når avviket mellom endelig partibarometer og råtall blir for stor, så endrer vi resultatet fordi vi nærmer oss et valg. Dette har vi holdt på med siden 1997, så vi har rimelig god kontroll på dette.

– Dette er normal bransjestandard?

– Ja, jo nærmere man kommer valget, jo mindre relevant blir forrige valg, mens råtallene blir viktigere. Det er helt vanlig å vekte mot forrige valg. Vi vekter mot forrige stortingsvalg. Det blir helt feil å vekte mot kommunevalg.

– Er denne manuelle måten å gjøre det på gjengs i bransjen?

– Ja, det er gjengs.

– Kan du si noe mer konkret om hvordan dette skjedde i dette tilfellet?

– Vi justerte Høyre og Ap opp og Senterpartiet ned etter analyser av råtall, sier Østgaard.

– Hvis avviket mellom råtallene og partibarometeret blir over 2 prosentpoeng, så justerer vi, bortsett fra rett etter et valg da vi kan tolerere et avvik på 5 prosentpoeng. I august 2017, når det er én måned igjen til valget, så kan ikke vekte-matrisene påvirke all verden, sier han.

– Uproblematisk

Vet ikke-andelen hos Sentio var på 23 prosent, altså 138 personer. 432 personer oppga partipreferanse (72 prosent).

Ifølge Østgaard tilfredsstiller dette krav til et representativt utvalg.

– Ja.

– Hva er betydningen av rundt 400 færre spurte?

– Tommelfingerregelen er jo flere, jo bedre. Samtidig trenger man ikke å snakke med svært mange for å oppnå samme statistiske sannsynlighet for å bli trukket ut i en undersøkelse. Mange målinger har gått fra 500 intervjuer til 1000 intervjuer uten at det har skjedd noe med resultatet, sier Østgaard.

Han sier utvalget avgjøres av hvor mye penger kunden vil bruke.

– Oppleves det som uheldig når InFact-målingen skiller seg såpass mye fra Sentio-målingen?

– Sånt skjer. Det er bare en meningsmåling. Statistisk sett tar både vi, Norsk gallup, Opinion og InFact feil i 1 av 20 målinger, men vi vet ikke hvilken som er feil. Statistisk sett kan både vi og InFact feilmåle, men vi vet ikke mer enn at vi tar feil i 1 av 20 målinger. At dette blir hausset opp i et valgår, er uproblematisk, sier han.

– Ingen forskjeller

Weberg, fagsjef i InFact, sitter faggruppen for politikk, samfunn og metode i Norges markedsanalyseforening.

Ved forrige valgdagsmåling var InFacts gjennomsnittlige avvik per parti på 0,6 %, og høyeste enkeltavvik var 1,3 %, og for første gang var InFacts valgdagsmåling mer presis enn Gallups, ifølge fagsjefen.

Han mener det ikke er noen forskjeller mellom instituttene på rådatanivå.

– Dette handler om aggregering av resultater i etterkant, og så lenge våre valgdagsmålinger viser presisjon i verdensklasse, blir det vanskelig for oss å snu opp ned på våre rutiner fordi et annet byrå med 600 intervjuer har kommet til et annet resultat, uttaler han.

InFacts sammenligninger av sine og andres råtall viser svært lite forskjeller mellom metodene, opplyser Weberg.

Eventuelle avvik InFact har, skyldes derfor vekting, ifølge ham.

– Forskjellen er hvordan vi behandler dataene i etterkant, sier han.

– Vi har brukt mye ressurser på politisk vekting. Jo lenger man går tilbake i tid, jo større erindringsfeil oppstår. Går man to valg tilbake i tid, kan man få store erindringsfeil. Dette er det forsket inngående på, og feilerindringen øker helt konsekvent og lineært med hvor langt tilbake du går i tid. Derfor har vi valgt å vekte valget nærmest i tid, sier han.

– Hos oss får alle respondenter det nøyaktig samme intervjuet, og det er ikke forskjell i kvalitet. I stedet for at intervjuobjektet sier ja til intervjueren, før intervjueren trykker ja, så trykker man ja under et intervju med oss. En svakhet med vårt system er at folk kan av ramle fra hvis undersøkelsene blir lange og tunge. Men dette er svært egnet for raske, politiske øyeblikksmålinger, sier Weberg.

– Ved forrige valgdagsmåling var InFact mest presis i Norge. Dette er den eneste sjansen til å få en fasit på hvor nøyaktige målingene er. I mars er det umulig å si hvem som stemmer hva i september.

– Men dere vet ikke om det faktisk er sønnen på sju år som sitter der og trykker?

– Man kan lyve om alt også når man blir intervjuet på vanlig måte over telefon. Når du spør 1000 personer, så er andelen som gjør det så forsvinnende liten at det ligger langt innenfor feilmarginen uansett. Folk kan uansett lyve om alt, sier han.

– Hos oss blir «vet ikke»-alternativet lest opp. Det skjer ikke hos alle andre. Slik får vi en høyere vet ikke-andel, men det har aldri vært signifikant, sier han.

NB! Følg denne lenken for bakgrunnstall og rådata fra Høyre-målingen.

Publisert:
 1. Stortingsvalg
 2. Rogaland
 3. Norge
 4. Avis
 5. Politikk

Mest debattert

 1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

 2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

 3. MDG på vippen i ny meningsmåling

 4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands