Forskere roper varsku: Færre får «fast jobb» i framtida, hvis utviklingen fortsetter

Færre får «fast jobb» og flere blir «løsarbeidere». Det er bekymringen fra forskere og fagforeninger. De etterlyser ærlige argumenter fra Høyre-sida i politikken.

Line Eldring i Fellesforbundet og Elin Ørjasæter ved Høyskolen Kristiania har skrevet boka «Løsarbeidersamfunnet» om framtidas arbeidsliv hvis bruk av innleie fortsetter å bre seg.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er grunn til å rope varsku om at den norske modellen i arbeidslivet kan være i fare på grunn av økt bruk av løsarbeid. Det bør bli tatt noen grep.

Det sier Line Eldring, mangeårig forsker i Fafo, nå rådgiver i fagforeningen Fellesforbundet.

Eksplosjon i innleie

Sammen med førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Elin Ørjasæter har Line Eldring skrevet boka «Løsarbeidersamfunnet» som kommer ut i høst. Boka er et innspill i debatten om utviklingen i norsk arbeidsliv, og om betydningen av lovreguleringer, EØS-tilpasninger, synkende organisasjonsgrad og arbeidsinnvandring.

Antallet arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa i Norge økte fra 6300 i 2003 til 150.000 i 2016, viser tall fra SSB. Mange østeuropeere er ansatt gjennom innleie fra et bemanningsselskap.

Ikke bare Oslo

Mens bruk av innleie og midlertidig ansatte lenge har vært utbredt i helsesektoren og i serviceyrkene, sprer det seg nå i nye former til nye yrker. Særlig på byggeplasser i Oslo-området er dette blitt en utfordring.

Morten Larsen i Fellesforbundet

Men Morten Larsen i Fellesforbundet i Rogaland mener at problemet også er voksende på Vestlandet. Larsen ser at flere av hans medlemmer som nå får jobb, blir ansatt som innleide i vikarbyråer, til lavere lønn og dårligere ansettelsesvilkår. Jobben er også mer usikker. Han tror nedgangen i arbeidsledigheten ligger skjult i at flere jobber som innleid, mange uten å få lønn mellom oppdragene.

Usikker lønn

Ørjasæter og Eldring beskriver at bruk av innleie varierer mye mellom bransjer og yrker. Med boka ønsker de debatt om hvordan vi kan møte utviklingen. Både bruk av tradisjonelle ekstrahjelper og den nye framveksten av 0-timerskontrakter er tema i boka.

0-timerskontraker betyr at ansatte i noen bemanningsselskaper får kontrakter som hverken gir forutsigbar arbeidsmengde eller lønn mellom oppdragene.

– Dette skaper stor økonomisk usikkerhet og uforutsigbarhet for de ansatte, sier Ørjasæter.

Arbeidsliv inn i valgkampen

Ulike rapporter viser at tallet varierer. Fellesforbundets kartlegging viser at 4 av 10 fagarbeidere i byggebransjen er innleid. Arbeidsdepartementets og Fafos tall sier 14 til 18 prosent på Østlandet, i følge Eldring.

– Det er nok ikke enighet om virkelighetsbeskrivelsen hos de ulike partene, sier Eldring.

– Er 15 prosent innleide mye eller lite, er ett av spørsmålene som er diskutert.

– Hvis alle er enige om at hovedregelen i norsk arbeidsliv er fast ansettelse, er det vanskelig å forstå at man samtidig kan mene at en andel på 15 prosent innleide er greit, sier Eldring.

Hvor er Høyre-siden?

Hun utfordrer særlig arbeidsgiversiden til å hoppe ned fra gjerdet.

– Høyresidens problem er at de argumenterer som om det er en fordel for svake i samfunnet med flere midlertidig ansatte. De burde vært mer ærlige og sagt at mer bruk av midlertidige ansettelser og innleie kan betraktes som en nødvendig måte å redusere risiko på for bedriftene. Derfra kunne vi tatt debatten om hvordan vi kan regulere bruk av innleie, sier Ørjasæter.

Nødvendig med regler

Både Ørjasæter og Eldring mener at det er nødvendig med regler for å skape et godt arbeidsliv.

– Hvis du sier opp en fast ansatt, må du begrunne oppsigelsen. Har du en vikar, kan du bare slutte å ringe, forklarer Ørjasæter.

Hvis du sier opp en fast ansatt, må du begrunne oppsigelsen. Har du en vikar, kan du bare slutte å ringe.

Eldring og Ørjasæter ser temaet også fra bedriftenes ståsted.

Drivkreftene bak innleie

Blant bedriftene i Næringslivets Hovedorganisasjon er meningene delte og organisasjonen er splittet. Byggenæringen erkjenner problemet og jobber aktivt for å begrense innleie, mens servicebedrifter frykter at innstramming skal gjøre det vanskeligere å ansette vikarer og tilkallingshjelp.

– Vi må se drivkreftene bak for å kunne løse dette. Teknologiutvikling, globalisering og EØS-avtalen har åpnet for mer arbeidsinnvandring. Dermed kommer arbeidstakere til Norge som er villige til å jobbe for lavere lønn og under dårligere vilkår.

I en konkurransesituasjon er dette et dilemma.

– På kort sikt må bedriftene vinne kontrakter. På lengre sikt er det mange bedrifter som ser at det skader dem å benytte stor grad av innleid arbeidskraft, sier forfatterne.

Strengere Arbeidsmiljølov

– Arbeidsmiljøloven er egentlig ganske streng, så man kan spørre seg hvordan såpass omfattende bruk av innleie kan være lovlig. En av grunnene er at Arbeidstilsynet ikke overvåker godt nok, mener Eldring.

Regjeringen har lagt fram forslag til presisering av Arbeidsmiljøloven, som fagforeningen Fellesforbundet ikke mener er nok til å løse problemet. Forslaget er på høring og skal behandles av Stortinget etter valget.

Vikarbyrå er millionbutikk

Omsetningen i bemanningsbyrå sier også noe om omfanget av innleie.

Adecco er et av Norges ledende vikarbyråer med 8100 ansatte. I 2016 solgte de vikarer og innleide for nær to milliarder kroner. Likevel gikk byrået med 20 millioner kroner i underskudd.

Et annet ledende vikarbyrå i Norge, JobZone har 3200 ansatte og 37 millioner i overskudd etter driften i 2016. De solgte vikarer for nær én milliard kroner.

Nettsidene viser at Adecco i august hadde 37 ledige oppdrag innen byggfag. Jobzone hadde 70. De søkes etter både tømrere, elektrikere, malere, forskalingssnekkere, elektrikere, murere og anleggsmaskinførere for ansettelse til til utleie.

Hos Adecco er 13 av 37 oppdrag for utleie, 19 var kontraktsoppdrag. Fem av jobbene er fast. I Stavanger søkes det også etter en elektriker for innleie.

Publisert:
 1. Arbeidsliv
 2. Fellesforbundet
 3. Arbeidstilsynet
 4. Lønn
 5. Arbeidsinnvandring

Mest lest akkurat nå

 1. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

 2. Veien åpen igjen etter trafikk­ulykke på E39 ved Sola­splitten

 3. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

 4. Kamp mot klokken for Viking-spiller

 5. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame

 6. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet