Næringslivet slakter «nye» Vestlandet: – Høres ut som en nachspiel-idé

Næringsforeningen ber fylkestinget protestere og gjenoppta samtaler med Hordaland om sammenslåing. «Vestlandet fylkeskommune» er en ulykke, mener næringslivstopper fra Stavanger til Bergen.

Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger-regionen er her avbildet på Vestlandskonferansen i mars. Det vites ikke om det bare er Hordaland og Sogn og Fjordane som dukker opp på den konferansen framover.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hordaland og Sogn og Fjordane vil skifte navn til Vestlandet fylkeskommune som en del av sammenslåingen av de to fylkene 1. januar 2020.

Det har fått Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Geir Pollestad (Sp) til å be regjeringen om å gripe inn.

Nå ber Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, fylkestinget i Rogaland om å markere motstand.

Minge viser til at Hordaland og Rogaland klart skiller seg ut på verdiskaping i Norge, og at det er nettopp der tyngdepunktet er. Det er umulig å skape et sterkt Vestland med makt og tyngde uten kombinasjonen Stavanger, Haugesund, Stord og Bergen, mener han.

– Må fylkestinget i Rogaland ta affære?

– Vi har sentrale politikere som tar opp dette på Stortinget. Responsen er vel foreløpig at dette er noe regionene må finne ut av selv. Jeg synes det må komme en klar anmodning fra Rogaland fylke om at dette er mindre fornuftig. Så må man ikke gi opp forsøket på å få til en vestlandsregion som inkluderer Rogaland, med tyngdepunktet i Rogaland-Hordaland, sier han.

Les også

Jan Tore Sanner (H) blir bedt om å stoppe «Vestlandet» fylke

Les også

Nå protesterer også noen i fylkestinget i Rogaland på å bli kastet ut av Vestlandet

Harald Minge.

– Drømmesituasjon for økt sentralisering til Østlandet

– Dette er oppskriften på å svekket Vestlandet som tyngdepunkt. Dette er drømmesituasjonen for dem som ønsker økt sentralisering inn mot Østlandet. Dette blir et Vestland som framstår som svekket og oppdelt når vi ser på den nasjonale strukturen, sier Minge.

– For næringslivet betyr dette mindre, fordi næringslivet er grenseløst, men det betyr mer for den nasjonale strukturen. Fysisk bygges jo Hordaland og Rogaland tettere sammen med bedre infrastruktur, kyststamvei og så videre og som et tyngdepunkt på Vestlandet. Og så har vi fått denne hybriden, en merkelig konstruksjon som er en bastard, hvis jeg skal sette det på spissen.

– Er dette et kupp?

– Jeg tror ikke det er et planlagt kupp. Bergen og Hordaland har vært tydelige på at de vil ha med Rogaland i en større region. Men Rogaland kom dårlig ut av intensjonsavtalen med Hordaland og Sogn og Fjordane, spesielt i forhold til Sogn og Fjordane. Jeg tror man har hatt en arbeidsøkt sent på kvelden og gjort noe litt ubetenksomt. Dette høres mer ut som en idé på et nachspiel, sier Minge.

– Her lar man en kjempesjanse gå fra seg. Alle ser det blir feil, men man lar det likevel passere, sier han.

Les også

Full krangel om «navnekupp» på Vestlandet

Les også

Hordaland og Sogn og Fjordane skifter navn til Vestlandet

Les også

Å Vestland, Vestland, hvor går grensa?

– Navnet er en ulykke

Minge har onsdag gått sammen om en felles uttalelse sammen med lederne i Bergen Næringsråd, Haugesund Næringsforening og Stord Næringsråd om at Vestlandet blir splittet.

Her kan du lese den i sin helhet:

«Når fylkestingene i Hordaland og Sogn og Fjordane vil kalle sitt nye fylke for Vestlandet, signaliserer det mangel på respekt både i forhold til historien og i forhold til resten av Vestlandet. Kanskje tror Hordaland og Sogn og Fjordane at navnet Vestlandet skal friste Rogaland og Møre og Romsdal til å bli med i storfylke på et senere tidspunkt. Vi frykter effekten vil bli stikk motsatt. Hordaland og Sogn og Fjordane splitter Vestlandet, på bekostning av Rogaland og Møre og Romsdal. Det splitter en landsdel som mer enn noen gang trenger å jobbe sammen - uavhengig av nåværende og framtidig fylkesgrenser.

Det viktigste er imidlertid ikke bare spørsmålet om geografi og historie - det er også kultur og næring. Vestlendingen har sitt eget lynne. Vestlendingen er vokst opp med ryggen mot fjellene og blikket mot havet. Vestlendingen har fisken, oljen, fjordene, sindigheten, omstillingsevnen. Fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord.

Strategisk sett er navnet derfor en ulykke. Næringsforeningene i området fra Stavanger til Bergen, har jobbet hardt for å skape et sterkt og samlet Vestland. En kraftfull opponent til makta i Oslo-gryta, en dokumentasjon av hvor verdiskapningen i landet skjer, en krevende aktør i det næringspolitiske bildet. Et oppstykket Vestland kan svekke denne kraften. Selv om vi for alle gode formål har vårt hovedfokus på aksen Bergen-Stavanger, har vi Vestlandet i ryggmargen. I de store sakene står vi sammen med våre venner langs hele kyststripen.

Det gjelder ikke minst i kampen for en ferjefri E39, herunder Hordfast. Et ferjefri E39 er samfunnsøkonomisk lønnsomt, slås det fast i Nasjonal transportplan (NTP), som ble vedtatt like før sommerferien. Helt i tråd med analyser utført av velrenommerte forskere som Victor Norman og Torger Reve. Statens vegvesens beregninger viser til alt overmål at Oslo og Akershus er blant fylkene som vil tjene mest på at transportårene i vest kommer opp på en tilnærmet lik standard som Østlandet har hatt i lang tid. Det er nemlig lønnsomt for landet at landets største industri- og eksportregion får en infrastruktur som er tilpasset det 21. århundret. Men dette er stadig under angrep. Senest i Dagens Næringsliv i sist uke, som på lederplass mener det er feil bruk av fellesskapets ressurser. Bergensavisen hiver seg på denne uken, og vil heller prioritere E16 til Voss.

Vi kan beklage at ikke det ble noe av planene om en stor region på Vestlandet og at Rogaland ikke ville bli med. Men det har ikke gjort behovet for samarbeid på Vestlandet mindre, snarere tvert om. Det er nå vi må stå sammen, hele det egentlige Vestlandet – altså Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Vi i næringsforeningene vil derfor jobbe ufortrødent videre for en sterk og samlet Vestlandsregion.»

Publisert:
 1. Næringsforeningen i Stavanger-regionen
 2. Harald Minge
 3. Næringsliv
 4. Sentralisering
 5. Infrastruktur

Mest lest akkurat nå

 1. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 2. Han har bare én testikkel, men baller nok til å fronte et vanskelig tema

 3. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

 4. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 5. Snøværet gir utfordringer på Stavanger lufthavn, Sola

 6. Oppgaven var stor, men Viking-trenerne holdt ord: - Vi hadde noe å bevise