Vil at studenter skal bo på sykehjem

Vinn-vinn-situasjon for både studenter og eldre, mener levekårspolitiker.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er en god idé fordi man får tilført et annet element inn i eldreomsorgen, nemlig kontakt mellom generasjoner, sier Sissel Stenberg (Frp).

Hun lanserte forslaget om å ha studenter på sykehjem på møtet i kommunalstyret for levekår tirsdag ettermiddag.

Selskap

Nederland har tidligere gjort det samme, og også Horten kommune søker nå etter studenter til å bo på et av byens sykehjem.

Les også

Demente får egen «landsby» i Stavanger

– Det vil være en vinn-vinn-situasjon der en kan få arbeidskraft til en rimelig penge. Studentene skal ikke ha pleie- og omsorgsoppgaver, men kan være sammen med de eldre i fritidsaktiviteter, følgetjenester og å gi selskap til folk som er alene. Det finnes ikke begrensninger i hvilke type aktiviteter de kan være med på, men det må reguleres skikkelig, sier hun.

Hennes partikollega Kristoffer Sivertsen mener det nye Lervig sykehjem vil være godt egnet for å huse studenter i tillegg til eldre.

– Det er topp moderne, og er normen for det som blir bygget framover, sier Sivertsen, som mener kombinasjonen av studenter og eldre kan gi nye impulser til både unge og gamle.

– Jeg tror dette kan forebygge ensomhet, sier han.

– Men hvordan vil dere få studenter til å bo på sykehjem?

– I Nederland har det vært stor interesse for dette. Det er ikke sånn at enhver student kan passe til det, men jeg tror mange vil være interessert. Det vil også være naturlig å se til Horten for å høre mer om deres erfaringer, sier han.

– Hvis man finner ut at dette er noe som har en verdi og fremtid, kan man ta hensyn til dette når man planlegger nye sykehjem, sier Stenberg.

– Spennende

Jørgen Sjøberg, leder av studentorganisasjonen Stor, synes det er en spennende idé.

– Dette kan det være spennende å se nøyere på. Akkurat nå er ikke behovet for studentboliger så kritisk, men det kan være spennende hvis vi kommer i en situasjon der vi har behov for nye studentboliger. Men det må fortsatt være studentsamskipnadens ansvar å bygge ut studentboliger, påpeker han.

– Hva kan studenter få utav å bo på sykehjem?

– Mange studenter vil sette pris på å bo på et sykehjem og være med de som bor der. Det har en menneskelig verdi. Men det er ikke sikkert det er for alle. Kanskje det kunne vært interessant å få til et prøveprosjekt, sier han.

For tidlig

Levekårssjef Eli Karin Fosse har fått spørsmålet fra Frp, men har ikke fått tid til å sette seg inn i saken.

– Jeg må ha bedre tid til å undersøke hva som ligger i konseptet før jeg uttaler meg om det. Det er et nytt konsept jeg ikke kjenner til. Det kan godt være en god idé, men det er vanskelig å vurdere før jeg har sett nøyere på det.

Publisert: