Luften i sentrum var helsefarlig igjen

Mandag morgen var luftkvaliteten i Kannik så dårlig at den utgjorde en betydelig helserisiko.

Publisert: Publisert:

Statens vegvesen og Stavanger kommune har siden 1999 samarbeidet om å mål luftforurensning i Stavanger ved to målestasjoner, i Kannik (bildet) og på Våland. Måleverdiene blir rapportert til en sentral database hos Norsk institutt for luftovervåkning (NILU). Foto: Pål Christensen

  • Torkel Anstensrud Schibevaag
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mellom klokken åtte og ni mandag morgen var målingene ved målestasjonen røde. Det indikerer at luftforurensningen utgjør en betydelig helserisiko.

Ifølge Luftkvalitet.infos varslingsklasser var luften så dårlig at helseeffekter kunne forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer, samt personer med alvorlige hjertekarsykdommer.

I ti-tiden mandag formiddag har luftforurensningen bedret seg noe, og ligger nå på moderat helserisiko (oransje). Og klokken elleve var luftkvaliteten grønn. Slik skal den etter prognosene holde seg utover dagen og i morgen.

Sju råd for å sikre deg

Norges astma- og allergiforbund har listet opp sju råd til deg som sliter når luften blir forurenset av svevestøv og NOx. Slik kan du beskytte deg best mulig:

1. Krev av dine lokale og nasjonale politikere at de tar ansvar og gjennomfører langsiktige løsninger på problemet. Det er ikke du som skal bære hovedbyrden for dette!

2. Følg med på www.luftkvalitet.info. Her finner du detaljert, sanntidsoversikt over luften i ditt område.

3. Hvis du kan, velg alternative gang- og sykkelveier som ikke ligger tett inntil trafikkerte veier når du skal på jobb eller levere i skole/barnehage. Ikke legg løpeturen gjennom høyt trafikkerte områder, benytt anledningen til å komme deg ut av byen en tur!

4. Mange føler det hjelper med et skjerf eller en maske, men vær klar over at både gass og småpartikler lett trenger gjennom disse.

5. Barn er mer utsatt for luftforurensning enn voksne fordi barnekroppen ennå ikke er fullt utviklet, og således tar mer skade av forurensningen, i tillegg til det faktum at de er lavere og derfor puster inn den aller verste luften som gjerne blir dårligere og dårligere jo nærmere bakken man kommer.

6. Forurensning fra vedfyring er gjerne verst på morgen og ettermiddag/kveldstid, utslipp fra veitrafikker verst i rushtiden. Men på grunn av et meteorologisk fenomen som heter inversjon hender det at luften blir liggende og blir mer og mer forurenset.

7. Det kan være store lokale variasjoner, så ikke luft boligen din gjennom vinduer eller ventiler mot forurenset område. Om mulig luft fra den siden som vender vekk fra nærmeste hovedvei eller liknende. Det kan være klokere å lufte godt et par ganger hver dag, enn å ha ventiler åpne hele dagen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Muligens en eller to flere som er positive

  2. Vasker du kjøkkenbenken før eller etter at du lager mat? Det har noe å si

  3. Trump tar kraftig innpå Biden

  4. «Alle prestasjonene er hans egne, men vi har gjort det veldig lett for ham»

  5. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

  6. 12 m² kvadratmeter uteplass per barn – på et tak. Normen er 50 m²