Kommunen bygger nye «Benken» for rusavhengige

– Det blir helt luksus dette her, sier Kenneth (60). – Jeg er imponert over at de kommer og spør oss, sier Sigvor (53).

Kenneth og Sigvor er er rørt over at Sandnes kommune vil bygge en ny versjon av «Benken» i den nye Ruten-parken.
 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag fikk rusavhengige som holder til på «Benken» i Sandnes se kommunens forslag til hvordan «Nye Benken» kan komme til å se ut.

Ja, du hørte rett. «Benken», som i mange år har vært det som kalles en «åpen russcene», skal beholdes i den nye parken på Ruten.

Aftenbladet viste nylig hvordan den tidligere parkeringsplassen og rutebilstasjonen begynner å bli en innholdsrik park, med ingredienser som skatepark, rutsjebane, en spansk matvogn og en diger rubiks kube.

Les også

En smak av Spania - på Ruten

Men hva med Benken? Benken, som altså er en benk med tak, som mange av byens rusavhengige har hatt som møteplass så lenge folk kan huske.

Plata, Nygårdsparken og Benken

Benken er det nærmeste man i Sør-Rogaland kommer Oslos Plata eller Bergens Nygårdsparken. Med den forskjell at Benken ikke har vært så stigmatisert som de to sistnevnte, og heller ikke er blitt stengt ned. Underveis i planleggingen av nye Ruten, har politikerne, anført av ordfører Stanley Wirak, erkjent at Benken har en viktig funksjon for byen.

Brukerne av «Benken» kom tirsdag se utkastet til «Nye Benken». Her Sigvor og Kenneth sammen med Terje Bruvik og Åse Odland fra Funkishuset.

Og tirsdag inviterte kommunen til høring på den provisoriske «Benken». Under byggearbeidene er den nemlig blitt flyttet i enden av parken, vis a vis Jæren tingrett. Rundt et dusin brukere av Benken hadde møtt opp, og det var tydelig at de likte hva de så.

«Første klasse»

– Dette blir første klasse, utbrøt én av dem.

– Dette er strålende, sier Kenneth, som bor i båt i Sandnes.

– Jeg er imponert. Bare at de lager en ny benk der det går an å ta seg en øl, uten at.... Ja, det er helt fantastisk.

– Hadde du trodd at «Benken» ville bli fjernet i den nye parken?

– Ja, jeg hadde aldri ventet at vi skulle ende opp med noe sånt som dette. Nå får vi en egen plass i den nye parken. Jeg kan nesten ikke tro det, sier han.

– Det er godt at folk som har det vanskelig blir hørt, sier Sigvor.

Hun er fra Ganddal, og når hun drar inn til Sandnes, går hun alltid innom Benken for å treffe kjente. Hun presiserer at det det er mange som treffes der uten å ruse seg.

– Men hvis du tar en tur over kjølen, så er det helt vanlig at folk sitter i parken og tar seg en øl. Man bør ikke skamme seg over det. Men fyll og bråk er vi imot, sier Kenneth.

Det foreløpige utkastet til «Nye Benken».

Trygt og sosialt

De forteller at «Benken» i alle år har vært et sted som føles trygt, og hvor de kan sosialisere. Enkelte har uttrykt bekymring for at «Benken» skal komme for nære skateparken og lekeplassen. Sigvor og Kenneth kan forstå bekymringen, men mener foreldre og andre ikke har noe å bekymre seg for. Folkene på «Benken» holder seg for seg selv, og er ikke til sjenanse for noen.

– Hadde folk vært redde, hadde de gått omveier rundt Benken. Det er det ingen som gjør. Folk går helt vanlig forbi, sier Sigvor.

Hun syns det er herlig at kommunen sikrer «Benken», istedet for at de skal bli «jaget fra plass til plass».

Les også

Jakter løsning på velferds-gåte

Arkitekttegnet skisse

Kommunene delte ut en foreløpig skisse. Den viser en sittegruppe under tak med vindskjerming i ryggen og bord i midten. «Nye Benken» vil ha gode solforhold - og utsikt til resten av den nye , flotte byparken.

– Orkesterplass, sier Sigvor.

Kommunen har allerede innsett at skjermen bak må være tettere, for å holde den kalde vintervinden unna. mange av brukerne etterlyste også et pissoir eller enkelt toalett. Hvis ikke vil det nok bli en del skvetting rundt omkring, noe som vil merkes når sola begynner å steke. Askebeger, søppelspann og belysning er andre ønsker kommunen vil ta med seg. I august vil det utarbeides en detaljplan.

Nye Ruten i Sandnes ble nylig åpnet for en prøveperiode - før den stenges og bygges ferdig.

– Så er det bare å gå i gang, sier Arne Jørgensen, Sandnes kommunes prosjektleder for byggingen av den nye parken på Ruten.

Han legger ikke skjul på at ønsket om toalett er det mest utfordrende.

Les også

Politiet: Flere overdosedødsfall under koronakrisen

– Unngår Bergens tabbe

Etter at de rusavhengige ble tvangsflyttet fra Nygårdsparken, etablerte de selv en åpen russcene i en mørk undergang. Samlingsstedet ble preget av overdosedødsfall og vold. Bergen kommune bygde så en ny åpen russcene for drøyt 14 millioner kroner. Det nye stedet ble kritisert for en rekke mangler, og kommunen for ikke å ha tatt de rusavhengige med på råd.

– Sandnes kommune unngår nå å gjøre samme tabbe som Bergen, sier Øyvind Justnes Andersen, en av byprestene i Sandnes. Også Åse Odland, daglig leder av lavterskeltilbudet Funkishuset i Sandnes, berømmer kommunen for å involvere de rusavhengige.

– Det har stor betydning at de blir lyttet til. Jeg hører bare godlyd her. Dette vil de ta vare på, sier Odland.

Eller som Sigvor sier:

– Sandnes hadde ikke vært en by uten en plass som «Benken».

Les også

 1. Fra tøffe tak på gata til tøffe slag på banen

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Ruten
 3. Stanley Wirak
 4. Sandnes kommune
 5. Rus

Mest lest akkurat nå

 1. Avhørte vitner kan ha husket feil

 2. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 3. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 4. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget