Wirak: – Vi jobber 24 timer i døgnet, vi sitter ikke og venter

Høyre foreslo 14 mulige krisetiltak rettet mot næringlivet. – Takk for innspill, mye av dette jobber vi med allerede, svarer ordfører Stanley Wirak.

Publisert: Publisert:

Formannskapet i Sandnes gjennomføres med maks fem personer til stede i formannskapssalen. De andre deltar på telefon. Mandag morgen var tiltak rettet mot næringslivet ett av temaene. Foto: Skjermdump

 • Camilla Bjørheim
  Journalist
iconDenne artikkelen er 96 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Prioritet nummer én er liv og helse. Samtidig ser vi framover og har utarbeidet en liste med motkonjunkturtiltak. På den står det prosjekter for 1,1 milliarder kroner, mye av dette gjelder Bymiljøpakken. Der har vi dialog med Stavanger og fylkeskommunen, og etter hvert også Sola og Randaberg. Vi skal ha møte i styringskomiteen uken etter påske, sa Stanley Wirak.

Høyre med 14 punkter

Sandnes Høyre sendte søndag ut en liste med 14 punkter som partiet mener kan bidra til å redde et kriserammet næringsliv i Sandnes. Listen kom opp under eventuelt i formannskapet mandag.

SE HELE LISTEN HER

Kenny Rettore, gruppeleder i Sandnes Høyre. Foto: Fredrik Refvem

– Dette er gode innspill, sa Erlend Kristensen (MDG).

– Mye av det Høyre kommer med er spilt inn allerede, sa Pål Morten Borgli (Frp), som la til at også han har spilt inn at fasadeendringer, skifting av vinduer og malerarbeid er tiltak som nå kan iverksette raskt for å gi arbeid til lokalt næringsliv.

– Vi jobber iherdig

Ordfører Wirak er glad for alle innspill, men gjentok flere ganger at det jobbes iherdig. For to uker siden, fikk ordfører og rådmannen utvidet fullmakt til å treffe beslutninger i hastesaker som følge av koronaviruset.

Kommunen har allerede identifisert hele 90 prosjekter til en verdi av 367 millioner kroner innenfor området tekniske anlegg som kan være aktuelle i forbindelse mulige tiltakspakker for å stimulere til aktivitet.

På listen er tiltak som oppgradering av sykkelveier og friluftsområder, asfaltering, legging av kantstein, vedlikehold av idrettsanlegg, støyskjermer, gatelys mm.

Hele 26 av prosjektene kan iverksettes på kort tid, blant annet fordi kommunen har inngått rammeavtaler på en del av oppdragene.

I tillegg er har også Sandnes Eiendomsselskap en lignende liste over gryteklare prosjekter til en verdi av 187 millioner kroner som kan i verksettes raskt for å stimulere til aktivitet. Listen inkluderer blant annet vedlikehold ved en rekke skoler.

– Det er viktig å få de lokale bedriftene på banen, men vi må forholde oss til reglene om offentlig innkjøp. Vi undersøker imidlertid hvilke muligheter vi har og vil prioritere småjobber så rakst vi kan. Har dere andre gode forslag, så send dem inn. Videre må vi se på hvor mye midler vi får fra staten, sa Wirak.

Stemte ikke på Høyre-lista

Ordføreren ville ikke stemme over de 14 tiltakene Høyre foreslår, men ta dem med blant andre gode innspill.

– Hvis dette ikke skal avstemmes, som vi håpte, kan vi forvente at administrasjonen vil se på dette og komme tilbake til oss? spurte Kenny Rettore (H).

Leiv Rune Mjølsnes (H) uttrykte bekymring for kommunal saksgang.

– Vi kan ikke sitte og vente på staten. Stavanger kommune sendte allerede forrige uke ut beskjed om fritak fra gategrunnleie (uteservering). Vi må se på hva vi kan gjøre nå. Hvis det allerede er iverksatt tiltak, er det viktig at dette blir kommunisert, sa Mjølsnes.

– Vi jobber 24 timer i døgnet

– Vi jobber 24 timer i døgnet, vi sitter ikke og venter. Vi konsentrere oss om liv og helse, og om å få økonomien opp å gå. Vi har bedt om innspill og det er bra det vi får fra Høyre nå, men vi kan ikke komme tilbake til dere en gang i uken. Administrasjonen må få jobbe. Det jobbes knallhardt, jeg ber dere ha respekt for det, sa Wirak.

Han og rådmann Bodil Sivertsen minnet om at kommunen vil oppleve en alvorlig skattesvikt ettersom 9,4 prosent av arbeidsstokken nå registrert som ledige.

Bodil Sivertsen, rådmann i Sandnes. Foto: Fredrik Refvem

– KS anslår det denne krisen vil koste kommunene mellom 17 og 22 milliarder kroner. Riktignok har Stortinget bedt regjeringen om å kompensere kommunene for urimelige virkninger av skattesvikt, men vi har ikke fått noe vedtak ennå og det er vanskelig å anslå hva som er urimelige virkninger når dette skal omsettes til kroner, sa rådmann Bodil Sivertsen.

– Hvis disse midlene ikke kommer før i revidert nasjonalbudsjett, så er vi i ferd med å bruke penger vi kanskje ikke har. Det mest ansvarlige hadde vært å stanse alle prosjekter. Vi skal ikke gjøre det. Men dette er vanskelig, så lenge vi ikke vet hva vi har å forholde oss til, sa Sivertsen.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Engelske puber åpnet igjen: – Jeg kunne ikke vente

 2. Lege- og sykepleierkonflikt ved intensivavdelingen på SUS: - Uryddig og utydelig

 3. Kjæresten til Donald Trumps eldste sønn koronasmittet

 4. En person innlagt med korona på SUS

 5. – Vi har en ordfører som er på lag med Stavangers næringsliv

 6. – Neste sommer finnes ikke for alle eldre heller

 1. Korona-viruset
 2. Næringsliv
 3. Stanley Wirak
 4. Sandnes
 5. Leiv Rune Mjølsnes