Miljøavsløring i Ryfast er politianmeldt

Statens vegvesen vurderer politianmeldelse etter at olje, septiktank, utstyr, asfalt, betong og søppel ble begravd under Ryfast-prosjektet på Solbakk. Miljøvernere har allerede politianmeldt forholdet.

Publisert: Publisert:

Her tømmes og spyles en forlatt oljeutskiller 30. april 2019 på Solbakk i Strand kommune under Ryfast-prosjektet. Bildet er fra en rapport om funnene i forbindelse med arbeid på det som skulle bli kollektivterminal. Foto: STATENS VEGVESEN

 • Geir Søndeland
  Journalist

– Dette er ganske graverende og alvorlig, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund om Ryfast-avsløringene.

Les også

LES MER: Her ble seig olje, asfalt, septiktank og søppel begravd under Ryfast

19. desember anmeldte Norges Miljøvernforbund Marti og Risa for grov, systematisk miljøkriminalitet, omfattende forurensning, bevisst tildekking og bedrag med økonomisk vinning.

Kurt Oddekalv er leder i Norges Miljøvernforbund som har levert anmeldelse til politiet av miljøavsløringene i Ryfast-prosjektet på Solbakk i Strand kommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Begravd

Underentreprenør Risa har avvist alt ansvar, men Marti, ansvarlig entreprenør, har både tatt ansvar og beklaget hendelsen.

Marti bekreftet at alt var i orden, men asfalt, betong, maskindeler, søppel, rør, kum, septiktank og olje lå begravd under det som skulle bli en kollektivterminal.

Hadde oppdagelsen ikke blitt gjort, ville olje ha lekket ut ukontrollert i fylling og sjø i løpet av noen år, mens stabiliteten til fyllingen hadde blitt svekket, ifølge Statens vegvesen.

Også skytematte og rester av tunnelduk ble avdekket i fyllingen.

Statens vegvesen har kategorisert hendelsen som «meget kritisk», alvorlig og uønsket og advarte etterpå Marti mot at forholdet kunne utløse bøter og føre til inndratt godkjenning etter plan- og bygningsloven for Marti.

Risa tar anmeldelsen til etterretning, og den er oversendt selskapets juridiske avdeling, opplyser Erlend Fiskum, samferdselsdirektør i Risa.

– Selvfølgelig beklager også vi det som er skjedd, men vi har ikke hatt styring av hva som har foregått på denne delen av Ryfast-prosjektet. Det er, som tidligere nevnt, Marti og Statens vegvesen, svarer Fiskum.

Marti hevder at Marti og Vegvesenet i fellesskap besluttet at septiktank og betonggulv ikke skulle fjernes. Dette avfeies av Ryfast-prosjektleder Gunnar Eiterjord.

Erik Thoring, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland. Foto: Carina Johansen

– Grov miljøkriminalitet

– Det er grov miljøkriminalitet å prøve å få Statens vegvesen til å dekke over dette. Det gjør dette til en ganske stygg sak, sier Oddekalv og sikter til Marti.

– Vi ber om foretaksstraff for bedriften, sier Oddekalv.

Erik Thoring, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland, sier dette er såpass grovt og alvorlig at det definitivt bør politianmeldes.

– Det er det eneste riktige å gjøre ut fra alvoret og at det er ansvarlig entreprenør som har begått feilen, sier Thoring.

– Statens vegvesen vurderer selv dette som en meget alvorlig hendelse. Da må politiet vurdere om noe straffbart har skjedd. Dette bør få etterspill, sier han.

– Det er mulig at ting er ryddet opp og at regningen er betalt, men det er åpenbart ikke nok. Dette er politiet nødt til å se på. Andre aktører må skjønne at slike ting slipper man ikke slippe unna med, sier han.

– Vi snakker blant annet om ikke ubetydelige mengder olje. Hvis det hadde blitt liggende, kunne det ha ført til en alvorlig oljelekkasje på sikt.

– Tror du dette er gjort bevisst?

– Det er jo for å avklart slike spørsmål at politiet må komme inn i bilde. Da kan politiet få avklart gjennom avhør med ansvarlig entreprenør om dette er gjort med overlegg eller om det bare er snakk om ansvarspulverisering, sier Thoring.

Han ber Statens vegvesen selv anmelde forholdet.

Så får politiet vurdere om det er såpass grovt at det bør gi en reaksjon, sier han.

– Å forlate 11 kubikkmeter olje under bakken, er ganske grovt og alvorlig. Nå er jeg nesten sjokkert over at dette kan skje i et helt nytt anlegg. Bare at dette kommer opp i all offentlighet er også viktig. Sånt som dette skal kort og godt ikke skje, sier Thoring.

«Ekstremt» tykk olje ble funnet inni denne tanken. Foto: STATENS VEGVESEN

Eventuell politianmeldelse fra Statens vegvesen vurderes på regionveikontoret som sluttbehandler saken, ifølge Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord. Krimseksjonen i Vegdirektoratet har vurdert saken, men Eiterjord vil ikke si noe om vurderingen derfra, utover at seksjonen ser på dette som alvorlige brudd.

Tror ikke det var bevisst

Daglig leder Åsmund Ellingsen i Marti Norge er av Aftenbladet orientert om Miljøvernforbundets intensjon om å politianmelde forholdet og Naturvernforbundets ønske om at så skjer. Marti-sjefen ønsker ikke å kommentere det spesifikt.

Han har forklart at dette var en uønsket hendelse som ikke skulle ha skjedd, en feil hos Marti som heldigvis er rettet opp i. Ellingsen har ingen grunn til å tro at noen har gjort noe sånt med overlegg.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 6. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 1. Naturvernforbundet
 2. Norges Miljøvernforbund
 3. Statens vegvesen
 4. Vegdirektoratet
 5. Ryfast