Barnehageopptaket: Storhaug sliter fortsatt med dekningen

Stavanger kommune regner med at alle med barnehagerett til høsten får tilbud om plass innen 1. juni. 16 søkere har hittil klaget, og kommunen sliter med dekningsgraden i Storhaug bydel.

Alle med barnehagerett i Stavanger kommune har fått tilbud om barnehageplass fra høsten 2019.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Foresatte til drøyt 1838 barn søkte om barnehageplass i Stavanger kommune innen fristen 1. mars i Stavanger kommune. 1784 av dem hadde lovfestet rett til barnehageplass. Innen 1. juni har alle med barnehagerett fått tilbud om barnehageplass fra høsten 2019.

Saken skal opp til orientering for politikerne i utvalget for oppvekst 12. juni.

Færre søkere, flere med rett

Tallene for barnehageopptaket i Stavanger de siste årene viser at antall søknader har gått ned. Samtidig har antall barn med barnehagerett økt. Det samme har andelen søkere som fikk tilbud om plass i første runde.

Neste år blir også Rennesøy og Finnøy del av Stavanger kommune. Kommunen har derfor satt inn et forbedringsarbeid for å samordne opptaket til den nye kommunen, og samtidig innføre bedre og mer brukervennlige digitale løsninger for søkerne.

Les også

LES OGSÅ: Her søker flest barnehageplass

16 har klaget

Per 27. mai hadde 16 søkere klaget på plassen de fikk tildelt i opptaket. 11 av disse er avslått. Én klager har fått medhold fordi de ble tildelt plass som har fastsatt særskilte bestemmelser for tros- og livssynsformål, og har fått tildelt en annen barnehageplass. Fire klager er fortsatt under behandling.

Den vanligste klagegrunnen er at søkerne ikke fikk innvilget første eller andre ønske.

Hovedopptaket for barnehagene skjer årlig med søknadsfrist 1. mars. Søkerne kan oppgi inntil fire barnehager der de ønsker plass i prioritert rekkefølge.

Lav dekningsgrad på Storhaug

I sin orientering skriver rådmannen at det er gledelig at mer enn 80 prosent av søkerne med rett til barnehageplass i år fikk tilbud etter første runde. Det betyr at et stort flertall av søkerne har fått barnehageplass i sitt nærområde. Men understreker også at det er ulik dekningsgrad i de forskjellige bydelene:

«Særlig i Storhaug bydel medfører mangel på barnehageplasser at en del barn får tilbud om barnehageplass som ligger til dels langt fra
egen bolig. Dette kan være med på å skape utfordringer for foreldre i hverdagen», skriver rådmann Per Kristian Vareide.

Slik foregikk opptaket

I første runde fikk 1438 søkere tilbud om barnehageplass, i all hovedsak til i sitt første- eller andrevalg. Deretter følger puslespillet med å tildele resterende plasser til resterende søkere.

Etter at 2. og 3. runde var fullført, sto 82 fortsatt uten tilbud om barnehageplass. Per 27. mai gjenstår 13 søkere, og det er forventet at også disse vil få et tilbud innen 1. juni.

Rådmannens orientering om årets barnehageopptak er lagt fram som orienteringssak til Innvandrerrådet, Funksjonshemmedes råd og Kommunalstyret for oppvekst i Stavanger kommune.

Publisert:
 1. Barnehageopptak
 2. Stavanger
 3. Oppvekst

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen