Tre skjørt og bluse-hus nominert til pris

Tre funkishus er nominert til årets vernepris i Stavanger. De har ulik material- eller fargebruk i første og andre etasje til felles. Dette kalles ofte skjørt og bluse.

Funkishuset i Endre Dahls gate 8 er ett av tre som er nominert til årets vernepris i Stavanger kommune. Legg merke til den markante balkongen i teak og glass.
 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:

Temaet for Stavanger kommunes vernepris 2021, er funksjonalistiske bolighus bygd mellom 1930 og 1959. Juryen vært på befaring, og har valgt ut tre godt bevarte hus som nomineres til prisen. De tre husene ligger på følgende adresser:

 • Nordahl Griegs vei 3
 • Endre Dahls gate 8
 • Øvre Stokkavei 69

(Se bilder lenger nede i saken)

 • Du kan stemme på din favoritt til og med 9. desember. Huset med flest kommentarer på Facebook, får en ekstra stemme inn i juryen.

Typisk for stilretningen funksjonalisme, er kombinasjonen av det enkle, det gode og det smarte. I pressemeldingen fra Stavanger kommune, heter det at hensikten var å skape en arkitektur for de brede lag av folket, med boligbygging og enkel hjeminnredning som utgangspunkt.

Videre heter det at funksjonalismen hadde en visjon om den gode boligen, samtidig rommet stilen også flere store, flotte ikonbygg.

Funkishus kjennetegnes av stramme, geometriske former, rene linjer og flater, og flatt eller svakt hellende tak.

Mer om de nominerte husene:

Øvre Stokkavei 69: Tegnet av arkitekt Gustav Helland, og skal ha blitt bestilt fordi eieren likte så godt Hellands bygning til aldershjemmet Solvang, som ligger på hjørnet Eiganesveien – Wessels gate. Huset sto ferdig i 1938, og eies av Henning Stokka.
Øvre Stokkavei 69: Karakteristisk for mange hus i funkisstil er at det er ulik material- eller fargebruk i første og andre etasje, som her. Dette kalles ofte skjørt og bluse. Tunet er regulert på ny og boligen er gjort om til to enheter og løa til fem utleieenheter. Bygningene er i dag vernet.
Endre Dahls gate 8: Tegnet av Jan Osmundsen og Finn Krogh i 1954 for glassmester Ludvig Bjorheim. Eies av Anna og Karl Songe-Møller. Huset har sin helt egen karakter med den markante balkongen i teak og glass. Juryen trekker fram at huset er velbevart både på innsiden og utsiden.
Nordahl Griegs vei 3: Tegnet av arkitekt Eilert Smith i 1939. Huset eies av Kjell O. Pahr-Iversen og Sabrina Hart. Juryen mener huset et fint eksempel på 30-tallsfunksjonalisme, der både detaljer og materialbruk er beholdt. Det gjelder for eksempel teakvinduene og hushjørnene uten hjørnebord/hjørnekasser, der kledningsbordene er gjæret sammen.

Vinner 50.000

Verneprisen deles ut av Stavanger kommune og Fortidsminneforeningen, Stavanger lokallag. I tillegg til 50.000 kroner, får vinnerne en plakett til å feste på huset.

Årets vernepriskomité består av:

 • Anders Fjelland Bentsen (Ap), nestleder for utvalg for by- og samfunnsplanlegging
 • Michael Heng, fra Fortidsminneforeningen
 • Ingrid Sekse, fra Stavanger arkitektforening
 • Hanne Windsholt, byantikvar

I juryen inngår også en femte stemme: publikumsstemmen.

Huset som flest heier på, får en ekstra stemme når juryen skal ta sin beslutning. Vinneren offentliggjøres i møtet til utvalg for by- og samfunnsutvikling 16. desember.

Her kan du se mer av interiøret i Endre Dahls gate 8 - som Aftenbladet har laget reportasje om tidligere: Påske i funkisperle

Les også

 1. Det skal godt gjøres å se at dette er et nytt bank­bygg

 2. Energi­drikk-eier har kjøpt Bikini­fabrikken – her er planene hans

 3. Hytta deres har vunnet internasjonale priser: – Livet vårt ble brått snudd opp ned

 4. «Vi har fått et nytt flott anlegg og et nytt flott sted»

Publisert:
 1. Stavanger kommune
 2. Arkitektur
 3. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand

 2. Været skaper problemer i trafikken - og i kveld kan snøen komme

 3. Spent på grønt nivå: – Hver telefon kan være en telefon om ny smitte

 4. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

 5. Viking på plass i Spania: Strammer kraftig inn i koronafrykt

 6. Barn er flinkest til å låne bøker – her er bøkene de helst vil låne