Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduksjonsrapporter på flyet

Dersom den nye regjeringen ikke gjør noe med salærsatsene, truer Advokatforeningen med streik.

Advokat Ørjan Eskeland i Advokatfirmaet Torstrup AS er blant mange forsvars- og bistandsadvokater som reagerer kraftig på at ikke salærsatsen oppjusteres. Nå varsler Advokatforeningen streik.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Dagens politikk vil ramme de som trenger oss mest.

Det sier Ann Mari Risvoll Winterhus-Fjeld, som er styreleder i Advokatforeningen i Sør-Rogaland krets til Aftenbladet.

I statsbudsjettet er det ikke funnet rom for å høyne rettshjelp-satsen med én eneste krone. Dersom den nye regjeringen ikke endrer på dette i det reviderte statsbudsjettet, vil Advokatforeningen varsle alle sine medlemmer om lojalt å streike.

– I første rekke vil streiken gjelde dem med forsvareroppdrag i Høyesterett, sier Winterhus-Fjeld.

Ikke lønn

Stridens kjerne er denne. Advokatforeningen, som ikke har forhandlingsrett i Justis- og beredskapsdepartementet, har i en årrekke ment at salærsatsen er for lav. Det gjelder satsen til forsvarsadvokater og bistandsadvokater i straffesaker og barnevernssaker.

I år er satsen 1085 kroner. I 2022 vil den, som ingen endringer blir gjort i det reviderte statsbudsjettet, være 1085 kroner. Til sammenligning var salærsatsen til regjeringsadvokater allerede i 2017 1450 kroner.

At salærsatsen ikke øker har fått flere forsvarsadvokater og bistandsadvokater Aftenbladet har snakket med til å se rødt.

En av dem som reagerer er advokat Ørjan Eskeland i advokatfirmaet Torstrup AS.

– Det er mulig å tjene forholdsvis godt som advokat i saker på offentlig salærsats, men jeg må jobbe i 12 timer for å omsette like mye som mange advokater som jobber innenfor andre rettsområder omsetter før lunsj, sier han.

Les også

Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

Les også

Tiltalt våpensamler i retten: – Alle våpnene var ikke lovlige. Såpass ærlig må jeg være

– Det sier seg selv hva som er mest lukrativt. Dersom salærsatsen ikke økes er dette, slik jeg ser det, et rettssikkerhetsproblem. Vi står i fare for at flere og flere vil søke seg over til det private markedet hvor timeprisene er vesentlig høyere, sier Eskeland.

Ikke lukrativt

I Norge er det fri rettshjelp. Det er staten som forsikrer at folk kan få hjelp av forsvarer når de blir tiltalt. Det er staten som betaler godtgjørelse til oppnevnte advokater for den som er tiltalt i straffesaker, og også for fornærmede i noen alvorlige straffesaker. Eller gjør staten egentlig det?

Winterhus-Fjeld understreker nemlig at rettshjelp-satsen ikke må ses på som lønn. De 1085 kronene skal også dekke alle andre utgifter advokatkontoret har, som for eksempel leie, advokatforsikringer og strømregninger.

Styreleder Ann Mari Risvoll Winterhus-Fjeld i Advokatforeningen i Sør-Rogaland krets.

– Mye av kampen ligger nok i å få politikerne til å forstå at det å være forsvarsadvokat eller bistandsadvokat ikke er veldig lukrativt. Sannheten er at flere går med underskudd om man bare jobber med strafferett. En måte å løse dette på er å påta seg svært mange oppdrag – og jobbe veldig mye. Det vi frykter er at alle rutinerte advokater forsvinner fra strafferetten. Da står de som trenger vår bistand aller mest igjen som tapere, sier Winterhus-Fjeld.

Hun sier videre at strafferettsadvokater allerede i dag påtar seg så mange oppdrag at det grenser til det uforsvarlige.

– Da tenker jeg både på deres egen arbeidsbelastning og på rettssikkerheten til deres klienter, sier den lokale styrelederen.

Halverte reisegodtgjørelsen

Denne uka er advokat Eskeland i Indre og Østre Finnmark tingrett for å forsvare en Sandnes-mann som er tiltalt for en ulovlig handel som omfatter 2,4 tonn kongekrabber.

Hans reisefravær knyttet til reisen til Finnmark betales med halv salærsats.

Salærsatsen og fraværet av forhandlingsrett om rettshjelpssatsen er to av punktene Advokatforeningen er villig til å streike for. Det tredje punktet er at reisegodtgjørelsen er halvert.

Les også

Mann i 40-årene tiltalt for seksuelt misbruk av om lag 40 hunder

Les også

Knivstikkingen på Revheim: To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

– Grunnen til at den ble halvert var at man tenkte at en advokat kan arbeide mens han eller hun reiser. Det legges altså opp til at jeg leser obduksjonsrapporter, sedelighets- eller andre sensitive dokumenter på flyet. Skal jeg sette meg inn i grove sedelighetssaker på bussen? Skal jeg ringe til en klient mens jeg kjører bil? Hvordan skal jeg da ta mine notater, spør Eskeland.

– Vi som jobber innenfor strafferett brenner for dette. Vi ønsker å hjelpe dem som står litt på siden av samfunnet. Blir det økonomiske gapet for stort er jeg likevel redd flere vil søke seg over til det private markedet. Jeg tror mange vurdere dette allerede. Det er rettssikkerheten til de som trenger vår hjelp aller mest dette i verste fall går utover, sier Stavanger-advokaten.

Fengslinger i helgene

Samtidig som salærsatsen ikke går opp blir flere oppgaver lagt over på advokatfirmaer, mener Eskeland. Han peker blant annet på at politiet tidligere kopierte opp alle dokumenter i en straffesak. Nå må advokatkontorene selv gjøre denne jobben.

– I en straffesak som varer i 3,5 timer får jeg betalt for 8 timer. Dette dekker oppmøte i retten, møter med klient, gjennomgang av dokumenter, utarbeidelse av juridiske utdrag, telefoner til aktor, klient og i mange tilfeller retten. Dette skal også dekke eventuelle ankeskriv, sier advokaten og fortsetter:

– I noen tilfeller ender det med at vi forsvarere jobber gratis når vi skriver en anke i en alvorlig straffesak. Dette kan være saker som betyr svært mye for klientene våre. Saker som snur tilværelsen deres fullstendig på hodet. Jeg mener det er en ikke-uttalt forventning fra regjeringen at vi forsvarere skal jobbe mer enn det vi blir betalt for, sier Eskeland.

Les også

Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

Les også

Birgitte-saken: For­svarerne krever at politiet leter etter flere DNA-spor på strømpe­buksen

En målsetting er at det skal gå raskere å fremstille en siktet for varetektsfengsling. Det vil etter alt å dømme bety flere fengslingsmøter i helgene.

Det er satt av ekstra midler til domstolene for 2022 som følge av at det nå legges opp til fengslingsmøter i helgene. Til forsvarerne er det imidlertid ikke satt av noe ekstra.

– Likevel er det en klar forventning om at advokatene skal møte i fengslingsmøter i helgene. Vi jobber allerede en del i helger i forbindelse med for eksempel besøk i arrest og bistand i avhør. Salærsatsen er den samme uansett, sier Eskeland.

Publisert:
 1. Streik
 2. Justis- og beredskapsdepartementet
 3. Sør-Vest politidistrikt

Mest lest akkurat nå

 1. 46-åring omkom i klemulykke på Moi - navnet er frigitt

 2. Dette er de nye omikron-tiltakene

 3. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 4. Studio A: Mener bråket i Kristiansund kan være bra for Viking

 5. Aslak tjener 450 millioner på salg av mølle

 6. Vikings keeper dagen der­på: – Det så ikke bra ut. Jeg burde holdt meg på beina