Her skal vannet varmes opp av pellets

Byggeprosjektet Byfjordparken har fått 10,3 millioner kroner fra Enova for å utvikle en miljøvennlig energiforsyning. Det er nye toner i Stavanger.

Publisert: Publisert:

Byfjordparken kan skryte av egen barnehage med seks avdelinger. Utearealet ligger for en stor del oppå taket.(Tegning: RAMP Arkitekter)

  • Stein Halvor Jupskås
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Til uken skal Grønn By servere grønn frokost på tomta.

— Satsingen i Byfjordparken er en veldig god begynnelse på noe helt nytt i Stavanger. Målet må være at de store nye prosjektene i dette området blir et pluss-område, der det produseres mer energi enn det brukes. I tillegg til Byfjordparken tenker jeg også på naboprosjektet Innseilingå og også SR-Banks nybygg i Bjergsted, sier Elisabeth Sjo Jespersen, daglig leder i Grønn By.

Miljøkompetanse

Hun mener dette er overmåte viktig i den omstillingsprosess Stavanger nå står overfor.

— Vi trenger fagfolk og forskere som kan bidra med innovasjon innen nye energiformer. Det gjelder å trekke inn unge fagfolk som nå mister jobben i olje- og gassektoren, sier Sjo Jespersen.

— Det skal investeres flere milliarder i bolig- og næringsbygg fra Bjergsted til Byfjordparken. Disse prosjektene vil ha bruk for fagpersonell på alle nivå; lærlinger, studenter som vil ta bachelor- og masteroppgaver, ingeniører, økonomer, arkitekter og landskapsarkitekter. Får vi dette til kan området bli best i Norge på fremtidsrettet energi, sier hun.

I tillegg til Byfjordparkens grønne sider, som altså har utløst 10,3 statlige millioner, ønsker Sjo Jespersen også å utnytte den korte avstanden inn til byen.

For ensidige?

— Det er et miljøfortrinn i seg selv. Det er jo bare noen få minutter å gå langs sjøen. En promenade med en slags kultursti inn til byen ville vært midt i blinken.

Også lederen for kommunalstyret for byutvikling, Helge Solum Larsen (uavh), ser fram til at Grønn By til Grønn frokost i et gammelt lagerbygg på Kalhammeren i neste uke.

— Det er svært interessant at de har greid å få så mye i tilskudd fra Enova i Byfjordparken. Jeg tror nok andre utbyggere også kan ha litt å lære av dette eksempelet, og gjerne høre hva Enova har å tilby. Kanskje har vi i Stavanger kanskje vært litt ensidige når det gjelder dette med energiforsyning til nye byggeprosjekter, sier han.

Bruker fjorden

Daglig leder Lars Stangeland i GMC Eiendom er glad for oppmerksomheten.

— Vi satser på en helhetlig grønn energistrategi. Det betyr passivhus-standard og grønne tak. Vi skal lage en egen energisentral, fyrt på pellets, som skal levere varmt vann til alle boligene. Vi skal bruke sjøen til kjøling. Også naboprosjektet, Innseilingå (Henriksen Oljetransport, red. anm) er med på dette, sier Stangeland.

Han innrømmer at også andre byggeprosjekter i Stavanger har fått millionstøtte fra Enova.

— Andre har også fått, men ikke i så stor målestokk som oss, sier han.

Stangeland legger ellers stor vekt på beliggenheten når han skal beskrive boligprosjektets miljøprofil.

— Vi blir en del av 10-minuttersbyen. De som bor der skal finne alt de trenger innen ti minutters reisetid, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

  3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

  4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

  5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

  6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

  1. Stavanger