Hun vil bygge hus for verdens raskeste fugl

— Gjør som i London: Bygg en hekkeplass for vandrefalkene i Rogalands høyeste hus, slik det er gjort rundt Westminister Abbey, et av de viktigste bygg i Storbritannia.

Det bør være mulig med hekkekasser for vandrefalk både over trappebygget i 20 etasje (t.v.) og på en av avsatsene i selve bygget, mener Ellen Hagen, som på tirsdagens befaring selv fikk oppleve vandrefalken på nært hold.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
Vandrefalken legger igjen ekskrementer og rester fra bytte, konstaterer Ellen Hagen på befaringen. Men Høghusets folk tror det er falken som gjør at de store kråkefuglene som var en stor plage for bygget nå er borte.
Dette er vandrefalkens nye jaktmarker, byjungelen på Bryne.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Oppfordringen kommer fra rovfuglentusiasten Ellen Hagen, til daglig formidler på Arkeologisk museum i Stavanger.

Hun er en av mange som har engasjert seg og kommentert reportasjen i Aftenbladet lørdag om at verdens raskeste fugl jakter fra fylkets høyeste hus på Bryne.

— Det som gjør dette så spennende, er at det dreier seg om to individer. Derfor har vi på Bryne nå en sensasjonell mulighet for å skape en fast hekkeplass for det som kan være landets aller første urbane falkepar, lyder det ivrig fra Ellen Hagen.

Nye jaktmarker

I flere storbyer i Europa og USA øker bestanden av vandrefalk og hønsehauk. Fuglene skifter ut bratte fjellvegger med en urban jungel av stål og betong, gjennom høyhus og kirker.

Selv har 30 åringen fra Tau kontakt med London Peregrine Partnership, som følger opp urbane vandrefalker midt i storbyen. Hun fulgte i sommer en av ildsjelene, Stuart Harrington, rundt selveste Big Ben og Parlament og fikk der se en falk som svevde høyt over den travle hverdagen til turister og briter. Et veterinærkurs for behandling av rovfugler ble også gjennomført.

Får råd fra London

Organisasjonen samarbeider med myndigheter og lokale fugleforeninger, og har satt opp ulike hekkebokser i London. Noen er også utstyrt med kamera for å beskytte fuglene og for å vise folk hvordan fuglene lever.

London Peregrine Partnership er også orientert om Aftenbladets reportasje fra falkeparet på Bryne, og Ellen Hagen har fått tilbake en bruksanvisning for hvordan man lokalt kan bygge en hekkeplass.

— Dette er spennende, men også nyttig for oss. Er tilbakemeldingen fra to av eierne av Høghuset, Terje Hamre og Harald Gudmestad, da Ellen Hagen tirsdag kveld var på befaring i det som kan bli det nye falkeredet på Jæren.

Tidligere var kråker og kaier et problem for Høghuset med mye landing og ekskrementer. Nå er kråkefuglene nesten borte. Høghusets folk tror årsaken er de jaktende falkene.

Sier ja til hekkekasser

Derfor er de villig til å installere hekkekasser for vandrefalk på Rogalands høyeste bygg.

De er også innstilt på å styre vindusvasken til årstider som ikke forstyrrer fuglene. Kassene må i så tilfelle bli satt opp før jul, slik at fuglene blir vant med dem.

— Jeg vil nå søke mer råd fra folkene i London, men det bør være mulig å prøve om falkene vil ruge helt på toppen av trappehuset, altså over 20 etasje. Der er det lett å sette de opp en kasse. Eller det kan kanskje være mulig å lukke en del av terrassen i 13 etasje for forsøket, tenker Ellen Hagen.

Lokal begeistring

— Dette er bare kjempekult, kommenterer Bjarne Emil Time.

Den engasjerte lektoren i biologi på Bryne vgs sikret seg bilder av falkene i Høghuset tirsdag. Han konstaterer at dette fuglelivet kan studeres direkte fra den nye videregående skolen som får klasserom på nabotaket til Høghuset.

— Hvis Høghuset også setter opp en pinne for tårnseilere, kan elevene studere begge klodens raskeste dyr rett fra klasserommet. Det vil være helt fantastisk, mener Time.

I en video fra National Geographic er vandrefalkens fart målt til 389 kilometer i timen. Mens tårnseilerne, nummer to på listen, har en offisiell fart på 170 kilometer i timen.

— Vandrefalken overlever en slik fart ved at den lukker neseborene før den stuper ut som en rakett for å gripe et bytte i lufta, forklarer Ellen Hagen.

Hun slår fast at rovfugler er vakre og viktige for naturen. Ved at folk får se dem oftere, håper hun at fuglene får bedre beskyttelse. Nå gjelder det å stoppe forslaget om et ja til blyhagl. Blir det godkjent i høst, vil det være svært sårbart for alle rovdyr og rovfugler som spiser bytte fylt med bly.

Mer info får du her:

http://www.london-peregrine-partnership.org.uk/index.html

http://efm.dept.shef.ac.uk/peregrine/

LES OGSÅ:

Les også

 1. Verdens raskeste fugl jakter fra fylkets høyeste hus

Hver dag de siste dagene har folk sett vandrefalkene på Høghuset. Denne ble fotografert tirsdag av Bjarne Emil Time.
Publisert:
 1. Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. Ny rapport: Disse stedene i Stavanger er mest utsatt for ekstremregn

 2. Tok avskjed med Tor Martin (19) fra Hommersåk: – En gledesspreder

 3. Utvist etter grisetakling - nå har Tripic fått dommen

 4. Kristoff nummer fire: – Det var flaks at jeg ikke vant

 5. Alle nye sykehjem skal ha eget kjøkken

 6. Ingve Bøe slakter tv-ekspert etter Tripic-episoden