Over 30.000 på flyshow i helgen

Brølende jetjagere og gamle flyklassikere fylte himmelen over Sola på flystevnets andre dag. Og søndag kom sola til Sola.

Foto: Jarle Aasland

 • Foto)
 • Jarle Aasland (tekst
Publisert: Publisert:

Rundt 15.500 tilskuere var lørdag innenfor portene på Sola. Arrangørene regner med mer enn 16.000 besøkende i solskinnet på søndag.

Det betyr at over 30.000 mennesker fikk med seg helgens 70-årsmarkering på Stavanger lufthavn. I tillegg kommer alle dem som opplevde flyene fra ulike steder utenfor gjerdet.

Flyprogrammet var langt på vei det samme som under lørdagens forestilling, men den nesten skyfrie, blå himmelen bidro til å skape ekstra god stemning under flystevnets andre og siste dag.

Solbriller og bråk

Campingstoler, solbriller og solkrem var standardutstyr blant mange av de frammøtte, som koste seg til eimen av jetdrivstoff og bråkende fly. Akkurat slik flyentusiastene liker det.

Speakerteamet med flyger Rolf Liland og Jan Erik «Autofil» Larssen i spissen gjorde også søndag en flott jobb med å holde stemningen oppe, og informere publikum om de mange flyene i lufta.

Foto: Jarle Aasland

Pølser og brus

— Vi solgte 10.000 pølser i går, og regner med at det går like mange i dag, sier Rolf Sotberg i Stavanger Fallskjermklubb til Aftenbladet.no. I tillegg har det gått med rundt 15.000 flasker med brus i finværet. Inntektene fra salget går til flysportmiljøet på Sola, forklarer Sotberg.

Foto: Jarle Aasland

Familien Hognestad fra Egersund ville unngå pølsekøen, og tok heller med seg varme pølser på termos.

Far Frode Hognestad har tatt med seg døtrene Maren (3) og Anne (5) på flystevnet.

— Maren gledet seg så mye at hun nesten ikke fikk sove i går, sier faren, som likevel ikke legger skjul på at han nok er den aller mest flyinteresserte i familien.

— Jeg ønsker å gi ungene den samme opplevelsen som jeg selv fikk da min far tok meg med på flystevner i barndommen, sier han.

Sveitsiske Patrouille Suisse gjentok suksessen fra lørdag, men kunne i tillegg sjarmere publikum med å tegne et svært røykhjerte på den blå himmelhvelvingen.

Foto: Jarle Aasland

Sola Air Show bød på et variert flyprogram, med alt fra modellfly, moderne jagerfly og gamle klassikere som Mustang, Catalina, Tiger Moth, Vampire og Harvard.

De fleste nevnte svenske Gripen og det sveitsiske oppvisningsteamet Patrouille Suisse som helgens høydepunkt, men mange entusiaster satte nok også stor pris på sjansen til å se svenske Mikael Carlsons Bleriot XI i lufta.

Foto: Jarle Aasland

Flytypen er den samme som Tryggve Gran brukte til sin kryssing av Nordsjøen i 1914. Søndag blåste det mer på Sola, men Carlson gjennomførte likevel oppvisningen i det spinkle flyet, og kunne fornøyd vise tommelen etter landing.

 1. Foto: Jarle Aasland

 2. Foto: Jarle Aasland

 1. Foto: Jarle Aasland

 2. Foto: Jarle Aasland

Foto: Jarle Aasland

Publisert:

Les også

 1. Sveitsisk håndarbeid

 2. 15.500 blikk mot himmelen (2012)

svp://

Mest lest

 1. Dette helikopteret sto til lading over natta

 2. Fritidsbåt i trøbbel utenfor Jærkysten

 3. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

 4. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg