Motorsykler i lang, lang rekke til Egersund

Mens direktør Erik Ludvigsen og adjunkt Halvor Thengs appellerte til arbeiderkamp, strømmet horder av motorsyklister inn til Egersund og 2000 badeender gjorde seg klar til kamp i Lundeåne.

Fra vårsleppet.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Egersund er en gammel industriby. En gang i tiden strømmet folk ut av fabrikkportene og inn i 1. maitoget. I spissen gikk Arbeiderkorpset. Seieren fulgte deres faner gjennom byens gater. I fjor ble Folkets Hus revet og for noen år siden skiftet Arbeiderkorpset navn til Eigersund Blåseorkester. Forandringens vinder blåser over Egersund, men fortsatt spilles «Seieren følger våre faner» som åpningssang før talene.

Vi må tilbake til 1901 for å finne røttene til dagens feiring i byen. Da gikk det første førstemaitoget. Det skal den gang ha skjedd til «livlig musikk og kanonernes torden», i følge avisen. Også i år var det livlig musikk, men kanonene hadde vett til å tie.

Lokale stjal showet

1. maikomiteen hadde hentet inn en forbundssekretær, Knut Antvard Øygard, som taler, men det var de to lokale appellantene som stjal showet overfor de 52 tilhørerne.

2000 ender der elveløpet ender.

Regiondirektør Erik Ludvigsen står på 8. plass på Ap-lista. Det irriterer i Egersund. Aftenbladet snakket med flere av tilhørerne som mumlet om at partiet skusler vekk et kjempetalent når det ikke plasserer Ludvigsen høyere på lista. Selv er han optimist.

– La oss gjøre et brakvalg til høsten, innledet han.

Og det må til for at 8. plass skal bli til stortingsplass.

– Høstens valg står mellom å gi mer penger til de rike, eller sørge for at det blir mer likhet i samfunnet, sa Ludvigsen.

Adjunkt og kommunestyrerepresentant for SV, Halvor Thengs, kunne fortelle at det er 282 fattige barn i Dalane.

Populært vårslepp

Talene startet så tidlig som klokka 10.45. Årsaken er sterk konkurranse fra motorsyklister og badeender. I den grad det kan kalles vårens vakreste eventyr å se stort sett godt voksne mannfolk i skinndress, så er vårslippet et vakkert eventyr. Turen starter i Stavanger og får påfyll av motorsyklister langs veien.

Hovedpåfyllet skjer på Søyland der jærbuer og Bjerkreimsbuer kommer med.

– Jeg tipper det er 2000 sykler her i år. I dette fantastiske været har mange hengt seg på, sier Bente Mong i Egersund MC.

Senere på dagen kom fasiten: 2913 motorsykler hadde møtt opp.

Lapskaus

I Egersund bruker mc-folkene stort sett tida med til å rusle rundt og beundre hverandres sykler. Egersund MC selger pølser, lapskaus og kaker. Frode Klippen er med i Holy Riders.

– Vi har et kjempegodt samarbeid med Egersund MC og stiller selvsagt opp for å hjelpe dem, sier han og parkerer sykkelen i se-avstand fra kakefatet han administrerer.

Frode Klippen og Bente Mong i henholdsvis Holy Riders og Egersund MC kan konstatere at årets slipp ble en suksess.

Det er likevel badeendene som har erobret 1. mai i Egersund. En gluping fant ut at hvis man får folk til å «kjøpe» ei nummerert and og så slipper den ut i ei elv, så har man en konkurranse. Nå går egersunderne mann av huse for å se 2000 badeender kjempe seg ned strykene i Lundeåne. For noen år siden klarte ei and å stikke av og ut på havet. Det ble naturlig nok hovedsaken i media fra 1. mai i Egersund det året.

Det gode været gjorde at flere tusen mennesker sto langs breddene og på bruene i Lundeåne for å heie på si and. Premiepotten er på 20 000 kroner. Det var litt for mange ender med i sluttspurten til at Aftenbladet våger å utrope en vinner, men den var helt sikker gul.

Publisert:
 1. Torvet
 2. Egersund
 3. 1. mai
 4. Eigersund
 5. Folkets Hus

Mest lest akkurat nå

 1. Eliteserieklubb vil kjøpe Jostein Ekeland

 2. Snø og vind: Kan bli krevende kjøreforhold til fjells fredag

 3. Hva tåler sykehusene før Norge må stenges ned? Det er ikke korona som er den største utfordringen

 4. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser

 5. Gjert Ingebrigtsen mener folk gjør én klassisk feil når de trener

 6. Bryne-talent blir trolig klar for Viking innen kort tid