Hvem skal lage mat til Olsen neste år?

-Maten er ypperlig! Måltidene er dagens høydepunkter for Alf Oskar Olsen (102) ved Domkirkens sykehjem. Vil han få like god mat når han skal flytte inn på nye Lervig sykehjem?

Anne Gro Evertsen skjenker vann til Alf Oskar Olsen. Ove Egil Bernhoff sitter med ryggen til.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Åtte av sykehjemmene i Stavanger lager maten selv på eget kjøkken. De ni andre får levert maten fra Stavanger Byggdrifts kjøkken på Stokka sykehjem.

Da Lervig sykehjem skulle bygges, mente rådmannen det var godt nok å varme opp mat fra Stokka, mens politikerne ville at de gamle skulle få «hjemmelaget» mat fra eget kjøkken på Lervig.

Domkirkens sykehjem lager maten selv på eget kjøkken. Her er kokk Fatma Arici i sving.

Rådmannens forslag

Nå blir det ny diskusjon om maten på Lervig som skal tas i bruk neste år.

Tirsdag 14. februar skal kommunalstyret for levekår ta stilling til hvem som skal drifte hovedkjøkkenet på nye Lervig sykehjem.

Det vanlige er at sykehjem med eget produksjonskjøkken driver det selv. Leder for levekårstyret Kåre Reiten (H) sier at det var dette politikerne så for seg da de vedtok at Lervig skulle ha et stort og fullt utstyrt kjøkken.

Men rådmann Per Kristian Vareide og direktør for ubygging Leidulf Skjørestad går nå inn for en ny modell: De vil at Stavanger Byggdrift KF skal drifte kjøkkenet på Lervig «som en avdeling under/sammen med produksjonskjøkkenet på Stokka sykehjem».

Det nye sykehjemmet som tas i bruk i begynnelsen av 2018 skal romme 123 beboere. Flesteparten skal flyttes over fra gamle sykehjem som skal avvikles: Mosheim, Vålandstunet, St.Petri og Domkirkens sykehjem («Dom»). Dom har eget kjøkken, og det er både ledelsen og beboerne glade for:

Kokk Fatma Arici øser opp nykokt middag på varme tallerker og serverer beboerne på Domkirkens sykehjem.

Tipp-topp

Alf Oscar Olsen som snart fyller 103 år, sitter klar ved bordet når kokkene kommer med kyllingfrikassé og fruktcoctail. Han er blant de heldige som fortsatt har god appetitt:

Det er som å sitte på restaurant.

– Jeg er stort sett fornøyd med maten, ja. Det eneste er potetene.. Jeg er utskjemt med mandelpoteter. Men ellers er maten ypperlig til alle måltider. God, næringsrik og varm middagsmat. Frokost og kvelds er tipp-topp. Til kveldsmat på lørdag fikk vi rekesmørbrød og laksesmørbrød. Det er som å sitte på restaurant! forteller Olsen som fyller 103 år om fire måneder.

-Det er vanlig at eldre har dårlig matlyst, den forsvinner jo mer skrøpelige de blir. Derfor er det svært viktig at maten er god, variert og næringsrik. Hvis du mangler appetitt, finnes det ikke noe tristere enn kald middag og stiv og klumpete saus, sier styrer Brit Munthe.

Kokk Fatma Arici vet hvem av beboerne som liker krem på fruktsalaten og hvem som ikke gjør det.

Tilpassing

Maten på Domkirkens sykehjem ikke bare lages av sykehjemmets kokker, de er også med på serveringen:

– Da får de garantert varm mat. Og vi se hva de enkelte liker og ikke liker, følge med på hvem som spiser lite og mye og så kan vi tilpasse oss etter det, forteller kjøkkensjef Brit Sandvik Grønnestad.

Kort tid etter middagen står en tralle klar med noen små munnfuller næringstett mat til de som trenger noe ekstra: Små glass med smoothie og havresuppe. Oppskåren frukt. Druer. Havrekjeks og twist.

Havresuppe med nypejuice og solbærsaft. Smoothie med bær, frukt og Biola.

Stordriftsfordeler

Kåre Reiten(H) sier at kommunen har gode erfaringer med at sykehjem selv står for driften av kjøkkenet.

Hvorfor vil så rådmannen fravike denne ordningen? Svaret er stordriftsfordeler:

– Vi ønsker å utnytte Byggdrift sin kapasitet. De har allerede kokker og personell, så kan de se samlet på hvordan disse disponeres. Vi vet at de dag har de nok folk til at de trenger mer å gjøre, utdyper direktør for utbygging Leidulf Skjørestad.

Han avviser at dette betyr at det nye sykehjemmet vil få levert maten fra Stokka.

– Men i neste innsparingsrunde kan det fort skje, eller hva? Aftenbladet spør Reiten og viser blant annet til at færre sykehjemskjøkken ble lansert som et innsparingsforslag i et møte i finansstyret før jul.

– Jeg skjønner hva du mener, derfor kan det hende vi må be administrasjonen om å få svar på noen spørsmål før vi tar vår endelige beslutning. Vi må også ta en grundig diskusjon internt i flertallspartiene før vi bestemmer oss, sier levekårspolitikeren.

Brit Sandvik Grønnestad (til høyre) er kjøkkensjef på Domkirkens sykehjem.

La Dom koke?

De seks (tre av dem er faglærte kokker) på kjøkkenet på «Dom» tilbereder 100 middager daglig: Til de 29 beboerne, til 22 dagsenterplasser og to bofellesskap. Kunne det vært en løsning at de står for matlagingen på Lervig?

– Et godt spørsmål. Vi skal ha møte med Dom denne uka, det er en av tingene vi vil snakke med dem om, svarer Reiten.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, men hvorfor ikke? sier kjøkkensjef Grønnestad som har jobbet ni år på sykehjemmet.

–Da hadde vi i alle fall visst at det ble god kvalitet på maten, tilføyer avdelingsleder Bergljot Kvernenes.

Alf Oskar Olsen koser seg med desserten.

Olsens anbefaling

Hva er Alf Oskar Olsens råd?

– Der bør være rutinerte kokker. Så lenge der er profesjonelle aktører på kjøkkenet slik som vi har her, får du kvalitet, slår han fast.

Merkverdig nok får vi alltid en god kake til kaffen. Ikke nok med det; plutselig kommer de inn med bløtkake av aller beste sort.

Han gleder seg allerede til neste måltid:

– Merkverdig nok får vi alltid en god kake til kaffen. Ikke nok med det; plutselig kommer de inn med bløtkake av aller beste sort, forteller Olsen som har bodd på sykehjemmet i snart tre år. Og ønsker å bo her livet ut.

Konkurranseutsetting

I saksframlegget peker rådmannen på at et annet alternativ kan være at kjøkkenet på Lervig drives av private aktører etter konkurranse. Han fraråder det av to grunner: 1. Stavanger Byggdrift har god kompetanse på sykehjemsmat. 2. Beredskap: Hvis Byggdrift driver både kjøkkenet på Stokka og Lervig, vil man lettere kunne løse problemene som oppstår hvis for eksempel strømmen går ett av stedene.

LES OGSÅ:

Publisert: