Tobarnsmor må bo på campingplass

Planen om å kjøpe leilighet ble knust da Neyu Biredas mann fikk vite at han ikke får bli i Norge. Nå må tobarnsmoren bo på campingplass for 36.000 kroner i måneden.

Neyu Bireda og døtrene Holly og Hope ber aftenbønn på soverommet i campingleiligheten de leier på Sola. Bireda har forgjeves forsøkt å finne en vanlig leilighet til familien. Foto: Tommy Ellingsen

 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

1. juli i år måtte Neyu Bireda og de fire år gamle tvillingene hennes, Holly og Hope, flytte fra kjellerleiligheten de leide i Sola. Familien som eier huset, skulle bruke leiligheten selv, og Bireda måtte dermed ut på det pressede leiemarkedet. Det viste seg å by på problemer, selv om huseieren var snill og lot henne bli boende i sju måneder lenger enn planlagt. Hun har ikke klart å finne noe fast sted å bo ennå og har i mellomtiden fått hjelp av Nav til å finne bosted. Den lille familien havnet først på motell i Stavanger og bor nå i en leilighet på campingplassen på Solastranden. Ingen av delene er spesielt praktisk for Bireda, som jobber som helsefagarbeider i Sola kommune og må levere tvillingene i barnehagen før hun begynner på jobb. Hun holder på å ta førerkort, men en vanskelig økonomisk situasjon har gjort at hun ikke er helt i mål med dette ennå.

Må gå 3 kilometer

— Jeg har fått mye hjelp av venner, som har kjørt oss og passet barna mens jeg jobber, men det er ikke så kjekt å måtte be om hjelp hele tiden selv om både venner og kolleger har vært veldig hjelpsomme. Barnehagen ligger 5 kilometer unna campingplassen, og det går ikke busser. Vi må gå i 3 kilometer for å komme til en bussholdeplass, og det er slitsomt for to fireåringer, sier Bireda.

Hun kommer opprinnelig fra Etiopia, har bodd i Norge i ni år og er norsk statsborger. Mannen sin møtte hun på asylmottaket på Dale, men han har fått avslag på søknaden om statsborgerskap. Etter å ha vært ansatt som renholder på Stavanger Universitetssjukehus i seks år, ble han fratatt skattekortet. Nå bor han på Dale igjen og venter på å bli sendt tilbake til Etiopia. I tillegg til at familien er blitt splittet, har økonomien fått en knekk når de nå skal klare seg på én inntekt i stedet for to.

— Vi hadde jo tenkt å kjøpe leilighet, men det har jeg ikke råd til alene. Jeg har heller ikke økonomi til å bo for 1200 kroner døgnet, slik jeg gjør nå, sier Bireda.

Travel hverdag

Hun forteller at den noe usentrale beliggenheten skaper store utfordringer i en travel hverdag. Det er bare én vaskemaskin som alle beboerne deler, og ingen tørkemuligheter. Hun sliter med å komme seg til butikk. Familien pleier å gå i kirken i Stavanger hver søndag, nå er de avhengige av at noen kan kjøre dem.

— I dag fikk jeg vasket klær på jobb. Jeg opplever at kommunen og Nav prøver å hjelpe meg, men leilighet har verken de eller jeg klart å finne, sier Bireda.

Hun er fortvilet over den vanskelige situasjonen og kjemper med tårene mens hun forteller.

mor_alene_so01.jpg Foto: Tommy Ellingsen

Sliter med å finne boliger

Kommunalsjef for levekår i Sola kommune, Vigdis Torjussen, sier at boligmarkedet i kommunen bare blir verre og verre:

— Jeg kjenner ikke til denne konkrete saken og kan heller ikke kommentere enkeltsaker. Det er Nav som forvalter dette ansvaret på vegne av Sola kommune. En kommune har imidlertid et spesielt ansvar når det gjelder flyktninger. Vi merker at boligmarkedet forverres for hver måned som går, og vi har store vanskeligheter med å skaffe bolig til folk som trenger hjelp til det, sier Torjussen.

- Midlertidig løsning

Seksjonsleder Marit L. Ladsten i Nav Sola understreker at hun ikke kan uttale seg om denne konkrete saken, men sier at kommunen er forpliktet til å finne midlertidig botilbud til de som ikke klarer dette på egen hånd. Dette er ment som en akutt løsning som ikke skal vare over tid, og Nav kan i hvert tilfelle vurdere om mottakeren skal få økonomisk støtte til boligen.

— Et midlertidig botilbud er som regel et pensjonat eller leilighetshotell. For familier med barn er det utelukkende leilighetshoteller som er aktuelle. Dette er i praksis ordinære leiligheter med god standard som er fullt utstyrt og som leies ut til hotellpris, sier Ladsten.

Sola kommune har ikke egne hus til dette formålet, men Nav Sola har inngått avtale med to firma som driver leilighetshoteller.

— Problemet er når det ikke er ledige leilighetshotell. Da må vi dessverre finne andre løsninger, som ikke alltid er optimale for den enkelte. Men vi vil igjen påpeke at dette er midlertidige løsninger som skal avhjelpe en akutt situasjon. Alle som har et midlertidig botilbud, får også veiledning til boligsøking, sier Ladsten.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy

 3. Lastebil har veltet i Sandnes - føreren er nå ute

 4. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

 5. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter

 6. NÅ: Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen