- Tilliten må gjenopprettes

— Skuffende og svært alvorlig. Det sier Magne Vaule (Ap) om at Bjerkreim kommune er tatt for flere lovbrudd i en rekke mobbesaker.

Publisert: Publisert:

Rogaland revisjon konkluderte denne uka at "Barnas arbeidsmiljølov" er brutt flere ganger, etter å ha gransket åtte mobbesaker ved Bjerkreim skole i Dalane.

 • Elisabeth Risa
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Bjerkreimkommunes omdømme når det gjelder å håndtere mobbesaker i skolen, er sterkt svekket. Og det er svekket med rette. Nå må skolen og kommunen forsøke å gjenopprette tilliten hos foreldre og befolkningen for øvrig. Det blir ikke lett. Men det er et ansvar skoleledelsen, administrasjonen og politikerne må ta, sier Magne Vaule til Aftenbladet.

Magne Vaule leder kontrollutvalget i Bjerkreim kommune. (Bildet er tatt i forbindelse mede en annen sak.) Foto: Hans E. H. Jacobsen.

Han er leder av Bjerkreims kontrollutvalg. Utvalget er en slags vaktbikkje som skal passe på at kommunen holder seg til lover og regler. Denne uka la det eksterne granskingsorganet Rogaland revisjon fram sin gjennomgang av åtte ferske mobbesaker i Bjerkreim barneskole. Hovedkonklusjonen var at skolen og kommune har brutt loven for et godt skolemiljø i en rekke saker, der foreldre har varslet om mobbing av sine barn.

Det er ikke første gang, påpeker Vaule. I fjor fikk kommunen sterk kritikk fra Fylkesmannen i Rogaland for håndteringen av en konkret mobbesak.

Det er trasig at vi politikere må fortelle administrasjonen at den må følge Norges lover

— Rogaland revisjons rapport er en klar refs av skolen og kommunen. Rapporten sier at kommunen lykkes med noe. Men det skulle bare mangle. Det gjennomsyrende i rapporten og i den andre i klagesaken kommunen har hatt gående med fylkesmannen, er at her har vi en krangel mellom voksne, mens ungenes problemer ikke håndteres skikkelig. Å se at kommunen ikke har kommet videre, gjør det hele ekstra alvorlig, sier Vaule.

Etter kritikken fra Rogaland revisjon har oppvekstsjefen fremmet flere forslag til endringer av rutinene og saksgangen i mobbesaker. Kommunestyret i Bjerkreim skal behandle saken 20. februar.

— Det er trasig at vi politikere i vedtaks form må fortelle administrasjonen at den må følge Norges eksisterende lover, sier Vaule.

Antyder taktikkeri

Han er også oppgitt over kommunalsjef Rune Andersens 13 sider lange svarbrev på FAUs klage i høst. FAUs klage på systemsvikt i mobbesaker utløste granskingen som nå er lagt på bordet.

— Skoleledelsen og oppvekstsjefen har hele veien vært helt avvisende til beskyldningene fra FAU. Det har ikke vært noen antydning til ydmykhet. Oppvekstsjefen kommer i sitt svar med noen få innrømmelser, men i hovedsak avviser han de fleste av FAUs anklager punkt for punkt. Deretter gis FAU medhold. Dette er veldig rart. Det ser ut som han egentlig avviser klagen, men gir medhold av taktiske grunner. Jeg stiller spørsmål ved om det er slik man gjenoppretter tillit, sier Vaule.

Gaute Bjørnsen har gjort en fantastisk jobb

I samme brev skriver oppvekstsjefen at Bjerkreim kommune ikke har tillit til konsulent Gaute Bjørnsen, som har rådgitt FAU.

- Står hele Bjerkreim kommune bak den uttalte mistilliten til rådgiver Gaute Bjørnsen. Og er du eventuelt enig i mistilliten?

Rådgiver Gaute Bjørnsen

— Bjørnsen har min tillit. Han har gjort en fantastisk jobb. Rapporten fra Rogaland revisjon tilsier at skoleledelsen burde lyttet til Bjørnsen for lenge siden. At han er tilkjent økonomisk kompensasjon fra Fylkesmannen for sitt arbeid, taler og sitt klare språk, mener Vaule.

Pengesluk

Han sier kommunen har brukt betydelige beløp på advokat, Rogaland revisjon og til å dekke noe av FAUs utgifter. Han anslår at saken trolig vil koste kommunen flere hundre tusen kroner. Da er tida kommunen har brukt på saksbehandling ikke tatt med.

— Dette er et betydelig beløp for en liten kommune som Bjerkreim. Pengene er nærmest er sløst vekk, fordi vi ikke klarer å følge lover og regler, sier Vaule.

Han forventer en viktig debatt og vedtak om hvordan mobbesaker i skolene skal håndteres, på kommunestyremøtet 20. februar.

Oppvekstsjef Rune Andersen henviste torsdag til rådmann Inge Stangeland. Aftenbladet har ikke fått svar på henvendelsene til rådmannen.

Publisert:

Les også

 1. Anklager kommunen for maktspill i mobbesak

 2. Oppvekstsjefen: - Vi har hele tiden tenkt på barna

 3. Rektor: - Leit at FAU opplever skolen slik

 4. Rådmannen: - Står for det jeg har skrevet

 5. Nå skjer det igjen i Bjerkreim

 6. Mens de voksne krangler

 7. - Hva gjør du for barna våre, ordfører?

 8. Foreldre slår mobbe-alarm om kommunetopper

Mest lest akkurat nå

 1. Avslo det beste tilbudet hun hadde sett på grunn av treneren

 2. Stjernespillerne tok ansvar da Oilers endelig vant igjen

 3. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

 4. Gratis skolefrokost fører til at færre kjøper halvt horn med piffi

 5. 150.000 i gebyr for ulovlige boliger

 6. Vedtok forlik om turstien i Gauselvågen

 1. Mobbing