Nå skal de kjempe for Gamlingen

Svømmerne nekter å godta at det nye svømmeanlegget blir utsatt. De får støtte fra flere av byens politikere.

Publisert: Publisert:

– Vi skal lenke oss fast til motorveien i protest, utbryter Morten Ødegaard (i midten). Til venstre Margrethe Vika og til høyre Per Olav Hanssen. Foto: Fredrik Refvem

  • Hilde Moi
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg bruker mindre medisiner når jeg kan gå her og svømme. Det er den beste treningen for ryggplagene mine, sier Bente Myren.

— Å holde seg i aktivitet fører til at vi holder oss friske lenger og ikke tar opp sykehjemsplasser, sier Per Olav Hanssen, som i tillegg til å være aktiv svømmer er Høyre-politiker.

— Når jeg er på ferie, er det Gamlingen jeg lengter hjem til, sier Åse Skarpeid.

— De er så opptatt av lykke over alt i dag. Å være her er i høyeste grad lykke, sier hun.

Alle er like

Nå har svømmerne samlet seg for å protestere mot rådmannens forslag om å utsette bygging av nye Gamlingen til 2018/2019. Dagens anlegg stenges i august 2015, og hvis rådmannens forslag vedtas, vil det bety fire Gamling-løse år.

Les også

Her skal nye Gamlingen ligge

— Vi har et unikt miljø her, som vil forsvinne. Stenger du i fire år er det klart at det ikke kommer tilbake, mener Arvid Jonassen, som er representant for brukerne av Gamlingen.Frode Johannessen, som er badevakt ved Gamlingen, mener anlegget er mer enn et svømmebasseng.

— Jeg har sett mange som har kommet her for å trene seg opp etter en kreftoperasjon. Nyskilte kommer her og har noen å prate med, sier Johannessen.

— Man ser hvordan folk blomstrer. Det er en fin arena for å ivareta fysisk og psykisk helse, sier Arvid Jonassen.

— Her er det ikke forskjell på om du er direktør eller uteligger. Alle er like, sier Maria Brattelid, som er bademester ved Gamlingen.

Frykter for sjela

Selv er hun ikke overrasket over rådmannens forslag.

— Jeg tror ikke på at det bygges noe nytt anlegg før jeg ser en gravemaskin stå på campingplassen, sier hun.

— Å stenge et halvt år som var den opprinnelige planen er helt greit, men hvis bassenget blir stengt helt til 2019, frykter jeg at Gamlingens sjel går tapt, sier Terje Thu, ansatt ved Gamlingen.

— Det er så mange av svømmerne som er rundt 70-80 år, og de er ikke så mobile at de bare kan begynne å trene andre plasser. De har et svært nært forhold til Gamlingen, sier Thu.

Les også

Frykter stive priser i Folkebadet

Han forteller at mange som besøker Gamlingen kommenterer budsjettforslaget.— Spesielt blant morgenbrukerne, som har god tid på seg. Der er engasjementet skyhøyt, sier han.

Også Natur - og idrettsservice ble overrasket over rådmannens forslag.

— Jeg synes det er leit at det blir en avstand på noen år, og skulle ønske vi kunne lukke en dør her og åpne en annen samme dag. Dette hadde vi absolutt ikke trodd, sier daglig leder Kurt Idland.

Tror på løsning

Svømmerne har passet på å gi beskjed til politikerne om hvade mener, og har vært i kontakt med alle gruppelederne.

Tore Kallevig (Frp) forteller at opposisjonspartiene (Frp,Ap, Rødt, SV og Mdg) møttes for å snakke om Gamlingen kort tid etter atrådmannens forslag ble lagt fram.

– Vi ble enige om at vi til tross forulikt politisk ståsted, ønsker å jobbe for å legge inn penger til Gamlingen ineste års budsjett, sier Kallevig.

– Jeg blir veldig overrasket om detikke blir et solid flertall for å finne penger til Gamlingen. Det hadde ikkeforundret meg om et enstemmig bystyre gikk inn for det, sier han.

Høyre har også saken på agendaen.

– Dette er en viktig sak for oss. Vihadde ikke sett for oss at vi måtte vente så mange år. Jeg håper vi får tilnoe, men må finne dekning for det, sier Egil Olsen (H).

Bjørg Tysdal Moe (KrF) har fått mange innspill om Gamlingen.

– Vi har vært opptatt av Gamlingenfør, og vil være det nå. Vi kommer tilbake når vi har tatt det opp i gruppa.

Senterpartiets gruppeleder Bjarne Kvadsheim, har tidligereuttalt til Rogalands Avis at det er "uakseptabelt" å utsetteGamlingen.

Bente Myren trenger mindre medisiner når hun svømmer jevnlig. Foto: Fredrik Refvem

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Anja tar toget fra Sandnes til Stavanger hver dag. Nå er det én ting som gjør henne bekymret

  2. Da koronaen slo til, tok skuespiller­paret ekstra grep om hagen

  3. Pengestrid etter flyplass­brannen: – Ytterst oppsikts­vekkende, og direkte illojalt

  4. Skjult koronasmitte bekymrer FHI

  5. Bent Høie: Ikke aktuelt med påbud om munn­bind

  6. Røde Kors advarer utrente mot populære fjellturer

  1. Stavanger