– «Mastersyke» ikke et stort problem

Utdanningsforsker Jannecke Wiers-Jenssen ved Nifu mener man ikke har større problemer med overutdanning i Norge enn i de fleste andre land.

Jannecke Wiers-Jenssen, forskningsleder ved Norsk institutt for studier av innovasjon, forsknings og utdanning (NIFU).
  • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Jeg er tvilende til at det som kalles «mastersyken» er et stort problem. Det er ikke slik at det er høy arbeidsledighet blant de med mastergrad, selv om de ikke alltid får helt relevante jobber som nyutdannede. De finner seg nye markeder. Man ser for eksempel at samfunnsvitere og humanister i økende grad går til privat sektor. Her har arbeidsgivere også en jobb å gjøre ved å tenke ut av boksen for å se hvordan de kan nyttiggjøre seg ulike former for høyere utdanning, sier Wiers-Jenssen.

For å ha en høyt utdannet befolkning bør ses på som et gode. I nedgangstider vil de med høyere utdanning klare seg bedre, mener hun.

– Ingen vet nøyaktig hva man vil få stort behov for om 10-15 år. Ved å fraråde folk å ta mastergrad, eller til bare å ta realfag samfunnet trenger akkurat nå, ligger det en fare for ikke å se verdien av høyere utdanning. Det er heller ikke alltid samsvar mellom hva bedrifter sier de vil gjøre, og hva de faktisk gjør. Jeg har liten tro på at mastergrader diskvalifiserer deg for en jobb, sier Wiers-Jenssen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Skuespiller Kjersti Holmen er død

  2. Syklist til SUS med luft­ambulanse etter ulykke på Buevegen

  3. Politiet om gjenåpningsnatten: – Lenge siden vi har hatt det så travelt

  4. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

  5. Så det var altså slik livet etter pandemien skulle vera. Smertefullt

  6. Feiret poteten hele helgen: – Den gode, gamle festival­stemningen er tilbake på Jæren