Tjente en halv million på å vente med avlysing

Arrangørene av Sesilåmi har fått inn over en million kroner i påmeldingskontingenter. Når rennet ble avlyst samme dag som rennet skulle gå, får ikke deltakerne refundert en krone. Men avgjørelsen er det Skiforbundet som har tatt.

Publisert: Publisert:

Ørjan Tjørhom skulle vært parkeringsvakt i målområdet på Sinnes. Etter at rennet ble avlyst måtte han i stedet være med og rydde. Foto: Torstein Lillevik

 • Rune Vandvik
  Fotograf
 • Toralf Sandø
  Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Deltakerne i Sesilåmi betaler 650 kroner i deltakeravgift. For etteranmeldte, det vil si de som meldte seg på etter 20. februar, er startkontingenten 800 kroner. Fredag ble det meldt at nær 1600 deltakere hadde meldt seg på det 52 kilometer lange turrennet fra Setesdal til Sirdal.

Les også

Sesilåmi er avlyst

Ingen refusjon renndagen

Dermed har arrangøren, som består av et samarbeid mellom Bygland IL, Valle IL, Sirdal skilag og Tonstad IL, fått inn over en million kroner i deltakerkontingenter. Dette er penger arrangørene nå får beholde. Reglene for refusjon er ifølge arrangøren slik:

Hvis Sesilåmi avlyses før renndagen, refunderes 50 prosent av startkontingent. Men hvis rennet avlyses samme dag grunnet værforhold eller annen forhold utenfor arrangørens kontroll, refunderes ingen startkontingent.

Avlyst 07.10 lørdag

Venke Tjørhom er rennleder for Sesilåmi. Foto: Torstein Lillevik

Klokken ti over sju lørdag morgen sendte arrangørene ut melding om at rennet var avlyst på grunn av vindforholdene i fjellet. Venke Tjørhom i Sirdal skilag er leder for rennet i år— Hvorfor ventet dere til lørdag morgen med å avlyse rennet?

— Det var fordi vi håpet at ikke vinden ble så sterk. Ut fra tidligere erfaringer at folk har holdt seg hjemme fordi de har trodd at rennet var avlyst, og så har det gått likevel, sier Tjørhom.

— Det har i flere dager vært melding om kuling fra nordvest?

— Det har ofte vist seg at meldingene ikke slår til, slik de er meldt flere dager i forveien.

- Ikke tenkt økonomi

— Spiller økonomiske forhold inn når dere ventet til lørdag med avlysningen?

— Det har vi ikke tenkt på. Vi har arbeidet frem mot å få et arrangement og at løpet skulle gå. Økonomien har ikke vært noe tema i det hele tatt.

— Men vil ikke slike økonomiske overlegninger likevel ligge i bakhodet?

— Det har ikke ligget i bakhodet foreløpig. Vi har bare tenkt renn, sier Venke Tjørhom til Aftenbladet.

Kritiserer Aftenbladet

Wenche Kvæven, daglig leder for Sesilåmi og med i Sirdal skilag, reagerer sterkt på oppslaget i Aftenbladet på nett. Hun mener at Aftenbladet i overskriften antyder at økonomiske overveiinger lå til grunn for at avlysningen først kom lørdag morgen.

— Vi arrangerer ikke Sesilåmi for å tjene penger. Dette er dugnadsåndog velvilje blant medlemmene i de fire klubbene som står bak arrrangementet. Haddeøkonomi vært en faktor, hadde det ikke vært noe Sesilåmi. I fjor gikk vi medunderskudd, sier Kvæven til Aftenbladet.

- Veldig trist

— Jeg synes at antydningen i Aftenbladet om at avlysningener tatt på bakgrunn av økonomi, er veldig trist for alle de som jobber gratismed å få rennet gjennomført. Vi har ikke noen annen dagsorden enn å arrangereSesilåmi for langsrennsinteresserte og entusiater, sier Kvæven som legger til:

— Å få sånne antydninger i Aftenbladet etter å ha jobbet ekstremt mye medå få til dette rennet, gjør meg veldig opprørt. Jeg føler at vi får et urettferdigdårlig rykte på oss. Og det er direkte feil, sier Wenche Kvæven til Aftenbladet.

Skiforbundet avgjør

Det ble ikke bruk for drikkestasjonen i målområdet på Sinnes dette året. Foto: Torstein Lillevik

Geir Dalvik er en av de to teknisk delegerte fra Norges Skiforbund ved Sesilåmi i år. Forbundet er til stede på alle skirenn for å se til at alt foregår på riktig måte.— Det er vi som tar avgjørelsen om rennene skal avlyses. Det gjør vi så sent som mulig, når vi har den informasjonen vi trenger for å ta beslutningen, sier Dalvik til Aftenbladet.

Han påpeker at den som tar denne avgjørelsen ikke skal ha noen økonomiske bindinger til beslutningen om å la rennet gå eller avlyse det, og at det nettopp er derfor Skiforbundets representanter og ikke arrangørene som skal ta den endelige beslutningen.

— Vi hadde folk plassert ute i løypa på de høyeste punktene som er mest utsatt for vind. Da de gikk ut fra hyttene i dag ble de møtt av vind opp i kuling. I tillegg hadde vi kontakt med Meteorologisk institutt, og ventet så lenge som mulig for å se om det kom signaler derfra om bedring i været. Men da de klokka syv i dlkag tidlig meldte om enda sterkere vind utover dagen, var vi ikke i tvil om at rennet måtte avlyses, sier Dalvik.

Hvis noen går likevel

— Da rennet ble avlyst for tre år siden, valgte flere av de påmeldte å ta turen likevel. Det kan vel kanskje skje i år også?

— Jeg vil understreke at det ikke vil være tilrådelig når vi nå har gått så langt som til å avlyse rennet. De som måtte finne på å gå likevel, gjør det helt på eget ansvar, sier Dalvik.

Venke Tjørhom i rennledelsen håper folk forstår alvoret og holder seg i ro.

— Vi har så langt ikke fått meldinger om at noen har lagt ut, men dette er jo heller ikke noe vi følgermed på nå som arrangementet er avlyst. Og våre folk pakker jo nå ned utstyret og reiser ned, slik at det ikke vil være noe apparat i fjellet fra rennets side som kan bistå folk som måtte velge å ta skituren på eget initiativ, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 12 nordmenn ble nektet innreise i Spania – måtte snu med samme fly

 2. Kritiserer markeringen i Stavanger: – De som deltok og bevisst brøt reglene, bør bruke hodet de neste dagene

 3. Meteorologene varsler sommer-comeback

 4. Medier: Trump vil trekke flere tusen soldater ut av Tyskland

 5. Aftenbladets spillerbørs: Innbytteren scoret to og var best

 6. Ho ligg rundt 11 år på etterskot med å sortera bilda sine. Høyrest det kjent ut?

 1. Sirdal