Denne giganten skal spise køene

Fra 1. januar skal verdens største gassferge settes inn mellom Mortavika og Arsvågen. Den har plass til 240 personbiler.

MS "Boknafjord" skal få unna køene.
  • Rune Stølås
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Fra 1. januar kan mange av fergepassasjerenes sorger være slukket. Da settes nemlig splitter nye MS «Boknafjord» i rute på fergesambandet Arsvågen-Mortavika like nord for Stavanger. Det betyr hyppigere avganger i dette sambandet, samt mye mer stabilitet mellom Halhjem i Os og Sandvikvåg på Stord.

Fra to til tre ferger

To ferger går nå fast mellom Arsvågen og Mortavika. Fra nyttår øker dette til tre. I perioden 10.00-20.00 alle dager unntatt lørdag blir det da avgang hvert 20. minutt, mot hvert 30. minutt i dag.

Hvis noe uforutsett skjer med en av fergene mellom Halhjem og Sandvikvåg, skal MS «Boknafjord» være på plass i løpet av fire timer.

Egil Larsen gleder seg til å bli skipper på den nye gassdoningen.

— Det er veldig spennende. Dette blir en veldig kjekk båt med bedre fasiliteter for mannskapet. Det er ikke en masseproduksjon slik som forrige gang.

- Trafikken vil øke

Larsen følger nå innspurten på Fiskerstrand Verft, der skipet ligger fortøyd. Nå gjenstår en del innredningsarbeid før rederiet kan overta fergen for testing.

— De andre fergene som går mellom Arsvågen og Mortavika går bare i 17 knop. Denne kan gå i 21 knop, og er dermed egnet som avlastingsferge for Halhjem - Sandvikvåg.

Skipperen er ikke bekymret for at fergene skal bli halvtomme når kapasiteten økes i sør.

— Jeg tror vi vil merke en stor økning i biltrafikken. Når tilbudet forbedres, vil nok flere benytte seg av det.

C-fergene skal gå

— Hvis en av fergene som går mellom Halhjem og Sandvikvåg er ute av drift, settes MS «Boknafjord» inn i dette sambandet i stedet. Dermed blir det slutt på at c-fergene ikke går, sier driftsleder Oscar Bergheim i Fjord1. Cirka hver tredje avgang i ruten på hverdager er merket med c. Når én av de tre gassfergene er på verksted, droppes denne avgangen med dagens ordning.

— Den nye gassfergen er 10 cm lengre enn de vi har i dag, og er dermed verdens største. Den utnytter plassen bedre og har derfor plass til 240 personbiler, mot 212 i de gamle.

MS «Boknafjord» bruker betydelig mindre drivstoff enn sine forgjengere, og gir mindre utslipp. Den er designet i Førde og bygges i Sula, og både motor, trustere og propell er laget i Bergen. 14. desember blir det dåp i Ålesund før den setter kursen sørover.

Publisert:
  1. Nordfylket

Mest lest akkurat nå

  1. Fant død mann på Bryne: Fem menn dømt for urik­tig for­klaring

  2. 106 nye er smittet i Stavanger – to inn­lagt på SUS

  3. SV og regjerings­partiene går sammen om strøm­tiltak

  4. Stavanger-ordfø­reren: – Situa­sjonen er mer alvor­lig enn vi ønsker

  5. Derfor bør du ta jule­handelen på polet før 15. desember

  6. Kommunen har store planer langs Gands­fjorden