Norges største vindkraftverk er klar til produksjon

I dag, onsdag, åpner Google-kraftverket i Sokndal med sine 50 møller. Det står sterke, utenlandske kapitalinteresser bak det som blir Norges suverent største vindkraftregion. Om et år eller to er nesten 200 møller være i drift i Sør Rogaland.

Kjell Stormo og Jon Hafstad kan se fem kommuner fra Tellenes.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Onsdag flagges det i Sokndal kommune. Endelig er vindmøllene klare til produksjon. Det er ingen ny hjørnesteinsbedrift som etablerer seg i bygda, men kraftverket kommer likevel til å gi noen kjærkomne arbeidsplasser.

– Det er folk som slår seg ned her med sin familie. Derfor er en slik nyetablering viktig for oss, sier ordfører Trond Arne Pedersen (KrF).

Kommunen vet ikke konkret hva kraftverket vil tilføre i rene penger, men ordføreren tror at kommunekassen vil få et sted mellom 7 og 9 millioner kroner i året i skatter og avgifter.

Johannes Smith er sjef for Simens på anlegget. Det er deres møller som brukes på Tellenes.

Blåser friskt

Tirsdag kveld guidet prosjektleder Arild Fjeldahl interesserte sokndøler rundt i vindparken.

– Det har vært en spennende, men krevende jobb. Vi har lagt ned 300 000 timer her på 14 måneder. Rundt 100 personer har jobbet med prosjektet.

Det er den spesielle naturen i Sokndal som har skapt utfordringer. Fjeldahl tar Aftenbladet med opp på et av de høyeste punktene. Her blåser det friskt selv på en dag med tilnærmet vindstille i lavlandet.

– Vi har bygget 35 kilometer med vei, sier han og peker.

Aftenbladet kommenterer at veiene ligger så fint i terrenget.

– Det kan vi takke landskapsarkitektene for. Det er viktig for å oss å levere fra oss et flott anlegg når vi nå pakker og drar, sier han.

Heia med vindmøllene blir åpent for publikum. Fram til nyttår bare i helge, men målet er at de nye veiene skal gi nye muligheter.

Sokndal har hele tiden vist stor interesse for møllene som reiser i naturen rundt bygda.

Googleparken

Det var mange brede smil i Sokndal da google kjøpte kraftproduksjonen på Tellenes. Det er 50 møller som til nå er reist på Tellenes. Google har forpliktet seg til å kjøpe all strøm fra Tellenes i 12 år. Møllene er enkelt sagt plassert rundt den gigantiske gruva til Titania. Siden dette området allerede er sterkt påvirket av mennesker, har det vært få konflikter knyttet til utbyggingen.

Den høyeste mølla ligger på 522 meter over havet. Her blåser det godt året rundt. Det har paradoksalt nok skapt litt problemer under monteringen av møllene. Perfekt vind ligger et sted mellom 10 og 25 meter i sekundet. Blåser det mer, svinger rotorbladene slik at vinden ikke skal få tak. Den kan nemlig ødelegge møllene.

Det har tatt 17 år å realisere vindkraftverket. De 10 første årene var det Statoil som drev det fram, men i 2010 overtok Zephyr prosjektet og førte det i mål.

– Det kreves veldig langsiktig jobbing i fornybarbransjen. Det er ingen raske investeringer, og ikke alle prosjekter blir realisert, sier Olav Rommetveit, daglig leder i Zephyr AS.

Prosjektleder Arild Fjeldahl sier at Tellenes er som en baby. Han kommer til å ta barnebarna med tilbake og fortelle at dette var bestefar med på å bygge, sier han.
Publisert: