50-åring funnet skyldig etter narkotikafunn på Jæren

I Jæren tingrett ble tiltalte dømt til 8 år og 9 måneders fengsel. Nå er han funnet skyldig også av juryen i Gulating lagmannsrett.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

- Han er en flink og kjekk kar. NN (navnet på tiltalte journ.anm.) gjorde en utmerket jobb. Han har gode evner og jeg var glad for å kunne ansette ham.

Les også

Politiet fant narkodepot på Jæren

Mannen som sier dette under ankesaken mot 50-åringen er hans tidligere arbeidsgiver. En mann som ga tiltalte jobbtrening mens han fremdeles var under kriminalomsorgen etter forrige narkotika dom. Arbeidsgiveren forteller om en pliktoppfyllende mann som løste sine arbeidsoppgaver på en god måte.

Men så skjedde det noe.

Gjemte narkotika

25. februar 2016 ble 50-åringen stanset av politiet. I bilen fant politiet både narkotika og 75.000 kroner. Hjemme hos tiltalte, som erkjente å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, fant politiet ytterligere kontanter.

LES OGSÅ: Narko-dømt forklarer store kontanter med sex-salg

50-åringen er straffedømt en rekke ganger blant annet for narkotikakriminalitet. I 2010 ble han dømt til 7 års fengsel for oppbevaring av 15 kilo amfetamin. Han ble også dømt for å ha solgt 5 kilo av det narkotiske stoffet. Blant annet på grunn av mannens historie besluttet politiet å ransake på hans arbeidsplass dagen etter.

Her snuste en narkotikahund seg frem til 267.000 kroner gjemt i en truck.Den samme hunden markerte også ved en vegg i andreetasje i en av bygningene på arbeidsplassen. Her ble det funnet 951 gram amfetamin og 384 gram cannabis.

Ble truet

Som han gjorde det i tingretten forklarte tiltalte i lagmannsretten at han ble stilt i en umulig situasjon. I forbindelse med forhold som dannet grunnlaget for forrige dom mot ham, hadde han stilt seg i gjeld til noen kriminelle utlendinger. Nå presset disse ham til å være mellommann.

Les også

Narkotikadømt krever at dommen oppheves

Tiltalte forklarte at han bare oppbevarte pengene for utpresserne sine og at narkotikaen som ble funnet på arbeidsplassen, var stoff utlendingenes kunder ikke var fornøyd med.

Har du lest om den store revejakta? Hva har fem venninner i en kakeklubb, en konvertitt i hijab, et Hells Angels-medlem og en oljeingeniør med millioninntekt til felles? Svar: De havnet alle i saksa da politiet startet den store revejakta på Hommersåk.

Nå har juryen gjort det klart at de ikke tror 50-åringen på dette punktet. Det tror ham heller ikke når han sier at han ikke kjente til det store narkotikadepotet som en tid senere ble funnet ved Holmavatn.

Totalt mener påtalemyndigheten at tiltalte har hatt befatning med 3,8 kilo amfetamin og 4,7 kilo hasj.

Får ikke svar

Akkurat dette spørsmålet – hvordan ble narkotikadepotet funnet – har mye av straffesaken mot 50-åringen dreiet seg om. Selv nekter han å ha kjennskap til stoffet og at det altså må være andre som har gjemt det der. At dette stoffet hadde den samme innpakningen som ble funnet på hans arbeidsplass, mener han at ikke beviser. Han viser til at han bare har vært mellommann.

Brynjar Meling, som er den tiltalte 50-åringens forsvarer, får ikke svar på det han mener er et meget sentralt spørsmål i saken.

50-åringens forsvarer, advokat Brynjar Meling, la under ankeforhandlingene ikke skjul på at han synes det er påfallende at en politihund fant stoffet så raskt. Politiet sier de lette i området fordi en av 50-åringenes mobiltelefoner hadde slått inn på en basestasjon her to netter.

Da etterforskningslederen i saken tok plass i vitneboksen, stilte Meling følgende spørsmål:

- Har vitnet fått påvist steder hvor det ville være naturlig å lete med politihund etter stoff av andre personer som ikke er i politiet.

- Min vitneplikt omfatter ikke det å svare på dette spørsmålet, svarte politimannen.

Pseudo-bevis

Brynjar Meling har tidligere forsøkt å få dommen fra tingretten opphevet i Høyesterett. En ny lov om skjult etterforskning gir politiet anledning til å nekte motparten innsyn i dokumenter og i etterforskningen såfremt disse opplysningene ikke skal legges frem i retten. Dersom skjult etterforskning ble brukt i saken mot 50-åringen, har altså politivitnene anledning til å nekte å svare på konkrete spørsmål knyttet til den delen av etterforskningen.

- Jeg mener det er veldig farlig om politiet kommer opp med «pseudo-bevis». I dette tilfellet sier de at en narkotikahund fant stoffet. Det kan hende, men min klient mener at politiet i forkant har blitt vist hvor de skulle lete. Det prinsipielle her er at loven åpner opp for å lage bevis for å dekke over de reelle bevisene, sa Meling i forbindelse med anken.

Denne ble imidlertid ikke tatt inn i Høyesterett.

Nå har også juryen i lagmannsretten funnet 50-åringen skyldig på alle punkt.

Publisert: