Må være tause om storproduksjon på Preikestolen

Aftenbladet har ved flere ganger nevnt navnet på filmen og skuespilleren som kommer til Preikestolen neste uke. De involverte får ikke stille opp i pressen dersom navnene nevnes.

Publisert: Publisert:

Audun Rake, leder i Stiftelsen Preikestolen, Jorunn Stokka, driftsleder i Stiftelsen Preikestolen og Liv Jorunn Tjelmeland, reiselivssjef i reisemål Ryfylke. Foto: Anders Minge

 • Lars Hjalmarsson
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I våres fikk Audun Rake, leder av stiftelsen Preikestolen, en telefon fra fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Hun kunne ikke fortelle hva møtet skulle dreie seg om.

Møtet var startfasen for filmprosjektet som begynner å rigge seg til på Preikestolen torsdag.

– Aftenbladet kom til meg med en film og skuespiller de hevdet skulle til Preikestolen, jeg måtte bare svare «nei sier du det», sier Rake.

Rake og alle andre involverte i prosjektet har signert en taushetsavtale med produksjonen som er meget streng på omgangen med presse.

– Det er vanskelig å finne balansen på hva vi kan si og ikke si. Vi kan uttale oss om Preikestolen og Ryfylke, men ikke om produksjonen, sier Rake.

Les også

Setter opp fem Tom Cruise-hus på Preikestolen

Les også

Tom Cruise skal klatre opp Preikestolen

Grusparkeringen før hovedparkeringen ved Preikestolen blir brukt av produksjonen. Personene på bildet må noteres som ukjente, da de ikke fikk lov til å snakke med Aftenbladet. Tankene i bakgrunnen inneholder drikkevann, i følge instagram. Foto: Anders Minge

En sjanse om dagen

Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden utvikling har taushetsavtalen på ene siden, og en forpliktelse til å få ut budskapet om at Preikestolen har begrenset tilgang i ti dager i pressen på den andre.

Selve platået på Preikestolen kommer til å være stengt i ti dager fra 2. til 12 november. Området rundt Preikestolen er stengt de tre innspillingsdagene, 7. til 9. november, men kanskje åpner det seg en liten mulighet.

– Vi kan få en sjanse om dagen, men om det blir er opp til produksjonen. Vi kommer til å melde i fra om dette på Facebook og på parkeringen, men de som går opp må være forberedt på at det kan bli litt venting, sier Liv Jorunn Tjelmeland, reiselivssjef i Reisemål Ryfylke.

Hvis det blir mulighet til å gå på de stengte dagene, så meldes dette tidligst kvelden i forveien.

Honorata Frask, Marcin Korbas og Arek Polak har vært i fjellet rundt Preikestolen i fire dager. De forlater området før filmcrewet tar over. Foto: Anders Minge

– Ikke hørt om noen film

Tre polske turister hadde ingen anelse om hva som skal skje dagene etter at de har forlatt Preikestolen.

– Jeg har ikke hørt noe om noe film. Jeg har bare besøkt Preikestolen. Det er fint i en 30 minutters tid. Det er vel så fint med naturen rundt, sier Arek Polak.

Sammen med Marcin Korbas og Honorata Frask har han bodd i telt i fjellheimen rundt Preikestolen de siste fire dagene.

– Utsikten på Preikestolen er god, men det er fjellet og naturen som helhet som er det mest imponerende, sier Frask.

Reisefølget forlater området før begrensningene trer i kraft. Neste mål er Kjerag.

– De er ingen som skal gå glipp av at det er stengt når det er i gang, og skulle det være det så får vi løse det, smiler Jorunn Stokka, driftsleder i Stiftelsen Preikestolen.

Hun skal være til stede under hele prosjektet, og hjelpe turister og skuelystne.

– Vi skal stille opp med et smil, det er det vi har mest igjen for. Og så vil det være informasjon på parkeringen, i starten av løypa og oppe på toppen, så dette skal gå fint, sier Stokka.

Stokka anslår at det i snitt at det daglig er 100 til 200 besøkende på Preikestolen i november.

Stort for Norge

Selv om Rake ikke kan nevne navn, ønsker han å få frem at dette er stort. Ikke bare for Preikestolen, men for hele landet.

– Vi sprenger litt nytt land her. Norge er ikke mye brukt i store filmproduksjoner. Det er et mål å søke mer inn mot det markedet, sier Rake.

Han får støtte av Tjelmeland.

– Dette er et kjempeprosjekt for hele Norge. Jeg tror faktisk ikke vi helt ser hvor stort det faktisk blir. Det er første gang Norge har et sånt prosjekt, sier Tjelmeland.

– Vi har ikke lov å si noe om produksjonen, men vi kan si det sånn: det gjør vondt å skulle stenge av Preikestolen, men det er verdt det for å få til dette, sier Rake.

Vil doble på ti år

Både Lysefjorden utvikling og Stiftelsen Preikestolen har stor tro på ringvirkningene av det som nå skjer på Preikestolen. Men noen konkrete tall ønsker de ikke å legge på bordet.

– Det er for tidlig i prosessen til at vi kan komme med noen konkrete tall eller tiltak nå. Det vi kan si er at vi rigger reiselivet med større tyngde. Vi må samkjøre og tenke felle for regionen, så vi beholder turistene lenger før vi sender dem ut av regionen, sier Tjelmeland.

De siste årene har antallet besøkende på Preikestolen flatet noe ut, etter flere rekordår på rappen.

– Det har ikke sunket, bare flatet ut. Vi lander på mellom 285- og 300 000 i år. Målet om ti år er at vi skal ha 600 000 besøkende i året. Denne filmproduksjonen er en del av den planen, sier Rake.

Les også

Tom Cruise-film fra Preikestolen får 6 millioner kroner i støtte

Les også

Ligg an til 10.000 fleire på Preikestolen enn i fjor

Godt samarbeid

Til tross for at streng munnkurv, ønsker Rake å få frem at samarbeidet med produksjonen har vært en fryd.

– Det er flere som har spurt om de bare har kommet her og tatt seg til rette. Det har de absolutt ikke. De har vært like opptatt som oss av god dialog. Det har gjort det lettere å være på tilbudssiden, sier Rake.

Produksjonsselskapet har betalt for alle ekstra ressurser Lysefjorden utvikling og stiftelsen Preikestolen har måttet sette inn i forbindelse med prosjektet.

– Vi skal også få en snutt som er relatert til filmen som vi kan bruke som egenreklame. Den kan vi selvfølgelig ikke vise før filmen er sluppet, sier Rake.

Publisert:

Les også

 1. Tom Cruise på Preikestolen: Ny dato for filminnspillingen

 2. Ny dato for Mission Impossible-innspeling: Desse dagane blir Preikestolen stengt

Mest lest akkurat nå

 1. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

 2. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

 3. – Ikke i tvil om at dette var et drapsforsøk

 4. Slik tilbringer tyske Ralf karan­tenen i Norge. Smitte­vern­lege er bekymret

 5. Snart blir det tryggere å kjøre fra Ålgård til Oltedal

 6. Tar grep for at skolen skal holdes åpen

 1. Solveig Ege Tengesdal
 2. Preikestolen
 3. Norge
 4. Lysefjorden
 5. Ryfylke