Albansk cannabisliga dømt etter stort narkotikabeslag

Tre menn er funnet skyldige i blant annet å ha oppbevart 103 kilo cannabis og 4,8 kilo kokain i en leilighet i Oslo.

Cannabisliga er dømt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Tre albanske statsborgere på 26, 30 og 31 år er i Oslo tingrett dømt til lange fengselsstraffer for omfattende narkotikakriminalitet. Også en gresk statsborger, en 60 år gammel mann, er dømt i saken. Sistnevnte dømmes for å ha overlevert stoffet til to av albanerne.

Les også

28-åring dømt for oppbevaring og salg av narkotika på Eiganes

Les også

Solgte narkotika til en verdi av 100.000 kroner i Stavanger

Alle de fire har sittet varetektsfengslet siden politiet aksjonerte i februar 2016.

Startet i Stavanger

Etterforskningen av saken ble ledet fra Sør-Vest politidistrikt. Det var nemlig i Stavanger at politiet først ble kjent med det de mistenkte kunne være en godt organisert narkotikaliga.

Politiet avdekket tidlig i 2016 narkotikasalg fra en bolig på Eiganes i Stavanger. I huset bodde 30-åringen, som så sent som i 2015 i Gulating lagmannsrett ble dømt til 1 år og 4 måneders fengsel for oppbevaring av 6 kilo marihuana.

Etterforskningen avdekket at 30-åringen hadde hyppig kontakt med den medtiltalte 31-åringen. Også han er nylig domfelt i Stavanger. I 2014 ble han dømt til 1 år og 2 måneders fengsel for grovt heleri.

Det ble brukt kommunikasjonskontroll i etterforskningen. Denne førte til slutt frem til en koordinert aksjon i Stavanger og i Oslo. Dette skjedde 23. februar i fjor.

Organisert kriminalitet

I en leilighet i Oslo ble det funnet 68 kilo marihuana, 35 kilo hasj og 4,8 kilo kokain. Nedgravd på flere plasser i hagen til 30-åringen på Eiganes ble det funnet nærmere 1,5 kilo hasj og 37 gram kokain.

Les også

Politiet får kritikk for fotokonfrontasjon

Dagen før aksjonen hadde spanere sett den tiltalte grekeren komme kjørende til den aktuelle leiligheten i Oslo. Bildebevis lagt frem i retten viser at både 31-åringen og 26-åringen hjelper ham med å bære åtte store sekker opp i leiligheten.

Disse sekkene inneholdt narkotika. En enstemmig rett mener at mye av narkotikaen som ble båret opp i leiligheten, hadde blitt hentet før politiet aksjonerte dagen etter. I dommen vises det til at det ble funnet tomemballasje som retten mener at opprinnelig hadde inneholdt narkotika. I tillegg til stoffet ble det beslaglagt 502.000 kroner i aksjonen. Disse kontantene mener retten at stammer fra salg av narkotika.

Les også

Narkotikadømt krever at dommen oppheves

Retten finner det bevist at de tre albanerne er med i en organisert kriminell gruppe (se faktaboks) og at de har samarbeidet.

Vurderer anke

31-åringen, som retten mener at hadde en sentral rolle i cannabisligaen, dømmes til 10 års fengsel. 26-åringen dømmes til fengsel i 7 år og 6 måneder. Begge deres forsvarere, advokat Ole Petter Drevland og advokat Heidi Ysen, opplyser overfor Aftenbladet at deres klienter vurderer å anke dommen.

31-åringen dømmes til fengsel i 8 år og 6 måneder.

– Min klient vil anke deler av dommen. Han erkjenner ikke straffskyld for stoffet som ble funnet i Oslo, sier advokat Inger Marie Sunde.

Advokat Inger Marie Sunde, som er 31-åringens forsvarer, sier til Aftenbladet at hennes klient vil påanke deler av dommen.

60-åringen dømmes til fengsel i 5 år og 6 måneder.

– Min klient har erkjent straffskyld for det han er domfelt for. Det ligger an til at denne dommen ikke vil bli anket fra hans side. En endelig avgjørelse vil bli tatt over påske, sier advokat Marius Oscar Dietrichson.

Fengselsstraffene er i tråd med aktor, statsadvokat Arvid Malde, sin påstand.

Omfattende etterforskning

I den ferske dommen beskrives en omfattende etterforskning hvor Sør-Vest politidistrikt tidlig fikk bistand fra Oslo politidistrikt. Politiadvokat Karen Mork ønsker ikke å si hvor mange som har jobbet med saken.

Les også

50-åring dømt for storstilt narkotikasalg

– Jeg kan bekrefte at den startet i Stavanger og at vi tidlig så at den hadde forgreininger til Oslo, sier Mork.

Både i Oslo og i Stavanger ble det beslaglagt både narkotika og kontanter. Politiet vet ikke hvor stoffet stammer fra.

– Det har ikke etterforskningen avdekket, sier Mork.

Flere er dømt

De fire som nå er dømt i Oslo tingrett er ikke hele persongalleriet i den store narkotikasaken. Etterforskningen har ført til ytterligere tre domfellelser.

Allerede høsten 2016 ble en mann dømt til 1 år og 1 måneds fengsel i Oslo tingrett. I desember samme år ble en annen mann dømt til 1 år og 3 måneders fengsel i Romsdal tingrett.

Sistnevnte ble observert av spanere da han kom ut med en bag fra den omtalte leiligheten i Oslo. Hjemme hos mannen, som er bosatt i Ålesund, fant politiet i overkant av 2 kilo cannabis og 44 gram kokain.

Tidligere i år ble en tredje mann dømt til 1 år og 3 måneders fengsel i Stavanger tingrett. Ifølge dommen oppbevarte han om lag 1,5 kilo hasj og 37 gram kokain. Han ble også dømt for det retten omtaler som et betydelig videresalg.

Publisert: