Boligprisene falt i juli

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå 3,2 millioner kroner. Det er 1,3 prosent mer enn for ett år siden.

 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Boligprisene i Stavanger har hatt en liten nedgang i juli i år, sammenlignet med resten av landet, viser statistikken. På landsbasis sank boligprisene sank med 1,2 prosent, viser ferske tall fra Eiendomsmeglernes egen statistikk.

Liten økning året under ett

I Stavanger har boligprisene steget med 1,3 prosent de siste 12 månedene. Det er svakere enn landet for øvrig som har en 12 måneders vekst på 4,8 prosent.

Det har i juli måned blitt solgt 114 boliger i Stavanger i 2017, noe som er 16,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2016. Hittil i år har det blitt solgt 24,0 prosent flere boliger enn i fjor på samme tid.

Det har i juli blitt lagt ut 56 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 24,4 prosent flere enn i samme periode i 2016.

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 85 dager. Det er tregere enn i resten av landet, som hadde 50 dager i gjennomsnitt.

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå kroner 3.203.532, mens gjennomsnittsprisen i Sandnes er 3.190.000.

Resten av landet

Boligprisene i Norge sank med 1,2 prosent i juli 2017. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,2 prosent.

Boligprisene er 4,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

– Boligprisene gikk som forventet ned i juli måned. Grunnet fellesferien er dette normalt, og sammenliknet med tidligere år skiller ikke årets juli-måned seg ut. Prisnedgangen i juli blir normalt korrigert inn med en oppgang i august. Boligmarkedet de siste månedene har vært preget av et markant prisfall i Oslo, noe som også har påvirket tallene nasjonalt, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

I juli måned ble det solgt 3.888 boliger, noe som er 5,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i fjor.

Hittil i 2017 er det solgt 50.313 boliger, noe som er 0,3 prosent færre enn i 2016.

– Gjennom hele 2017 har det vært høy aktivitet i boligmarkedet, og det er kun i 2015 og 2016 at det er blitt solgt flere boliger akkumulert enn i år. I juli måned har det vært mange salg, og da spesielt i Oslo der det er solgt cirka 60 prosent flere boliger enn i juli i fjor, sier Dreyer.

I juli måned ble det lagt ut 3.288 boliger for salg i Norge, noe som er 14,2 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Så langt i år er det lagt ut 57.491 boliger for salg i Norge. Det er 7,5 prosent flere sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.

– Tilbudssiden er økende over det meste av landet, og det har ikke blitt lagt ut flere boliger til salgs i Norge siden 2007. Det store utbudet av boliger gjenspeiles i en mer moderat prisutvikling som er tydelig over hele landet. Dette venter vi kommer til å prege markedet også i månedene som kommer, sier Dreyer.

Tregere å selge

Det tok i gjennomsnitt 50 dager å selge en bolig i juli 2017, noe som er helt likt som i juli 2016. Av byene var det lavest salgstid i Drammen med 22 dager og lengst salgstid i Ålesund med 91 dager.

Den sterkeste prisutviklingen i juli hadde Moss med en nedgang på 0,3 prosent, noe som er sterkt for juli å være. Svakest prisutvikling hadde Oslo og Bærum med en nedgang på 2,8 prosent.

Veksten de siste 12 månedene har moderert seg over det meste av landet de siste månedene. Sterkest vekst har Moss med en oppgang på 10,8 prosent. Svakest utvikling har Haugesund med en nedgang på 0,5 prosent.

Byene har lavere vekst

– 12 måneders veksten i de store byene, og da spesielt i Oslo, er markant lavere enn på lenge. Vi forventer en fortsatt nedgang i hovedstaden de neste månedene, og den moderate prisutviklingen vil vedvare i store deler av landet, sier Dreyer.

– Et større utbud av boliger i store deler av landet betyr at mange boligselgere må justere ned sine prisforventninger for å få solgt. Det ser ut til at mange boligselgere i Oslo allerede har gjort det ved å akseptere bud under prisantydningene, avslutter Dreyer.

Publisert:
 1. Boligmarkedet
 2. Stavanger
 3. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

 2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 3. 200 år gammelt hus i Stavanger ble arkitektkontor: – Det var ikke kjærlighet ved første blikk

 4. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring

 5. Hun slet med stress. Elleve tegn på at du bør roe ned.

 6. Navn på omkommet etter båtulykke frigitt