Omstridt menneskerettighetsleder slått personlig konkurs

Den mye omtalte lederen av en mystisk menneskerettsorganisasjon i Hillevåg er slått personlig konkurs. Kemneren i Sola mener Loai Deeb skylder drøyt 17,3 millioner i ubetalt skatt.

Loai Deeb, som er tidligere president i en menneskerettsorganisasjon som holdt til i Hillevåg, skylder angivelig skattemyndighetene drøyt 17 millioner i ubetalt skatt. Nå er han slått personlig konkurs.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Loai Deeb var president i mye omtalte Global Network for Rights and Development (GNRD). Den tidligere vekteren på Stavanger Lufthavn Sola ble tilsynelatende styrtrik av å jobbe med menneskerettigheter og et angivelig konsulentselskap han drev i De forente arabiske emirater.

En Økokrim-aksjon i mai 2015 snudde imidlertid opp ned på Deebs tilværelse. GNRD gikk konkurs sommeren 2016, mens Deeb selv ble tiltalt for grov økonomisk kriminalitet, flere tilfeller av dokumentfalsk og menneskesmugling. Nylig ble han dømt til fengsel i fire og et halvt år i Stavanger tingrett. Dommen er anket.

Spesielt bo

Etter flere års kamp mot ligningsmyndighetene er den tidligere GNRD-presidenten nå også slått personlig konkurs.

_ Dette boet er veldig spesielt, blant annet fordi flere offentlige etater har tatt utlegg i diverse konti. Jeg er i ferd med å sette meg inn i saken nå, og skal også ha en samtale med Deeb før første skiftesamling i Stavanger tingrett 13. desember , sier advokat Hogne Skjerpe. Han er oppnevnt som bostyrer.

Les dokumentaren om Loai Deeb og den mystiske organisasjonen hans:

Les også

Idealist - eller brikke i et storpolitisk spill?

Fra hovedkontoret i Hillevåg bygget Loai Deeb opp en menneskerettsorganisasjon med kontorer i syv land. Dette klarte han fordi ukjente sponsorer i Midtøsten fra 2013 plutselig begynte å overføre store summer til både GNRDs konto i SR-bank og flere andre konti som ble kontrollert av Sola-mannen.

Vokste i rekordfart

Til sammen skal om lag 140 millioner kroner ha kommet fra banker i De forente arabiske emirater i løpet av en periode på under tre år. Økokrim hevder bakmennene har gjort alt de kan for å skjule hvem de er, men har gitt opp finne ut hva som er pengenes egentlige opphav.

Resultatet av pengestrømmen var at GNRD vokste i rekordfart, og snart hadde kontorer i syv land. Samtidig som dette skjedde ble Deeb en rik mann.

Deeb selv har hevdet at han siden 2014 har tjent store penger gjennom et konsulentfirma han eide i Emiratene. Han oppgir også ha varslet skattemyndighetene om dette før de store overføringene til hans kontoer startet.

Bestrider konkursgrunnlag

Ligningsmyndighetene mener likevel han skylder millioner av kroner i restskatt for de tre årene da pengene strømmet inn. Allerede i slutten av august sendte kemneren i Sola inn sin begjæring om personlig konkurs for Deeb. Behandlingen av saken ble imidlertid utsatt , blant annet som følge av straffesaken mot Deeb.

Den tidligere GNRD-presidenten og hans advokater bestrider grunnlaget for konkursbegjæringen. Loai Deeb skriver i en mail at han ikke lenger ønsker å svare på spørsmål fra Aftenbladet. Advokat Erik Torall, som representerer GNRD-presidenten i skattesaken, er for tiden på ferie i Afrika.

LES OGSÅ:

Les også

Syrisk fredsforhandler ville redde Stavanger-organisasjon

Les også

Økokrim hevder menneskerettighetsforkjemper gamblet for 30 millioner

Les også

Stavanger-organisasjon etterforsket i seks land

Les også

Frykter at Stavanger-organisasjon smuglet iransk agent til Norge

Publisert: