Føler seg overkjørt av kommunen

Det er tøffe tider for mange i Eigersund. Likevel mener kommunen at det ikke skal tas «særlige hensyn» til tre naboer på Norda Eigerøy som ber om å bli sett i rådhuset.

Sigurd Pedersen, Anne Gunn Høiland og Torleif Myklebust.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Dette er ikke verdens største sak. Det er heller ikke en stor sak sett fra rådhuset. Det er egentlig en fillesak. Problemet er bare at for dem som rammes, er saken kjempestor. Slik blir det ofte når livet snurper seg til. I desember var arbeidsledigheten på 6,6 prosent i Eigersund. Nå blir den mye verre. Skjelvingene fra giganten Aker Solutions merkes over alt i kommunen. Men folk er folk og folk ser etter løsninger.

– Vi fikk brev fra kommunen med pålegg om å knytte oss på det kommunale ledningnettet. Det var en god nyhet, men vi fikk sjokk da vi oppdaget at kommunen ville ha oss til å grave den lange veien sørover, forteller Sigurd Pedersen.

Amatører

Han har mye tid hjemme nå etter at han mistet jobben på Aker Solutions. Det tar på å gå arbeidsledig. Da veies en hver regning på gullvekt for å unngå at den velter hele lasset. Et plutselig kommunalt pålegg i hundretusenkronersklassen kan virke uoverkommelig.

Likevel er de innstilt på å finne pengene som må til for å koble seg på det kommunale nettet. Men de er fortvilt over en kommune som de mener er en motspiller, ikke en medhjelper. I en epost til kommunen skriver Anne Gunn Høiland at det hele virker «skremmende». «Hvorfor har vi fått så lite informasjon - vi er amatører?»

SKEKK FILMEN FRA DETTE OMRÅDET: TV Aftenbladet - Aftenbladet.no

Løsning

Naboene på Norda Eigerøy har nemlig en løsning klar. De ønsker ikke særbehandling. De har en løsning som ikke koster kommunen fem, flate øre. De ber bare om å bli sett og hørt. Løsningen er nemlig så god, mener de, at politikerne vil si ja hvis de bare får høre budskapet deres og gjerne tar seg en tur ut selv for å se.

– Nå ber kommunen oss legge rørene over en nabo og i en lang trase´ sørover. Vi må trolig ha både én og to pumpestasjoner for å få det til. Naboen er ikke spesielt «happy» for å få gravd opp jordet sitt og det ligger allerede mye nedgravd på dette jordet. Den mye rimeligere løsningen er å vente til byggefeltet på den andre siden av husene våre, Saurdalen 2, når fram til oss. Så kobler vi oss på der. Det er langt kortere, vi slipper å gå over en nabo og vi slipper pumpestasjoner, sier Torleif Myklebust.

Relativt lang tid

Eigersund kommune viser til at de har kontaktet Hellvik hus for å høre om fremdriften for Saurdalen 2. I følge boligsakssjef Jarle Valle vil Hellvik hus først gjøre seg ferdig på Leidland før de starter opp med Saurdalen 2.

«Det kan således ta relativt lang tid før det kommer vann og avløpsledninger på nabotomten», skriver han.

– Nå har folk her klart seg i hundrevis av år uten et kommunalt ledningnett. Da må kommunen kunne la oss vente et år eller to. Vi kontaktet entreprenøren B & G for å få deres vurdering. De anbefaler oss å vente til byggetrinn 2 i Saurdalen. Det er også bebudet en gang- og sykkelsti her. Da er maskiner på plass og jobben bli billigere for alle parter, sier Sigurd Pedersen.

Særlige hensyn

I en klage beskriver Høiland, Myklebust og Pedersen livssituasjonen de er i med arbeidsledighet og uføretrygd.

Fylkesmannen har behandlet klagen. Her får kommunen medhold. Fylkesmannen er enig med kommunen i at det ikke foreligger «særlige hensyn» som tilsier at en annen ordning kan godkjennes.

– Vi ber kun om å få vente med tilkoblingen til ledningnettet er klart i boligfeltet som kommer i nabolaget. Det er alt. Vi mener at livssituasjonen til oss som rammes akkurat nå er slik at hvis litt venting er «særlige hensyn», så bør kommunen kunne ta «særlige hensyn», sier Anne Gunn Høiland.

Publisert:
 1. Eigerøy
 2. Uføretrygd
 3. Eigersund
 4. Hellvik
 5. Eigersund kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 2. Når kommer vinteren, egentlig?

 3. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 4. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen

 5. – Vi har et ansvar for å si hva vi ser

 6. Mikrofontabbe: – For en idiot