Stålverket er solgt

Stålverket på Jørpeland er solgt til lokale krefter.

For tredje gang i den 100-årige historien har stålverket på Jørpeland gått konkurs. Men igjen reiser virksomheten seg.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Brødrene Nordbø og BR Industrier har kjøpt det konkursrammede stålverket på Jørpeland.

– Vi har signert avtale, sier Bjørn Rygg til Aftenbladet.

De nye eierne vil starte opp driften igjen og satse offensivt.

– Jeg er fornøyd med kjøpet. Vi skal utvikle dette sammen. BRI og Brødrene Nordbø er full av kraft og entusiasme. Vi skal kjøre en offensiv reetablering og gleder oss. Jeg driver med industri og er motivert til å ta tak, sier Bjørn Rygg, som ikke ønsker å oppgi pris.

Aftenbladet skrev allerede i sist uke at det lå an til ny drift.

Bjørn Rygg er mannen bak BR Industrier. Han er bondesønn og født og oppvokst i Randaberg. Virksomheten som han startet med «to tomme hender», har når flere hundre ansatte og milliard-omsetning.

Rasmus Nordbø er bosatt i Strand kommune. Han er storeier i Brødrene Nordbø, som blant annet eier Fiskå Mølle.

– Vi har tenkt å smelte smi og støype stål. Det betyr full drift, sier Rasmus Nordbø.

Han går selv inn som daglig leder, mens økonomisjef Olav Løge i Brd Nordbø går inn som økonomisjef i stålverket. Løge har tidligere vært økonomisjef på stålverket. Derfor mener de nye eierne at de allerede har en del kunnskap og kompetanse om hva som skal til for å få til driften. Det er også noen flere ansettelser på plass.

Det var om lag 65 ansatte da stålverket gikk konkurs.

– Vi tenker å starte med ca 40 ansatte i forhold til det vi har tenkt å drive med. Tanken er at folk skal gjøre flere arbeidsoppgave, at de må være på flere poster og dra dette sammen. Det er grunnen til at vi tror vi skal få det til, forteller Nordbø.

– Når starter dere opp?

– Vi tenker at det går 14 dager før vi har fått inn det råstoffet som trengs, svarer Nordbø.

BRI og Brødrene Nordbø eier halvparten hver. De ønsker ikke å opplyse hva de går inn med i aksjekapital. Likviditeten var problemet for Nomac.

– Vi går inn for å få dette til. Vi oppgir ingen tall, men må ha den kapitalen som skal til og har muskler til å ta dette. Vi tror vi har den finansieringen som skal til for å løfte dette, sier Rasmus Nordbø.

– Ikke all verden

Stålverksarbeiderne har ikke fått lønn siden 30. november. De hadde vært permitterte siden nyttår på grunn av tomme ordrebøker. Så utviklet situasjonen seg fra vondt til verre da Nomac AS gikk konkurs 11. januar. Selskapet hadde da 67 millioner kroner i gjeld og manglet likviditet til å drive videre.

Heller ikke bostyrer Leif Inge Håland ønsker å opplyse salgsprisen.
Panthavnerne hadde over 30 millioner kroner utestående. De får ikke dekket sine krav. For boet har det vært jobbet fra konkursåpningen med mål om å kunne videreførere arbeidsplasser, hvis det var mulig å få noen til å drive videre.

– Prisen ikke all verden. Panthaverne tar et tap. Sånn lå det an fra starten, sier bostyrer Håland, som nå fortsetter å gjennomgå konkursboet for å analysere hva som skjedde. Første skiftesamling avholdes 10. mars.

11. januar gikk stålverket konkurs for tredje gang i den over 100 år lange historien. Det er snart 2 år siden stålverket gikk konkurs sist. Da ble boet kjøpt av forretningsmannen Hogne Fjellanger, som dannet det nye selskapet Nomac AS og fortsatte driften.

Også den gang var Bjørn Rygg og Rasmus Nordbø aktuelle kjøpere. Etter det Aftenbladet kjenner til la de inn et tilbud på både eiendom og driftsselskap. Dette ble ikke akseptert.

Tror på videre liv

– Nå er jeg fryktelig glad for at det ser ut til at stålverket kan starte opp igjen med nye eiere og frisk kapital. Jeg tror det er liv laga for et stålverk på Jørpeland. Sånn vi drev det rett før konkursen, tror jeg vi var på rett vei, men så manglet bedriften likviditet, sier Morten Næss, som var sjef for HMS, kvalitet og personal på Nomac, samt Høyre-politiker i Strand.

– Det er kjempekjekt med nye lokale eiere. Jeg går ut fra at de har et hjerte for stålverket og lokale arbeidsplasser. At de bryr seg.

Stålverket skylder 67 millioner kronerStålverket konkurs: - Strikken kunne ikke tøyes lengre
Publisert:
 1. Jørpeland
 2. Konkurs
 3. Industri
 4. Strand
 5. Strand kommune

Mest lest akkurat nå

 1. – Veldig skuffende

 2. 200.000 personer til Preike­stolen i juli: Usikre inntekter for Ryfast

 3. E39 nord­gående i Stav­anger stenges i natt

 4. Fare for lærerstreik: – Vi venter bare på at de trykker på den store, røde knappen

 5. Kvinnen (19) som omkom på rulleski i Strand var slovensk landslagsløper

 6. Laste­bilsjåfør siktet etter dødsulykken